Har jeg rett miljømerke for denne byen?

App-en fra Green Zones GmbH viser deg enkelt hva som gjelder i den aktuelle sonen. Illustrasjon: Green Zones GmbH.

Dette er et spørsmål de fleste som reiser nedover i Europa stiller seg fra tid til annen. Hvor stor er miljøsonen her? Hvilken farge skal miljømerket ha i dag? Spørsmålene er mange, men her er et hjelpemiddel.

I Tyskland er miljøsonene faste og gjelder hele døgnet og hele året, men hvor går grensen for den enkelte sonen?

I Frankrike er det slik at den aktuelle luftforurensningen avgjør hvilken farge du kan ha på miljømerket den aktuelle dagen. Andre land har andre regler. Det kan også være forskjellige regler fra by til by. Da blir det vanskelig å forholde seg til hva som gjelder hvor. Spesielt gjelder dette der restriksjonene blir kunngjort lokalt dagen før restriksjonen trer i kraft. Dette er typisk restriksjoner som gjelder inntil forurensningen har sunket til et akseptabelt nivå igjen.

Hvilke restriksjoner gjelder i Paris i dag? Illustrasjon: Green Zones GmbH.

Green-Zones GmbH er forhandler av de fleste miljømerker du trenger i Europa. For noen år siden lanserte de en praktisk app som gir deg svaret rett i hånda. Den er tilgjengelig for iPhone og Android.

I app-en får du informasjon om miljøsonene i en rekke land. Her velger du først land så by.

Om du har lagt inn data om din bobil får du opp en side med generell informasjon om miljøsonen. Du kan trykke på et kart for å se i detalj hvilket omfang miljøsonen har. Her kan du også søke på adresser for å se om din destinasjon ligger i eller utenfor sonen.

Med dine data innlagt i app-en vil du straks få svar om du kan kjøre i en sone. App-en kan brukes på dansk, engelsk eller enkelte andre språk.

Der restriksjonene i sonen kan endre seg vil det bli varselfarger for å gjøre deg oppmerksom på at du kanskje bør sjekke om du kan kjøre inn for eksempel i Paris i dag.

App-en har ikke informasjon om alle land i Europa og spesielt østover i Europa er det flere land med restriksjoner, som mangler i app-en.

App-en kan lastes gratis ned der du ellers finner app-er. Søk “Green-Zones” så bør du finne den. Det er et bare et aber. Du må betale for å kunne bruke alle funksjoner i app-en. Tre måneder koster i 2022 kr 139. Du kan også tegne abonnement for en måned eller et år. Om du ikke avbestiller blir abonnementet automatisk fornyet.

Firmaet Green-Zones er forhandler av en rekke miljømerker. De gjør det enkelt å bestille, men de skal selvfølgelig ha betalt for jobben de gjør. Skal du for eksempel til Tyskland kan du kjøre innom Decra i Flensburg. På hverdager kan du i åpningstiden kjøpe det tyske miljømerket for 5 euro over disk. Det franske miljømerket er et eksempel på et merke som ikke kan kjøpes over disk, men også her bestiller du billigst på nettet hos franske myndigheter her. Ved nettbestilling bør du beregne minst to ukers leveringstid. Det er derfor ingen grunn til å vente.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i november 2017, men er oppdatert med relevant innhold i juni 2022.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Miljømerker i Europa

Del dette med andre:

  5 comments for “Har jeg rett miljømerke for denne byen?

    • Legg inn biltypen din i appen. Da kan du lete i kartet, klikke på aktuell sone og se om din bil kan kjøre i denne sonen. Siden vi skrev denne artikkelen har de begynt å ta betalt for å søke på navn, men det går fint å bruke kartet. Vær oppmerksom på at reglene kan endre seg i takt med luftforurensningen. Med gult merke vil du nok kunne kjøre i alle soner så lenge det ikke innføres dieselforbud eller lignende. Men for eksempel Paris kan være krevende å ta seg inn i dag spesielt i indre sentrum der det er dieselforbud.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *