Norges beste julemarkeder?

Størst må ikke være best. Julemarkeder kan ha mange former og vare kort eller lenge. Visit Norway har laget en oversikt over det de mener er de beste julemarkedene i Norge. Bobilverden.no har kikket nærmere på lista.

Fra julemarkedet foran Stortinget. Foto: Knut Randem.

Det største julemarkedet i Norge er utvilsomt i Oslo, på Eidsvolls plass mellom Stortinget og Nasjonalteateret. Det er også det som har den lengste åpningstiden. I år åpner det 16. november og holder åpent fram til 30. desember. Det holder kun stengt julaften og 1. juledag.

Her får du kjøpt delikatesser, håndverk og andre lekre saker både i flytende og fast form. Et pariserhjul rigges opp og i midten av markedet ligger kommunens skøytebane i Spikersuppa. Det er også flere aktiviteter for barna i julemarkedet.

På Oslos julemarked kan du vandre mellom salgsboder, ta deg litt mat og drikke, gå på skøyter eller la deg løfte opp i pariserhjulet. Foto: Knut Randem.

7. og 8. desember arrangerer designerne sitt eget julemarked på DOGA – Stiftelsen Design og arkitektur Norge. Også det i Oslo. Her har du muligheten til å kjøpe godt design og møte designerne bak produktene. Et sted for unike innkjøp.

De to første adventshelgene er det også julemarked på Norsk folkemuseum i Oslo. Her er det salgsboder og en historisk vandring gjennom julefeiringer i århundrer eller tiår bakover i tid.

Det nordligste
Det nordligste julemarkedet Visit Norway framhever er i Henningsvær 1. november til 22. desember.

Her kan du kjøpe lokalt glasshåndverk eller få sjansen til å blåse ditt eget glass, fordype deg i regionale stoltheter som lofotkaviar-, -postei eller -tran og låne spark som du kan suse gjennom de vinterlige gatene med, beskriver Visit Norway. Se deres film om Lofoten her:

I Midt-Norge er det Trondheim som har det største julemarkedet fra 6. til 21. desember. Dit kommer gårdsfolk og håndverkere for å selge sine produkter – enten det er syltetøy, keramikk eller noe annet.

I fem store lavvoer er det scene og kafe hvor det blir underholdning rundt bål og servering av kortreist mat. For barna er det teaterforestilling og på Torvscenen spiller artister til inntekt for Frelsesarmeen.

Jul i vest
I Bergen sentrum er det julemarked fra 28. november og fram til 22. desember. Her kommer det nye utstillere hver dag, fortelles det. De har med seg lokale delikatesser, klær, interiør- og velværeprodukter og kunst – for å nevne noe. For barna er det både pariserhjul og karusell.

Verdens største pepperkakeby ligger en kort spasertur unna julemarkedet og blir åpen for publikum fram til 31. desember. Denne filmen om Bergens julefeiring er laget av Visit Norway:

Litt lenger sør, i Haugesund, kan du finne et av Norges største julemarkeder på Rådhusplassen. Fra bodene kan du kjøpe hjemmelagede produkter som glass, strikkeplagg, julekaker, spekemat, julepynt og annet håndarbeid.

Julenisseparaden er et høydepunkt og i det gamle slaktehuset har også Haugesund sin pepperkakeby.

Enda litt lenger sør finner du julebyen Egersund. Hit kommer selgere fra hele Europa og setter opp sine boder fra 5. til 15. desember. I Egersund blandes norske og andre europeiske juletradisjoner for å gjøre julemarkedet så allsidig som mulig, skriver Visit Norway.

Under julemarkedet på Maihaugen kan du også gå i denne julegata fra gamle dager. Foto: Knut Randem.

Sterke tradisjoner i innlandet
Maihaugen på Lillehammer har den første helgen i advent sitt julemarked med julepyntede hus fra middelalderen og fram til 1950-tallet. I tillegg er det juleverksted, pepperkakebaking, dukketeater, spikking, besøk i fjøs og over 120 salgsboder, forteller Visit Norway.

Lørdag kveld er det også mulig å være med på vandreteater fra hus til hus. Du får bli med på en reise i tid fra slutten av 1700-tallet og frem til i dag. Underveis opplever du juleforberedelser og smaker fra ulike tider.
Til vandreteateret må du kjøpe billetter på forhånd ettersom det er begrenset antall plasser. Vandreteateret går også en uke senere og i romjula, men da uten julemarked. Mer informasjon finner du på maihaugen.no.

Vandreteateret på Maihaugen tar deg inn i hus der jula feires og handlingen utspiller seg. Foto: Knut Randem.

Røros har med sin unike bebyggelse den perfekte rammen for å komme i julestemning. 5. til 8. desember kan du her kjøpe hjemmestrikk, glass, spekepølser, røkelaks og trearbeider. Kanskje er dette julemarkedenes mor?

Turer med hest og slede eller nærkontakt med et reinsdyr kan du oppleve her. Julestemningen skal fylle gatene denne helgen.

La dette være en liten inspirasjon til å komme seg på bobiltur før jul. I tillegg til disse eksemplene finnes det mange andre arrangementer rundt i landet. Store og små julemarkeder og førjulsaktiviteter finner du både i Fredrikstad, Tønsberg, Kristiansand, Tynset, Stavanger og en mengde andre steder du kan lese mer om hos Visit Norway (ekstern lenke).

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Norges beste julemarkeder?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *