Husk dette kortet på utenlandsturen

Hvis du trenger legehjelp på ferie i et annet EØS-land eller Sveits, kan et Europeisk helsetrygdkort hjelpe deg når ulykke eller sykdom rammer. Du må bare passe på å ha kortet med deg.

Husk å ta med helsetrygdkortet på utenlandsturen.

– Hvis du må oppsøke offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på reise i EØS eller Sveits, kan helsetrygdkortet sikre deg helsehjelp, slik at du kan fortsette ferien. Ved å vise kortet skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det lander du oppholder deg i. Du betaler også egenandel på lik linje med borgerne der, sier avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicesenter.

Sjekk utløpsdato
Er du medlem i folketrygden i Norge og statsborger enten her eller i et annet EØS-land, har du rett til å få Europeisk helsetrygdkort. Du søker enkelt om å få kortet på helsenorge.no. Der finner du også nyttig informasjon om bruk av helsetrygdkortet.

– Vi oppfordrer folk til å sjekke kortet sitt, for det er unødvendig å bestille nytt før det gamle er i ferd med å gå ut på dato. Leveringstid for et nytt helsetrygdkort er normalt 10 virkedager, sier avdelingsdirektøren.

Helsetrygdkortet har en varighet opp til tre år fra det er utstedt. Utløpsdato finner du på selve kortet.
Hun minner om at det er viktig å ta med kortet i bagasjen når du skal ut og reise.

Ta kortet med på tur
– Det er en stor fordel å ha med selve kortet og kunne vise det hvis du trenger helsehjelp hos en behandler eller et sykehus tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg i. Så husk å legge kortet i lommeboka eller et annet egnet sted når du pakker bagasjen, sier Marit Winther Abrahamsen.

Hvis du likevel ikke har kortet tilgjengelig når du trenger det, kan du ringe +47 23 32 00. Da kan Helfo eventuelt utstede en hasteblankett til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på.

Ikke glem reiseforsikring
– Helsetrygdkortet er nyttig hvis du trenger helsehjelp, men vi oppfordrer alle til uansett å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise. Kortet dekker ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege. Det dekker heller ikke hjemtransport, understreker Winther Abrahamsen.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *