Nå kan du få personlig bilskilt på bobilen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen presenterte i dag den nye muligheten for personlige kjennetegn. Foto: Knut Randem.

Mange har ønsket å gjøre bilskiltet på bobilen personlig. Noen vil ha bikkjas navn på skiltet andre vil ha navnet på seg selv eller ektefellen. Nå blir det mulig. Dersom du har et kreativt navn så får du det på skiltet om du tilfredsstiller et par enkle krav.

Samferdselsminsiter Ketil Solvik-Olsen presenterte i dag den nye muligheten, som blir tilgjengelig senere denne uka.
– Du kan bestille ditt eget personlige skilt med inntil syv bokstaver og/eller tall i den kombinasjonen du selv ønsker. Det tas kun forbehold om at det du velger ikke kan oppfattes støtende eller kan forveksles med andre skilt.
Skiltet må ha minimum to tall og/eller bokstaver.

Selv om du kjøper et personlig kjennetegn vil du beholde ditt ordinære kjennetegn. Det er dette som er knyttet til bilen. Det personlige skiltet blir koblet mot det ordinære skiltet i datasystemene slik at bilen kan identifiseres.

– Det personlige bilskiltet kan fritt benyttes i Norge, men det kan være at noen land ikke aksepterer personlige skilt. Derfor beholder du det ordinære og kan skifte ut etter behov, sier Solvik-Olsen.
– Vi ser fra tid til annen utenlandske biler med personlige bilskilt i Norge, men vi er strengt tatt ikke forpliktet til å akseptere dem.
Likevel tror ministeren dette vil være et mindre problem når landene i større grad utveksler kjøretøydata.

Du får det for ti år
Solvik-Olsen forteller at det personlige bilskiltet koster 9000 kroner å anskaffe. Da får du rett til å bruke skiltet i inntil ti år. Det kan følge med over til den nye bilen din, men du kan ikke selge det til andre. Det kan derfor ikke følge bilen når du selger den.

Reglene sier at du selv velger om du vil kjøre med det personlige kjennetegnet eller det ordinære, men du må ha likt skilt foran og bak. Det kan du skifte uten å gi melding om det, men om du kjøper ny bil og vil ha med deg det personlige skiltet, må du registrere det på Trafikkstasjonen.

De nye personlige kjennetegnene kan bestilles fra torsdag 15. juni kl 11 på vegvesen.no. Der vil det også bli lagt ut informasjon i forkant. Dette blir den eneste bestillingsmuligheten for personlige kjennetegn.

Det blir manuell saksbehandling og pågangen vil avgjøre hvor lang tid det tar før du får godkjent et kjennetegn. Det er ventet et rush straks muligheten åpner seg, men henvendelsene behandles fortløpende. Her gjelder prinsippet førstemann til mølla…

Oppdatert: Det kan være vanskelig med automatisk avlesning av personlige kjennemerker. Det er derfor satt et krav om bombrikke ved bruk av slike kjennemerker.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *