Øy-idyll med mange muligheter

Morten Bjørnstad står i skinnende sol foran et 15 talls bobilplasser i ekte vestlandsidyll, kloss i sjøkanten – en liten kjøretur utenfor Bergen. Vi har vært der og fått oppleve en øy, som tross sin svært beskjedne størrelse, byr på gjøremål med stor spennvidde.

Morten Bjørnstad med bobilplassen i bakgrunnen. Hit kommer det besøk hele året – også midt på vinteren.

Vi befinner oss på Herdla, helt nord i Askøy kommune, 40 minutter fra landets nest største by. Den lille øya på drøye halvannen kvadratkilometer, har tidligere Fjell kommune – nå Øygarden mellom seg og Atlanterhavet.

Godt synlig i horisonten ligger Stureterminalen, åstedet for den uforståelige ulykken med fregatten KNM «Helge Ingstad» for noen år siden.

Herdla er ingen stor øy, men har likevel mye å by på.

Nødvendig
Da Askøy kommune bestemte seg for å legge til rette for bobil- og campingvognturisme på Herdla, ba de bonden på Herdla gård, Morten Bjørnstad om hjelp. Det er nå åtte år siden og Morten forteller at antallet bobiler begynte å bli såpass stort, at en regulering var nødvendig.

– En fast og skiltet oppstillingsplass gjorde at vi stoppet smågnisninger mellom bil- og båtfolket. De i båt ville gjerne ha tilgang til land og brygge så nære som mulig, mens bilfolket ville ut til vannkanten. Nå er alle vel forlikt, smiler Morten.

Vakre og historiske Herdla kirke, omgitt av den populære golfbanen. Bobilplassen ligger på motsatt side av vegen ved det store huset midt i bildet. Luftfoto: Herdla Golfklubb.

Ønskede fasiliteter
Den nye plassen fikk også de fasilitetene som mange ønsker, nemlig strøm, vann og avfallsdunker. Tømming av toalett og spillvann er tilrettelagt like i nærheten.
Et døgns opphold koster 200 kroner; betalingen skjer enkelt og greit via Vipps. Og Morten løper ikke rundt og teller biler. Han stoler på folk.

Plassen er åpen hele året. Mitt besøk fant sted mens det ennå lå et lite snølag på bakken. Det var ikke til hinder for gode opplevelser.

Avdelingsleder Gunnar Furre ved Herdla museum foran det tyske flyet som ble skutt ned og senere hevet fra sjøen.

Krigen
Mulighetene for aktiviteter på Herdla, er store. For mange er stedets museum et viktig mål for turen og besøket. Museet ligger på Herdla fort, bygget av den tyske okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig. Forsvarsanlegget med torpedobatteri er intakt og er en viktig del av utstillingene.

På disse slettene anla tyskerne flyplass.

Okkupantene anla også flyplass som en del av anlegget. Et tysk jagerfly som ble skutt ned av allierte, ble etter mer enn 60 år i sjøen, hevet. Vraket er i dag en av museets hovedattraksjoner.

Bobilplassen har godt med strøm.

Mange muligheter
På de samme slettene som de tyske flyene tok av og landet, er det i dag store våtmarksområder med et usedvanlig rikt fugleliv. Med mer enn 200 registrerte arter, er stedet et mekka for fugleinteresserte.

De samme områdene innbyr også til turgåing, bading, fiske og kiting. Herdla Golfklubb er et annet mål for mange. Banen er åpen stort sett hele året, kun stengt ved ekstrem nedbør, snø og is. Den har ni hull og betegnes som enkel å gå. 
Klubben tar gjerne imot gjestespillere.

Morten Bjørnstad melder om besøk av bobiler og vogner nesten hver helg gjennom hele året. Mange er gjengangere, mens det i ferier og høytider jevnlig dukker opp nye ansikter.

Tekst og foto: Odd G. Nordengen, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *