Med en isbre som nabo

Øverst i Oldedalen finner vi Briksdalsbreen, en av de lettest tilgjengelige – og dermed mest besøkte isbreer i Norge. Bor du på Gryta Camping, vakkert beliggende ved Oldevatnet, er du bare ti kilometer unna denne naturperlen.

Briksdalsbreen er et mektig skue som nabo til Gryta Camping i Olden.

Enten du velger å bo i telt, campingvogn eller bobil er det steder i Norge som etterlater uforglemmelige naturinntrykk. Gryta Camping, vakkert beliggende ved bredden av det blågrønne Oldevatnet i Stryn kommune, er et slikt sted. Fra Gryta har du utsikt til den litt mindre Melkevoll-breen, og faktisk bærer også innehaveren navnet til en annen liten isbre i nærheten. Dagfinn Gytri har sitt navn etter både geitegården Gytri og den lille Gytri-breen. Denne befinner seg i gangavstand – for gjester med lyst og evne til å bevege seg gjennom frodig vestlandsnatur opp i høyden.

Campingplassen ble etablert av Dagfinn Gytri (bildet) og hans kone for 25 år siden.

Severdigheter
Det er imidlertid fort gjort å haste forbi veikrysset like sør for tettstedet Loen – og miste disse fine severdighetene. I denne delen av Sogn og Fjordane er det tett mellom steder man har lyst til å stoppe opp og tilbringe tid. Mange tar turen inn til Loenvatnet, der vi fortsatt ser spor etter de to rasene som gikk i 1905 og 1936, mens den nye kabelbanen i Loen tiltrekker seg turister som prioriterer utsikt og en rask forflytning til 1011 meters høyde. Atter andre tar beina fatt opp til Skålatårnet, som ligger 1843 meter over havet og byr på en fantastisk utsikt. Slik kan vi fortsette… naturopplevelsene er mange, og selv har jeg Sogn og Fjordane som mitt favorittfylke som turist i Norge.

Et utskåret troll-par ønsker velkommen foran den lune resepsjonsbygningen med torv på taket.

Trollvelkomst
Veien innover Oldedalen byr på få utfordringer enten du ferdes i bobil eller har en campingvogn etter deg. 13 kilometer fra Olden sentrum finner du Gryta Camping, der et utskåret troll-par ønsker deg velkommen foran resepsjonsbygget. Hele plassen er dekket av gress, og de besøkende kan fritt velge hvor de ønsker å plassere kjøretøy eller vogn, bare de sørger for å parkere ut/inn mot vannet – og ikke sidelengs. Litt avhengig av hvordan det parkeres er det mellom 90 og 100 oppstillingsplasser, og målet er at det aldri skal oppleves trangt. Det er jo nettopp luftighet og romfølelse som skal fornemmes med både kropp og sjel når man befinner seg så tett inn på naturen som her.

Dette må være Norges vakreste tømmeplass for svart- og gråvann.

Brevandring
Dagfinn Gytri forteller om flere fine aktiviteter som de typiske gjestene på Gryta Camping lar seg engasjere i, og en tur til Briksdalsbreen er øverst på ønskelisten for mange. Bobilen eller bilen kan du la stå. Det går buss de 10 kilometerne inn til breen på formiddagen, og denne returnerer tre timer senere. Der kan du kan velge mellom guidet tur eller bare rusle rundt på egenhånd. Tilbake på Gryta Camping kan du nyte stillheten ute på vannet i en av båtene du kan låne gratis. Redningsvester til både voksne og barn er også noe som følger med. Skal du fiske må du imidlertid kjøpe fiskekort i resepsjonen, men gode råd om hvor de beste fiskeplassene er, får du gratis.

Oppstillingsplassene er idylliske – på gress, og helt ned mot bredden av Oldevatnet.

Skiftende vær
Resepsjonsbygningen har kiosk og dagligvarer, en kaffemaskin og sitteplasser. Særlig de som ligger i telt setter pris på denne muligheten, for været på Vestlandet kan være skiftende – selv om sommeren. I underetasjen finner vi sanitæranlegget, og her finnes både vaskemuligheter og tørkemuligheter for gjester som velger å bo på stedet i flere dager. I de senere år er det blitt en tydeligere trend at utlendinger leier bobiler i Norge, ikke bare kommer kjørende med egen bobil eller sin campingvogn på slep. Amerikanske bobilturister er ikke lenger uvanlig på Gryta Camping – og alle uttrykker gleden over å kunne nyte fridager i stillhet – langt unna hverdagslivets mas og daglige gjøremål.

Gytri var en gammel geitegård, og inntil for bare fire år siden hadde de 150 melkegeiter. To tamme geiter har de beholdt – til stor glede for barn.

Barnevennlig
Om det er den fine lekeplassen til barna – med sandkasse, husker og trampoline – eller om det er den lille traktoren barna kan kjøre og de tamme geitene – som også bidrar til at Gryta Camping er en populær destinasjon, er vi ikke sikre på – men det betyr mye for barnefamiliene. Bra WiFi, det som må være Norges vakrest beliggende tømmeplass for svartvann, og et hyggelig vertskap er nok det som er avgjørende for de fleste av oss. Stedet har også fem hytter der det kan bo 5-6 personer i hver enhet. Alt dette skaper en fin blanding av gjester på Gryta, som markedsfører sitt tilbud gjennom både den internasjonale nettportalen ACSI Eurocamping og er en del av Norway East-West samarbeidet som du kan lese mer om på www.norwaycamping.no Prisene er det heller ikke noe å si på: for 250 kroner døgnet bor 2 personer i bobil eller 4 personer i campingvogn, inkludert strøm på dette vakre stedet.

Tekst: Sven Furuly, BoCM
Foto: Sven Furuly og Simo Räsänen
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *