Du vandrer aldri alene til Bastei, men alle som møter den multinasjonale trengselen med et åpent feriesinn, vil etterpå si at ekspedisjonen var verdt hver eneste svettedråpe.
Sächsische Schweiz i Tyskland: Ordet turistfelle skurrer i ørene, men steder veldig mange mennesker oppsøker byr ofte på opplevelser utenom det vanlige. Slik er det med Bastei og sandsteinsfjellene i Sächsische Schweiz i det sørøstligste Tyskland. Denne sære flik av skaperverket har inspirert kunstnere i generasjoner. De dramatiske formasjonene er festet til kunstverk signert kunsthistoriens aller største navn, og fjellklatring er bedrevet her siden 1708. Da utfordret Sachsens konge – August den sterke, fjellet Lilienstein. Resultatet kan vi fortsatt beundre i dag, tre århundre senere.
Panorama
Mennesker med velutviklet høydeskrekk kan bli kortpustet når Basteibroen og trappene i Bastei skal forseres, men det kan også skje at den mektige opplevelsen fjerner angsten for høyder og stup. Panoramautsikten med Elben i dalbunnen får det til å kile i skrotten. Det blir liksom helt feil å bare å ha stått på elvebredden å speide etter fargesterke våghalser i klatretau og pakketurister i flokk.
Malerveien
Bastei og sandsteinsformasjonene ligger i en nasjonalpark på 710 kvadratkilometer i grenselandet mot Tsjekkia. Parkene gir brukbart armslag, selv med syv millioner dagsturister årlig, når vi renger med nasjonalparken på tsjekkisk side et sandsteinkast unna. Det er trangt om parkeringen så her gjelder det å posisjonere seg tidlig. Fotfolk og syklister kan svette langs 2200 kilometer med veier og stier, og klatrerne har 21.000 ruter å velge mellom.
Campingturister som legger malersaker eller skisseblokker i lasterommet, bør vurdere å teste ut Malerweg. Dette er en rute tidligere tiders skapende sjeler la sin elsk på. Nå er den oppgradert til moderne tysk standard. Ruten strekker over 112 kilometer like opp mot den tsjekkiske grensen og i motsatt lei til idylliske Pirna der den største attraksjonen er maleriet den vidgjetne italieneren Canaletto malte av byens torg.
Stjernegalleriet
I nasjonalparken vil turgåere gå i fotsporene til blant andre komponisten Richard Wagner, vår egen gigant blant nasjonalromantikkens verdensnavn – J.C. Dahl og bergenserens tyske venn, Caspar David Friedrich. Wagner hentet inspirasjon til operaen «Lohengrin» i disse omgivelser. Her rusler vi altså tvers gjennom kilden til noe stort.
I dalbunnen, langs etter Elben løper sagnomsuste Elbradweg. Asfalt veksler med grus og på begge sider av elven som med års mellomrom blåser seg opp til en ødeleggende flom. Borger og småbyer venter den syklende eller vandrende med høvelige mellomrom, og fra gangsti eller sykkelsete er det lov å mimre seg 140 millioner år tilbake da alt dette la under vann. Lett å skjønne at både malende og skrivende fikk fart på pensel og penn, og geniene hadde dessuten en tendens til å forsterke fantasi og inntrykk med noe sterkt fra piknikkofferten.
Grufullt kapittel
Dresden er bare 18 kilometer unna dette mektige og mangfoldige landskap. Og halvveis til Dresden ligger Pirna med sin vakre bykjerne. Høyt over torget kneiser Sonnenstein, en borg som bærer med seg et grufullt kapittel fra siste krig. Her ble 13.720 mennesker med ulike mentale lidelser og 1031 fanger tatt av dage. Her testet naziregimet ut effekten av ulike dødelige gasser. Nå brukes deler av borgen til sommerutstillinger, men grusomhetene forties ikke.
Camping og bad
Like utenfor bykjernen i Pirna ligger en utmerket campingplass med en badesjø tett ved. Pirna er ypperlig egnet som base for utflukter i nasjonalparken, for turer med de gamle hjuldamperne eller ekspedisjoner til Dresden. Og hvis togturen går til Dresden en regntung dag, ta en runde gjennom samlingene i Zwinger. Dagens utfordring kan jo være å finne motivene de gamle mestre hentet med seg fra Bastei og nasjonalparken.
Sveitsernes påfunn
Sächsische Schweiz – et strengt tatt et merkelig navn. Det ble hetende slik etter et besøk av to sveitsere. – Dette landskapet ligner vårt hjemlige Sveits, utbrøt to begeistrede kunstnere – Adrian Zingg og Anton Graff, da de utforsket landskapet i 1766, ifølge pålitelige kilder.
Nyttige nettadresser:
www.saechsische-schweiz.de
www.malerweg.de
www.elberadweg.de
www.pirna.de
Tekst og foto: Magne Reigstad, BoCM
Tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Les også: Den vakre kopien
Les også: Tyskland: En kulturell rundtur