Løpet som samler tusenvis av bobiler

Tour de France bryter i år den lange tradisjonen med innspurt på Champs-Élysées i Paris. Tusenvis av bobiler følger løpet som i år bare tar en sving oppom Champagne og Loire.

Det er liksom dette vi venter på – Tour de France, men stemningen rundt løypa gjør det til en opplevelse. Foto: Knut Randem.

Det er selvfølgelig sommer-OL i Paris som sørger for at den tradisjonelle spurtetappen på Champs-Élysées ikke blir noe av i år. Tour de France avsluttes i stedet i Nice helt i sør ved Middelhavet.

Hvert år følger tusenvis av bobilister det verdensberømte sykkelløpet. De leter etter de beste stedene å følge løpet. Det er vanligvis i motbakker, ved spurtpunkter og i start- og målbyene de fleste ønsker å følge løpet.

Franskmennene er svært liberale når det gjelder parkering langs løypa. Så lenge du er utenfor den hvite linja, går alt. Foto: Knut Randem.

De mest attraktive stedene begynner å samle tilskuere i bobil en uke i før løpet kommer og senest dagen før bør du være på plass.

Konkurransen om campingplassene er hard og du skal være tidlig ute for å bestille plass. Men ute i løypa gjelder andre regler. Her gjelder regelen om førstemann til mølla. Så lenge du holder deg utenfor den heltrukne hvite kantstripa ser det ut som om du kan parkere så godt som hvor som helst.

Det blir en egen stemning i dagene før løpet kommer og du blir en del av en europeiske gjeng.

Startskuddet går i Firenze
Tour de France starter som regel med en etappe eller to i et annet land. I år går startskuddet i Firenze lørdag 29. juni. Den første etappen går til Rimini. Neste dag går starten i Cesenatico og avsluttes i Bologna. Den tredje etappen i Italia går fra Piacenza til Torino.

Dette er etappene i Tour de France 2024. Klikk for større bilde.

Det blir også en fjerde etappe i Italia med start i Pinerolo og målgang i franske Valloire. Etappene går så steg for steg nordover via Saint-Vulbas, Macon, Dijon, vinområdene Nuit-Saint-Georges og Gevrey-Chambertin og opp til Troyes, den tidligere hovedstaden i Champagne ca 15 mil sørøst for Paris. Dette er den nordligste etappen og både start og mål er i Troyes.

Ferden sørover igjen starter 8. juli. Da har vi kommet til Orléans, ca 11 mil sørvest for Paris. På vei ned mot to etapper i Pyreneene passerer løpet Le Lioran med fjelletapper og Agen før den når Pau.

Pyreneene avsluttes etter to etapper i Plateau de Beille. Deretter går starten i Gruissan ved Middelhavet over flatland til Nimes.

De avsluttende etappene går oppe i fjellområder med Gap, Barcelonnette, Islola og Col de la Couillole som noen av stedene løpet passerer. Den siste etappen går fra Monaco til Nice søndag 21. juli.

Kartet lenger opp viser alle etappene og datoene for hver start. Skal du følge en eller flere etapper så sjekk detaljene for de enkelte etappene på letour.fr. Vår anbefaling er å velge etapper i fjellområder eller i en av arrangørbyene for start og målgang. På flatmark passerer løpet så raskt at du knapt rekker å se det, men der er det lettere å få plass.

God planlegging og god tur!

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *