Møkkajobben som ble renslig

Er du blant de som kvier seg for å tømme toalettkassetten? Da har du helt sikkert lagt merke til de renslige tømmeautomatene som har dukket opp rundt om i landet.

Tellus Østfold fikk nylig sin tømmeautomat. Søimer anbefaler at det også finnes en manuell tømmemulighet i tilfelle strømmen skulle gå. Foto: Knut Randem.

I Norge, Sverige og Danmark finnes det nå 101 slike tømmeautomater fra produsenten CamperClean. Nesten halvparten av dem, 41, finnes i Norge om vi tar med de som er i bestilling. Statens vegvesen har vært en stor kunde og har 17 automater, nesten alle nord i Norge.

Det har vært mye klaging på stengte automater i nord, men den tiden skal være over, om vi forstår Mayna Søimer rett. Hun er daglig leder i CamperClean Norge.

De første automatene ble montert i Norge allerede i 2014, men av et annet firma enn det som i dag er ansvarlig for salg og service.

Automatene produseres i Tyskland og for fem år siden ble CamperClean etablert i Sverige med agentur for Norden. I 2020 etablerte de et eget selskap for salg og service i Norge. Det er dette selskapet som i sommer har overtatt serviceavtaler på automater levert av en tidligere agent.

Telemark Kanalcamping i Lunde var første campingplass med en slik tømmestasjon. Foto: Camperclean.

– Da tok vi en servicerunde og skiftet deler på disse automatene. En hadde vel vært stengt et år før vi overtok ansvaret, sier Søimer.

– Vi utfører service på automatene til Statens vegvesen to ganger i året eller etter behov. De skal ha virket godt gjennom sommeren etter den første servicerunden, sier Søimer. Noen stopp har det vært, men situasjonen skal nå være under kontroll. I uke 41 gjennomfører CamperClean Norge en ny servicerunde i nord for å forberede automatene for vinteren.

Andre kunder blir lært opp i daglig drift og gir selv melding om noe skulle skje med deres automat.

CamperCleans automater finnes i en utendørsversjon som tåler temperaturer ned til minus 20 grader og en rimeligere versjon som kan stå i et oppvarmet rom, forteller Søimer.

– Blir det kaldere enn minus 20 grader må automaten vinterstenges og tømmes for sanitærvæske og vann. Et alternativ er å bygge den inn.

Tellus har bestilt 15 automater
Tidligere i år bestilte Tellus 15 tømmeautomater til sine avdelinger. To er allerede montert, tre kommer ganske snart og resten venter på framføring av vann og avløp, forteller Søimer. Hun synes det er flott at forhandlerne tar ansvar for tømming når kommunene ikke gjør det.

CamperClean selger også manuelle tømmestasjoner og gråvannsbrønner med automatisk spyling. I disse gråvannsbrønnene kan også faste toalettanker tømmes.

Søimer mener at deres automater er svært miljøvennlige. De har beregnet at det ved en manuell tømming brukes 25 liter vann. Deres automat bruker bare halvparten så mye vann. Sanitærvæsken som tilsettes er også miljøvennlig.

CamperClean har to personer som mer eller mindre kontinuerlig reiser på service til tømmeautomatene i Norden. Det må til når automatene blir mer og mer populære, sier Søimer.

Slik virker tømmeautomaten
Framgangsmåten er enkelt forklart på automaten. Du velger først type kassett du har, vri spjeldet på kassetten til siden og sett kassetten inn i automaten når døra går opp. Etter tømming og skylling går døra opp og du kan ta kassetten ut. Nå er den fylt med litt vann og sanitærvæske. Husk å stenge spjeldet på kassetten før du setter den på plass i bobilen. Noen steder må du betale for å benytte automaten. Andre steder er den gratis å bruke.

PS
Du finner info om hvor tømmeautomatene finnes på Bobilplassen.no, som er en datterside av Bobilverden.no.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Møkkajobben som ble renslig

  1. Har brukt disse automatene flere ganger og er helt super , men sanitærvesken som de bruker helt ubrukelig – det lukter pyton etter kort tids bruk .
    Så jeg bytter den ut med de blå putene .

    • Jeg har den samme erfaring når det gjelder sanitærvæsken.Det er mulig at den er bra for miljøet, men der er også viktig at den er funlsjonell og ikke må suppleres med ordinæer blå sanitærvæske,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *