Når størrelsen betyr noe

Bilskilt i ulike størrelser har lenge vært mulig, men med unntak av de personlige bilskiltene som ikke har hatt denne muligheten. Samtidig kan nå alle typer kjøretøy få personlige bilskilt.

Heidi Øwre med tre nye skiltformater. Foto: Henriette Busterud.

Siden 2017 har det vært lov å bruke personlige kjennemerker på bil med skilt i vanlig størrelse. Nå åpner regjeringen opp for at personlige kjennemerker kan komme i både store og små størrelser og for ulike kjøretøy.

– Bilinteresserte ønsker å ha tidsriktige skilt for sine biler, og det forstår jeg godt. En veteranbil blir ikke helt autentisk uten rett størrelse på bilskiltet. Fra 16. juni kan man søke om personlige bilskilt i flere størrelser. Jeg vet at mange bilentusiaster der ute har ventet på denne gladmeldingen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

– Regjeringen åpner nå opp for at flere skal kunne sette et personlig preg på kjennemerkene på kjøretøyet sitt. Hvis ønsket er et personlig skilt i amerikansk størrelse på bil, eller personlig skilt på motorsykkel eller tilhenger, så åpner vi nå opp for nettopp det, sier Hareide.

Dagens ordning for personlige kjennemerker gjelder kun i ordinær størrelse, altså 52×11 centimeter. Fra 16. juni blir personlige kjennemerker tilgjengelig i enda flere størrelser:

  • “Stort-høyt” (34 cm x 21 centimeter)
  • “Lite-smalt” (30 cm x 8,5 centimeter)
  • “Lite-høyt” (22 cm x 15 centimeter)
  • Amerikanske skilt (30 cm x 15 centimeter)
  • Skilt til tilhenger (47 cm x 11 centimeter).

Ikke alt blir godkjent
Et personlig skilt for ordinære bilskilt kan bestå av minst to og maksimalt syv bokstaver eller tall, inkludert mellomrom. Skilt til moped, motorsykler, traktor, tilhenger, US-kjennemerke, stort/høyt og små kjennemerke til bil, må ha minimum 2 tegn og maksimalt 6 tegn, inkludert mellomrom.

Du kan selvfølgelig ikke bruke en kombinasjon som allerede er i bruk av noen andre.

– Det samme gjelder for kombinasjoner som er upassende, kan misforstås eller kan virke støtende. Slike skilt godkjenner vi ikke sier seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Ordningen med personlige bilskilt på person-, lastebil og buss, ble innført I juni 2017. Fram til nå har Statens vegvesen tildelt ca. 10 000 rettigheter til personlig kjennemerke. Det blir spennende å se hvor mange som ønsker å benytte seg av muligheten til å få personlige skilt på andre typer kjøretøy, avslutter Heidi Øwre.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *