Livsviktig sikring av hund i bobilen

Du får en kraftig bot hvis du unnlater å sikre hunden i bobilen. Men det som langt verre er: Mangel på sikring kan være en dødsfelle.

Odd Arne Moen sier at Ivo og Ira tar en del plass i bobilen, men at det overhodet ikke er noe problem.

Som andre løse gjenstander, kan hunden bli som et prosjektil ved en bråstans. Veien den 20 kilo og stoppen skjer i 50 km/t, blir vekten ufattelige 1 000 kilo! Den absolutt tryggeste måten å sikre hunden på, er i bur fastmontert i garasjen. Obs! Ikke sammenleggbare bur. Et fåtall velger garasjeløsningen. Mange fester buret på et egnet sted inne i bilen – alt etter type bil og størrelse på buret.

Bilens selefester brukes til å sikre hundene.

Sikkerhetssele
Det store flertallet av hundeeiere, benytter en sele som ganske enkelt festes til bilens sikkerhetsselefeste. Hvis dyret ligger på gulvet, føler det seg mer komfortabelt med et sklisikkert underlag.

Markedet for de som selger seler er stort, og det er ikke alle som tilfredsstiller de nødvendige kravene til styrken som kreves, hvis uhellet skulle være ute. 
Kjøp derfor utstyr som er forsvarlig testet og ikke er av de billigste variantene.

Hundene går foran
– Sikring av hundene er like selvsagt som passasjerene, sier Odd Arne Moen, bosatt utenfor Molde. Han kjører bobil med blandingshundene Ivo og Ira, et søskenpar som også tar betydelig plass i bilen.

Bordet er fjernet til fordel for hundenes liggeunderlag.

– Vi har gjort et valg, sier Odd Arne.
– Skal vi ha hunder med oss, må vi også legge til rette for at de har det bra. Det innebærer i praksis at begge sikres med forsvarlige seler og de ligger i en seng på gulvet, der bordet i bobilen normalt står.

– Hundene trenger bordplassen mer enn oss, smiler hundeeieren.
– Noen vil vel mene at de har tatt over bilen, men det får så være.Det er slik jeg vil ha det. Hundene er en viktig del av livet mitt.

Tekst og foto: Odd G. Nordengen, BoCM

Artikkelen er tidligere trykket i Bobil og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  2 comments for “Livsviktig sikring av hund i bobilen

  1. Hei. Vi kjører bobil og stor hund, og bruker sele som er festet til bilbelte i baksetet. Fungerer veldig bra, både for oss og hunden. Men vi sliter med å finne egnet sele til hunden, samt feste, som festes til bilbelte. Hunden vår veier 40 kg. Skulle gjerne hatt et tips om type og hvor vi får kjøpt det, i og med at han er såpass tung. Hadde jo vært flott om noen kunne hatt stands med aktuelle sikringsprodukter til hund på caravanmessa? Mvh Grethe Kristine Gundersen

    • Vi bruker en sele som heter Allsafe original som er testet ut i kollisjonstest og er TUV merket.
      En kraftig og god sele med feste i bilens oppspente sikkerhets sele ved bruk av 2 hurtiglenker. Det gir hunden en hvis bevegelses frihet, men som for oss en sele som aktiviseres ved hurtig bevegelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *