Grille på en annen måte

Vi bakte pizza på denne grillen. Foto: Knut Randem.

Vi bakte pizza på denne grillen. Foto: Knut Randem.

Vi har i mange år hatt med oss en gassgrill i bobilen. Den var av kulegrill-typen og vi slet med å få fine grillflater og ikke bare ”kokt” kjøtt. I sommer har vi hatt mulighet til å teste en alternativ måte å grille på. Det gikk som en lek.

Vi skal forsøke å være nøkterne og ikke la vår begeistring bli for overveldende, men Cobb ga oss en ny grillopplevelse. Det skal vi ikke legge skjul på.

Først det tekniske. Cobb består av en ”beholder” med et buet lokk. Til å fyre opp brukes spesielle kokosbriketter og du velger plate etter det du skal lage. Alt får plass i bærevesken som følger med.

I bæreveska er det plass til alt tilbehøret - unntatt skjæreplata. Ta den gjerne med på stranda. Foto: Knut Randem.

I bæreveska er det plass til alt tilbehøret – unntatt skjæreplata. Ta den gjerne med på stranda. Foto: Knut Randem.

Som standard følger det med en delvis gjennomhullet grillrist. Det var den vi fikk minst dreis på. Det var en klar tabbe å grille fisk på den. Men det leveres flere ulike tilbehørsplater til Cobb. De fungerer mye bedre til det meste.

Vi ble spesielt begeistret for den rillede grillplata. Med den kunne vi steke kjøttet uten lokket på og fikk lekre stekestriper i kjøttet.
Det andre tilbehøret, som gjorde suksess hos oss, var den plane stekeplata. På den kan du gjøre alt du kan gjøre i en stekepanne pluss litt til. Vi bakte pizza på den. Da hadde vi på lokket og lettet ikke på det før etter 20 minutter. Ferdig. Erfaringen var at om du skal bake pizza, starter du så raskt som mulig etter at flammen fra brikketten har lagt seg.

Legg på i tur og orden, så blir alt ferdig samtidig. Foto: Knut Randem.

Legg på i turog orden, så blir alt ferdig samtidig. Foto: Knut Randem.

På den rillede grillplata stekte vi halve (rå, selvfølgelig) poteter som vi la på tidlig under lokk. Etter en halvtime begynte vi å steke kjøttet uten lokk og så la vi etter hvert på andre grønnsaker (eventuelt forvellet) og gratinerte tomatene de siste fem minuttene.

Blant tilbehøret finnes også en wok-panne. Den krever nok en del oppvarming før du begynner å steke. Ellers blir det lett koking av kjøttet. Vi var nok litt tidlig ute den ene gangen vi prøvde wok-panna, men det ble en god gryterett.

Skal du grille større kjøttstykker som stek eller annet kan du benytte en høy grillrist. Den løfter kjøttet 2-3 cm fra varmen og gjør at kjøttet kan steke over lengre tid.

Sett den gjerne på et bord. Skallet holder seg kaldt. Foto: Knut Randem.

Sett den gjerne på et bord. Skallet holder seg kaldt. Foto: Knut Randem.

Skal du være komplett kjøper du også skjærefjøla som hører til Cobb. Det fiffige er at lokket på grillen passer på skjærefjøla slik at du kan holde på varmen – eller fluene borte.

Når du tenner opp kokosbriketten vil den gradvis ta fyr for så å flamme opp rundt 30 cm. Det er lite gnist fra flammene, men du må stå ute når du tenner opp. Etter et snaut minutt har flammen lagt seg og du kan legge på den plata du skal bruke og sette på lokket til du er klar til å begynne stekinga. Den ytre perforerte siden av grillen er kald under grillingen så den kan godt stå på et bord.

Kokosbrikettene finnes i to størrelser og kjøpes i små pappkartonger. Vår erfaring var at de små brikettene, som etter anvisningene skulle avgi varme i 40 minutter, var gode og varme i godt over en time. De store brikettene skal etter sigende vare i to og en halv time og vel så det. Det er når brikettene er hvite de avgir mest varme, men du kan som sagt starte opp tidligere med stekinga avhengig av hva du skal lage. Det skal også være mulig å benytte andre typer grillbriketter.

En hel camembert er enklere å steke enn en stykker, som må passes mer intenst så de ikke flyter ut. Foto: Knut Randem.

En hel camembert er enklere å steke enn stykker, som må passes mer intenst så de ikke flyter ut. Foto: Knut Randem.

Når du har spist hovedretten, er det varme nok igjen i de små brikettene til for eksempel å steke en ost. Varm Camembert med (kirsebær)syltetøy og en salt kjeks er veldig godt.

Vi har sett konkurrerende produkter, som vi ikke har testet, men vi har i hvert fall fått en ny grillhverdag i bobilen.

.

.

.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *