10 minutter på padden gjør deg bilsyk

Bilsyke kan ødelegge en fin kjøretur. Foto: Ford.

Hele to av tre personer er disponert for å bli bilsyke. Det går hardest utover småbarn og tenåringer, men også voksne blir bilsyke. Legg bort mobiltelefonen eller andre skjermer er ekspertenes enkleste råd.

I løpet av de neste dagene setter hundretusener av nordmenn seg i bilen til påskefjellet eller for å åpne hytta ved sjøen.

I et nytt studium som Ford har fått utført ved Fords forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland, viser det seg at voksne som så på en skjerm i bare ti minutter begynte å kjenne seg bilsyke.

– Bilsyke kan faktisk gjøre familieturen til et mareritt med mamma og pappa som hele tiden kikker seg bakover, samtidig som de forventer det verste. Når vi jobber med fremtidens biler gjør vi alt vi kan for å redusere risikoene for bilsyke, sier sjefsingeniøren ved forskningssenteret, Eike Schmidt.

Gjesping og svetting er varsler for tilstanden som forårsakes av at hjernen mottar motstridende signaler fra øyet og balanseorganene til kroppen som er i øret. Babyer blir ikke bilsyke før de starter å gå. Kjæledyr kan imidlertid bli rammet, og utrolig nok kan også gullfisk bli bilsyke/sjøsyke. Sistnevnte er observert av sjøfolk.

Høyere festet skjerm ga mindre bilsyke
– Bilsyke er et komplekst problem. Det er en naturlig reaksjon på en unaturlig påvirkning av sanseorganene. Det kan ikke bli kurert, men vi kan lindre symptomene, sier professor Jelte Bos som er ekspert på perseptuelle og kognitive funksjoner i den uavhengige forskningsorganisasjonen, TNO.

I de innledende testene Ford foretok, fant de ut at hvis skjermen det ble sett på ble festet høyere, og veien kunne sees på begge sider av den, så ble forsøkspersonene i mindre grad bilsyke. I de videre eksperimentene vil de også undersøke muligheter for å gi bilpassasjerene informasjon om svingete veier eller humpete broer.

– Samtidig er det en kjensgjerning at jevn og mindre aggressiv kjørestil reduserer sjansen for at passasjerene blir kvalme. Det bidrar også til lavere drivstoff-forbruk, sier professor Bos i en pressemelding fra Ford Motor Norge AS.

Andre tips fra eksperten for å unngå bilsyke er å tenke på noe annet. Lag spørreleker, drikk cola, spis ingefærkjeks, unngå kaffe, støtt hodet med en pute og sørg for frisk luft.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *