Nå kribler det i foten og mange står i startgropa foran påsketrafikken. Det blir mye trafikk spesielt rundt de store byene. Les mer om hvilken trafikkinformasjon du kan få – ispedd noen råd.
Døgnet rundt i hele påsken vil Statens vegvesen gi trafikantene god og løpende informasjon om trafikk, veg- og føreforhold. Informasjon får du både på vegvesen.no, telefon og Twitter, lover etaten.
Vegvesenets fem vegtrafikksentraler vil ved hjelp av kameraer og tellepunkter i vegbanen og innmelding fra entreprenører og trafikanter sørge for informasjon om trafikk- og kjøreforhold over hele vårt langstrakte land.
På Twitter
Alle vegtrafikksentralene leverer nå løpende trafikkinformasjon på Twitter, som alle kan følge.
– Vi er ikke i tvil om at dette er en kraftig forbedret tjeneste for folk. Dette er også meldinger som er lette å få tak i mens man er underveis, sier Therese Thowsen i Statens vegvesen – som minner på at tasting på telefoner og nettbrett i trafikken er forbeholdt passasjerer eller når bilen står stille.
Trafikkmeldinger finner du på www.vegvesen.no/trafikk, i kart på www.vegvesen.no/trafikkbeta, NRK1 tekst-tv (side 700) og på telefon 175.
Kan bli tvangsdirigering
– For å sikre best mulig trafikkavvikling på de viktigste vegstrekningene kan det være aktuelt å tvangsdirigere trafikken på alternative kjøreruter. Dette gjøres for å slippe de store problemene med kø i mange timer, spesielt knyttet til hjemfarten 1. og 2. påskedag, sier Thowsen.
Tett samarbeid med de største radiokanalene gjør at Statens vegvesen får riktig og oppdatert informasjon ut til trafikantene raskt. Det vil bidra sterkt til en effektiv levering av informasjon til bilister om kødannelser, hindringer og anbefalte omkjøringsveger.
– Trafikantene må selv også bidra til sikkerhet og en smidig trafikkavvikling. Værforholdene i mars kan endre seg raskt både i fjellet og lavlandet. Det betyr at trafikantene må være forberedt og utrustet for vanskelige kjøreforhold, sier Therese Thowsen.
Ved å holde køen bidrar trafikantene til god avvikling av påsketrafikken. Forbikjøringer kan skape farlige situasjoner som igjen fører til oppbremsinger som forsterker kødannelser.
Den største trafikken venter Statens Vegvesen naturlig nok rundt de største byene som Oslo, Bergen, Stavanger og Lillehammer. Et par fergesamband hvor det ventes ekstra stor trafikk er Arsvågen – Mortavika, Lavik – Oppedal og Halhjem – Sandvikvåg.
Unngå kolonne-kø
– Sjekk vegmeldingene før du legger ut på tur. Er det kolonnekjøring kan det lønne seg å velge en annen veg, er rådet fra Statens vegvesen.
– Påska kan by på skiftende vintervær. Selv om det er pent og bart i lavlandet kan været skifte raskt på høyfjellet. Dette ser ut til å komme som en overraskelse på folk hvert år, sier Therese Thowsen ved Vegtrafikksentralen.
Hvor mange biler og personer som kan være med i en kolonne, avhenger av hvilken kapasitet det er til å redde folk ut fra fjellet hvis en kolonne kjører seg fast.
– Når det er mye trafikk som skal over fjellet og det blir kolonnekjøring, kan ventetiden bli mange timer for å komme over fjellet. Da kan det ofte være tid å spare på å velge en annen veg selv om det er lengre å kjøre, sier Thowsen.
Vil du forberede deg på kolonnekjøring, kan du ta en titt på Vegvesenets råd om kolonnekjøring i denne filmen:
(Artikkel fortsetter under filmen)
NAFs 10 bilvettregler
I fjor påske ga NAF assistanse til nødstilte bileiere hvert tredje minutt. Og NAF Alarmsentral hadde mer enn nok med en telefon hvert minutt gjennom hele påsken. Mange kunne sluppet trøbbel om de hadde klargjort bilen og tatt forhåndsregler før påskeutfarten. NAF har derfor laget 10 bilvettregler for å hjelpe folk med påsketuren.
– Hvis du følger de ti bilvettreglene til NAF, er sannsynligheten for å få problemer med bilen mye mindre. De er basert på NAFs årelange erfaring med å hjelpe bilturister i påskeferien, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen I NAF.
NAFs bilvettregler er åpenbart skrevet for vanlige personbiler, men også for oss i bobil er det viktige punkter her:
1. Pakk bilen smartest mulig
Husk å pakke bilen slik at det tyngste og største bagasjen ligger nederst og innerst. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Harde gjenstander kan bli dødelige våpen i en bråstopp. Sørg også for å sikre dyr i baksetet med en egen sele som kan kobles til bilens sikkerhetsseler.
Takboks er kun for skiutstyr og evnt. klær. Takstativ, skiboks og innhold skal som regel ikke veie mer enn maks. 75 kilo, sjekk vognkort eller merkeverksted.
2. Husk varseltrekant og refleksvest
Varseltrekanten må ligge på et sted slik at ikke hele feriebagasjen må ut før en kan få den ut for å varsle andre om at man står farlig til på veien. Så og si alle biler har delt bakseterygg. Legg derfor varseltrekanten bak seteryggen slik at du lett finner den.
3. Ta med mat og varme klær
Du synes kanskje det høres merkelig ut å skulle ha med varme klær, varm drikke og mat i bilen.
Blir man overrasket av uvær og stående fast ved passering av en høyfjellsovergang, kan man bli eksosforgiftet på grunn av at bilen ”snør inne”. Skjer det, kan man ikke ha motoren i gang hele tiden.
4. Fyll opp tanken før det er for sent
Full tank er alfa og omega. Fyll ved den siste stasjonen før du kjører opp på fjellet eller om du skal passere en fjellovergang.
5. Ikke glem solbriller og reservenøkkel
Selv i dårlig vær på høyfjellet er solbriller et viktig hjelpemiddel. Gode briller gjør så du ser mer av konturene til brøytekanter og andre fremmedelementer i veibanen ved ”blindføre” eller snøfokk.
Reservenøkkel er verdt sin vekt i gull! Det mistes mange bilnøkler på skiturer i påsken.
6. Fyll på luft i dekkene og husk dekkrens
Vi minner om at korrekt lufttrykk er avgjørende både når det gjelder økonomi, miljø og sikkerhet. Husk også reservehjulet.
Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte. En boks med dekkrens kan være det som skal til for at dekkene får vise hvilke gode egenskaper de har. Rens dekkene før du drar hjemmefra. Stopp og rens en gang til før du kjører opp på fjellet.
7. Sjekk batteriet
Er batteriet 5 – 7 år gammelt tåler det neppe en tøff vinternatt hvis ikke bilen brukes daglig eller batteriet vedlikeholdslades. Finnes irr på batteri-polene bør disse rengjøres. Batteriet har lettere for å få selvutlading når det ikke er toppladet, kuldegradene er mange eller om fokksnøen kommer seg inn i motorrommet og legger seg over batteriet.
8. Motorolje
Med tynnere olje – såkalt lettløpsolje – starter motoren betydelig lettere i kulda. Det hjelper lite å ha fulladet batteri hvis motoroljen er tykk som sirup.
9. Smør låsene med låsolje og dørlistene med silikon
Smør alle låser med låsolje og stryk silikon på lister i dører og bagasjelokk.
10. Tenk på hvordan du parkerer
Sjekk alltid underlaget hvor du skal parkere for påsken. Parker alltid med tanke på at du trenger hjelp når du skal hjem, motorrommet bør være lett tilgjengelig.
God påske!