Kommentar: Gratis for deg som vil noe mer

Nå er det på tide å tenke på de gode og gratis opplevelsene bobilturene kan by på. Men du skal ikke velge alt bare fordi det er gratis. Her får du mye mer på kjøpet.

Bakeriet helt til venstre, bobil i midten og bolig til høyre. Eidum gårdsbakeri i Trøndelag er en av de norske vertene og bildet illustrer hvor tett du kommer på vertskapet. Foto: Knut Randem.

Nå er det tid for å forberede seg på sesongens gode opplevelser. Ute herjer vinteren, og om du ikke er på bobiltur kan du bruke tiden på å forberede det som kan bli en flott sesong med massevis av opplevelser.

Å reise rundt i bobil handler selvfølgelig om å oppleve nye steder og nye mennesker. Andre reisende kan være hyggelige nok og noen ganger får du venner for livet blant de du treffer.

Det er også hyggelig å lære noe om steder, folkene der og hva de driver med. Heldigvis finnes det flere måter å gjøre det på.

I barndommen kalte vi det bondegårdsferie. Den moderne varianten for bobilister er langt mer elegant. I hele Europa finnes det over 6 000 verter som lar deg parkere på gårdsplassen og stå der gratis i 24 timer. Det kan være hos vinbønder, bakere, håndverkere og andre.

De gjør det ikke for å være snille. Så du som kun ønsker et sted å stå gratis passer kanskje ikke inn i dette konseptet.

Redaktør Knut Randem tar til orde for å komme tettere på lokalbefolkningen. Her fotografert på en vingård i Monbazillac. Foto: Ellen Randem.

Ja, du får stå gratis, men de har produkter eller opplevelser å selge deg. Det er ingen kjøpetvang, men de håper selvfølgelig å selge deg det de produserer enten det er vin, grønnsaker, keramikk, bakverk eller noe annet.

Selv om du ikke nødvendigvis sparer noe på å handle hos disse så har du fått en ny opplevelse og forståelse for det lokale.

Brødet koster kanskje mer enn på supern, grønnsakene litt mer enn på markedet og du får ikke vinen på tilbud, men du fikk smake hele gårdens utvalg før du bestemte deg.

Selv har vi praktisert slike opplevelser siden vårt andre bobilår. Først og fremst på franske vingårder, som har gitt utrolige fine minner. Men med årene har nettverket av slik steder utviklet seg i flere land – også i Skandinavia. Sist ute var Norge hvor vi har hatt fornøyelsen av å prøve et par steder.

De nasjonale nettverkene av slike verter er organisert i et europeisk samarbeid. Disse skrev vi fyldig om i fjor. Du kan lese om dem og hvordan det fungerer her. De har helt sikkert blitt flere i år.

Hvorfor skriver vi om dette nå? Nå er det like før de ulike katalogene gis ut. Det er disse som er inngangsbilletten til vertene. Den koster omtrent det du kan betale for en overnatting. Det er en god investering i ferieopplevelser du kan kombinere med mye annen. Så nå kan planleggingen starte så snart du har valgt ferieland.

Knut Randem
ansvarlig redaktør
Bobilverden.no

Les også: Gratis overnatting på 6 100 steder for 20 000 bobiler

Del dette med andre:

  6 comments for “Kommentar: Gratis for deg som vil noe mer

 1. Fantastisk reportasje om gode opplevelser på veien! Nortrip-guiden (den norske versjonen i dette europeiske nettverket) er akkurat sendt til trykkeriet og vil bli sendt ut i begynnelsen av mars! I år er det mer enn 200 verter som venter på besøk av Nortrippere – deriblant Eidum Gårdsbakeri, som er omtalt i reportasjen 🙂

  • Så fint at dere i Nortrip også er fornøyd med artikkelen til Knut & co. Vi har hatt en mårraprat om dette nå (vi er pensjonister) og dette ble “dråpen” som gjør at vi blir med 🙂
   Jeg lurer dog på dette med en guide på papir, den blir jo fort utdatert men har naturligvis noen fordeler….. Er app´en like oversiktig? Kan den lastes ned på en iPad feks.?

   • Det var hyggelig å høre! Både boka og appen er gyldig ett år av gangen, men i appen legger vi kontinuerlig til nye verter som kommer til i løpet av året. Kjøper du boka, får du også gratis tilgang til appen! Appen kan brukes på både telefoner og nettbrett (både Android og Apple). Vi kan sende deg noen skjermbilder av appen. Send oss gjerne en e-post på post@nortrip.no 🙂

 2. Nortrip høres veldig interessant ut! Men jeg kjører med campingvogn, har det noe å si? Er det de samme tilbudene som for de med bobil?

  Heidi

  • sjekk Nortrip.no

   Der står det “Nortrip-guiden er en opplevelsesguide for bobil- og caravan-reisende.”
   Altså for alle. Bonden bryr seg ikke om brødet han selge blir spist i en campingvogn eller bobil. God tur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *