Ingen avgiftsdramatikk for bobiler i statsbudsjettet

Regjeringens forslag til budsjett for neste år inneholder en ny vektavgift for nye biler. Bobiler får sin normale rabatt og engangsavgiften forblir forutsigelig.

Den nye vektkomponenten i engangsavgiften slår ikke dramatisk ut for bobiler. Foto: Knut Randem.

Den nye vektavgiften regjeringen foreslår å innføre slår spesielt ut for biler med høy vekt. For elbiler slår den sterkt ut og i elbilbransjen kaller mange den for en rekkeviddeavgift fordi elbiler med lang rekkevidde også veier mye. Vektkomponenten beregnes med kr 12,50 per kg over 500 kg egenvekt.

Det som kunne vært en dramatisk avgift for bobiler med høy vekt reduseres vesentlig fordi bobiler og noen andre kjøretøygrupper ikke betaler full engangsavgift. For disse kjøretøygruppene er engangsavgiften 22 prosent av avgiften for personbiler.

Vektkomponenten vil derfor gjøre en bobil med totalvekt 3500 kg ca 8 500 kroner dyrere inklusiv moms om egenvekten er 3000 kg. Vektkomponenten beregnes av bobilens egenvekt og vil derfor være mindre for bobiler med lavere egenvekt enn beregnet her.

Den andre komponenten i engangsavgiften er motorvolum. Her øker avgiften med 2,8 prosent. Dette er lavere enn den generelle prisstigningen.

Geir Holm, generalsekretær i Norsk Caravanbransjeforbund (NCB) er godt fornøyd med at bransjen beholder den forutsigeligheten den har hatt de senere årene. Noe annet ville vært en katastrofe slik situasjonen er nå.

– Vi er veldig fornøyd med at vi beholder den samme modellen for beregning av avgifter som vi har hatt de senere årene. Vi har arbeidet for å få til en egen avgiftsklasse for bobiler, men det har det så langt ikke blitt noe av, sier Holm. Sammen med organisasjonen Virke vil de arbeide videre med dette.

Oppdatert 5. januar 2023: Etter endelig vedtak i Stortinget er det klart at vektkomponenten ikke øker for bobiler. Den samlede avgiftsøkningen blir derfor på 2,8 prosent i 2023 sammenlignet med 2022.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *