Hold deg i Norge i påsken, men vær forsiktig, ber regjeringen

Regjeringen er veldig tydelig på at den sterkt fraråder å reise utenlands i påsken. Innenlands kan vi reise på hytter og hoteller, men hva med de rullende hyttene – bobilene?

Spiller det noen rolle om hytta står på hjul eller grunnmur? Foto: Knut Randem (bilde fra Vega).

På dagens pressekonferanse om smitterådene for påsken varslet regjeringen at den fra kommende onsdag og til over påske vil kreve opphold i karantenehotell for de som har vært på fritidsreise utenlands i strid med rådene fra regjeringen.

Justisminister Monica Mæland anbefalte alle å holde seg i Norge de neste ukene så sant ikke sterke velferdshensyn gjør det nødvendig å reise.

Bekymret helseminister
– Smittesituasjonen i Norge er ustabil, og i de siste ukene har smittetallene gått opp. Vi er bekymret for konsekvensene hvis mange reiser og møter mange andre personer i påsken, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Smittesituasjonen følges nøye, og tiltakene kan bli endret på kort varsel.

Anbefalingen om å unngå unødvendige reiser i Norge gjelder også i påsken, skriver regjeringen i sine råd for påsken.

– Selv om reiser til fritidseiendommer i Norge ikke anses som nødvendige, kan folk dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn. Vi anbefaler da å gjøre innkjøpene på forhånd, unngå kollektivtransport hvis det er mulig og å holde avstand til andre, sier Høie.

Hvis du er syk, bør du holde deg hjemme i påsken. Hvis du blir syk på hytta, bør du dra hjem. Hvis du er i karantene eller venter på testsvar, bør du også holde deg hjemme. Personer som bor i områder med mye smitte, for eksempel Oslo, bør unngå å dra på hotell og overnattingssteder der mange samles, skriver regjeringen i sine råd for påsken.

– Vi anbefaler at alle har færre kontakter enn vanlig og at møter og aktiviteter skjer mest mulig utendørs, sier Høie.

Hva med bobil?
Bobilverden.no har tidligere strevd med å få Helse- og omsorgsdepartementet til å ta stilling til om bobiler kan betraktes som rullende hytter.

Bobilverden.no forsøker igjen å få svar på dette spørsmålet og skriver til departementet:

En bobil regnes av brukerne som en rullende hytte der smittevern kan gjennomføres på lik linje med en hytte og i langt større grad enn på et hotell.
Er departementet enig i at bobil kan benyttes innenlands på lik linje med hytter dersom de samme smittevernhensynene tas?

Bobilverden.no har så langt ikke fått svar av departementet. Oppdatert: Se svaret fra departementets politiske ledelse her.

Alle som reiser blir bedt av regjeringen om å følge smittevernrådene fra hjemkommunen med mindre smittevernrådene i kommunen du besøker er strengere. Da skal disse følges.
Å unngå trengsel og mange sosiale kontakter, er et annet råd fra regjeringen.

Det er altså ikke forbudt å reise på fritidsreiser, men om du tar deg en bobiltur og ønsker å leve opp til de generell rådene, så hold avstand til alle andre. Vær imidlertid oppmerksom på at eventuell stengning av bobilplasser og campingplasser er kommunenes ansvar og kan variere fra sted til sted.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Er bobil lik hytte?

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *