Det er «nå» du skal reise til Lofoten

Lofoten om sommeren er det samme som mye folk, mange bobiler og kamp om overnattingsplasser. Det er «nå» du skal reise. Naturen er den samme, men fargene er annerledes og det er godt om plass.

Lofoten lever hele året. Nå er det rolig og mulig å bevege seg friere. Foto: Knut Randem.

Lofoten er et av Norges mest populære turistmål. Nå er det stille. Det er noen bobiler på tur, men bilskiltene avslører at de fleste ikke har reist så langt for å komme til Lofoten. Har du muligheten så reis «nå».

Lofoten i oktober er kledd i høstfarger, men for noen farger. Kikk opp i fjellsidene og se alle sjatteringene. Se ennå litt lenger opp og se det hvite melisdrysset på toppene. Snøen har begynt å legge seg i høyden, men under toppene er det fortsatt høstfarger.

Et snødryss på toppene, men ingen snø lenger ned, men den kan jo komme når som helst. Foto: Knut Randem.

Høsten kan være lunefull og du kan få alle typer vær på kort tid. Snøen kan legge seg, bli borte og legge seg for godt. Vi har hørt om folk som elsker Lofoten om vinteren. Vi tror vi har skjønt hvorfor.

Når vi skriver at du skal reise til Lofoten «nå» så kan du gjerne ta det bokstavelig, men vi sikter først og fremst til de syv, åtte, ni månedene i året turiststrømmen ikke er så sterk. Ok, så er det færre tilbud som er åpne utenfor hovedsesongen, men det er fortsatt mye å velge i om du da ikke nøyer deg med naturen. Bare husk å sette på vinterdekkene før du reiser.

Fisken er tørr og solgt. Foto: Knut Randem.

Inn til Lofoten
Enten du kommer fra nord eller sør så er E10 den fergefrie forbindelsen fra E6 inn til det vi her kaller for «Lofotenhalvøya». Alt her er ikke Lofoten og noe hører også til Vesterålen, men det skal vi komme tilbake til senere.

Flakstad er populært blant surfere. Her er bare en uti vannet, men flere prøvde seg. Foto: Knut Randem.

Fra nord kan du kjøre inn over Vesterålen og ta ferge fra Melbu til Fiskebøl. Fra sør har du vanligvis tre fergeforbindelser. Bodø til Moskenes ytterst i Lofoten er den lengste, men sparer deg for å kjøre fram og tilbake. Om du kommer seint over så har du en helårsåpen campingplass omtrent på landgangen. Den korteste er ferga fra Bognes til Lødingen. Den sparer deg for turen rundt Ofotfjorden. Om sommeren er også ferga Skutvik – Svolvær et alternativ.

Ferge til Moskenes bringer deg nesten ut til tuppen av Lofoten, men denne gangen valgte vi den langt kortere og rimeligere ferga til Lødingen.

Lite trengsel på bobilplasser og campingplasser. Her er det bare en bobil i Laukvik. Foto: Knut Randem.

Kikk etter nordlyset
Det er sesong for nordlyset fra september til april, men du vet aldri når du får se det. For det første skal det være klarvær og du må holde deg oppe om kvelden. Og selvfølgelig hjelper det med utsikt mot nord. Ekspertene sier at det er sterkest midtvinters, men allerede i månedsskiftet september – oktober ser vi mange fine bilder av nordlyset.

Da er Laukvik et bra utkikkspunkt når været er egnet. Her er det en forholdsvis ny bobilplass og Bobilverden.no var i 2020 den eneste gjesten den natta vi bodde her. Eggum og Ramberg er andre gode steder å se nordlyset. Vi fikk allslags vær i Laukvik, men benyttet i steden tiden der til å se oss om i fiskeværet.

Det er god plass på rasteplassene. Dette er nye Skreda rasteplass. Foto: Knut Randem.

Nerven E10
E10 er hovedveien gjennom Lofoten, men en gps vil trolig fortelle deg at fylkesvei 815 er raskere deler av veien. Kjør den gjerne. Du kommer ikke raskere fram der med bobil, men veien her gir en variasjon mellom høye fjell og kyststripa. Og skal du til Stamsund kan du like gjerne kjøre her den ene veien.

Det første av de mer kjente stedene du kommer til i Lofoten er Svolvær. Her har de en stusselig bobilplass, men den ligger tett på sentrum og det er vel byen du vil se om du stanser her? Kikk gjerne opp på Svolværgeita. Kanskje kan du se noen dristige klatrere der. Sammenlignet med sommeren er det dødt i byen nå, men det er like folksomt her som i mange andre tettsteder i landet.

Svolvær kaller seg Lofotens hovedstad. Foto: Knut Randem.

Kabelvåg er et mindre tettsted, og Henningsvær viste seg fra sin beste side. Kjølig luft, nydelig solskinn og fiskesuppa smakte fortreffelig til lunsj. Galleri Lofoten er forresten også verd et besøk om du tar veien hit. På denne tiden er den trange veien ned fra E10 enkel å kjøre med bobil. Du møter nesten ingen og møteplassene er mange. Du kan faktisk kjøre helt inn i byen på denne tiden av året.

På denne tiden av året er det mulig å slå seg ned tett på Henningsvær. Foto: Knut Randem.

En egen parkeringsplass for bobiler er det også her. Avgiftsparkering på dagtid og fricamping om natta så ut til å være normen her. Og du kan godt bruke to dager her. Gå turer i fiskeværet eller finn deg en lengre tur. Spisesteder og butikker er åpne, men kanskje ikke hver dag. På enkelte butikkdører sto det også oppslag om å ringe et telefonnummer om du ville handle når butikken er stengt.

Kjør gjerne fylkesvei 815 og sving nedom Stamsund. Foto: Knut Randem.

E10 smyger seg vekselsvis på nord og sørsiden av de spisse fjellene. Lofotveggen utgjør 16 km av disse fjellene og har fått navnet fordi den på avstand ser ut som – en vegg. Mest kjent er Vågakallen, 943 moh, som er knyttet til sagnet der han jager de syv søstre. Mellom fjellene breier beitelandskapet seg ut i større eller mindre grad. Det er alltid noe nytt å se. I løpet av natta har fjelltoppene fått et dryss av snø og når sola skinner lurer du på om du kan oppleve noe vakrere.

Ved Klepstad fanget vi dette landskapet. Foto: Knut Randem.

Helt ut til tuppen
Leknes er Lofotens mest folkerike sted. Der finner du alt du trenger. Vi fortsetter videre utover med retning mot Å, der veien ender.

På veien utover vier landskapet seg utover, veien blir etter hvert litt smalere. Men det er også anlagt flere forholdsvis nye tunneler og overbygg mot ras. På Sakrisøy kan du stanse og kjøpe lam fra Lofoten, hvalkjøtt eller fisk. Øya er liten så før du vet ordet av det har du den bak deg.

Reine i nydelig høstsol med et lett dryss av snø på toppene. Foto: Knut Randem.

Nusfjord og Reine. Bare smak på ordene og tenk på hvordan det ser ut der om sommeren. Du kommer knapt inn. I oktober kan du kjøre helt inn i Reine og finne en parkeringsplass. Og Reine er ikke et museum. Det er et levende samfunn. Om sommeren føler de seg sikker invadert og beglodd, men nå er det vi, turistene, som er sjeldne.

I kuling er det ikke fristende å se etter nordlyset, men vi fanget dette på Ramberg. Foto: Knut Randem.

Vi gjør et nytt forsøk på å se nordlyset. Det er varslet kuling, men klarvær. Resepsjonen på Ramberg gjestegård advarer oss om vinden, men vi er de eneste gjestene på campingplassen deres så vi kan stille oss rett mot vinden. Og nordlyset kom. Det var vanskelig å holde fotoapparatet stødig i vinden – selv på et stativ, men jammen fikk vi det vi ville se. Kanskje ikke det mest spektakulære nordlyset denne kvelden, men vi var fornøyde.

Disse fem damene tok søndagsbadet på stranda i Ramberg. Det ser nydelig ut? Foto: Knut Randem.

Ta mange avstikkere
Å besøke Lofoten handler ikke om å kjøre ut og inn på E10. Velg avstikkere til Fredvang, Ballstad, Utakleiv, Eggum eller et annet sted det går vei til. Det er enklere å finne overnattingssteder nå enn om sommeren, men om du vil ha strøm til bobilen og kanskje andre fasiliteter så velger du en av bobilplassene. De er stort sett åpne og selvbetjente. Flere campingplasser er også åpne. Avstandene er ikke lange så det er enkelt å finne et sted å overnatte.

Vi valgte å kjøre Lofoten fram og tilbake. Vi skulle nemlig videre til Vesterålen, men det kommer vi tilbake til i en senere artikkel.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

PS
Denne artikkelen ble første gang publisert 21. oktober 2020. Enkelte beskrivelser kan derfor være endret.

Les også: Visit Lofoten forteller om høstaktiviteter (ekstern lenke)

Les også: Ikke glem Vesterålen

Del dette med andre:

  6 comments for “Det er «nå» du skal reise til Lofoten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *