Frykter besøksbidrag kan gå ut over allemannsretten

– Dette må ikke gå ut over gratisprinsippet i naturen, advarer Norsk Friluftsliv om besøksbidraget noen kommuner ønsker å ta i bruk.

Retten til å ferdes fritt i naturen betyr mye både for nordmenn og turister som besøker Norge. Foto: John Petter Nordbø.

Regjeringen har i dag lansert et veikart for reiselivet i Norge. Et av tiltakene de foreslår er en lokalt tilpasset løsning for besøksbidrag i kommunene, for eksempel i form av parkeringsbetaling og dagsbesøksavgift.

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv frykter forslaget kan gå ut over allemannsretten, dersom det ikke følger med tydelige nasjonale retningslinjer for hva kommunene kan kreve betalt for og hva midlene skal brukes til.

–  Stadig flere gleder seg over å besøke norsk natur. Dette kommer imidlertid ikke uten en pris, og høyt press på mye besøkte destinasjoner kan fort bli en belastning på natur og lokalsamfunn. Nå er det viktig at vi finner gode løsninger som ikke går ut over allemannsretten, den retten vi alle har til å ferdes i naturen uten å måtte betale for det, sier generalsekretær Bente Lier i en pressemelding.

Hun presiserer at stikkord her er besøksforvaltning, informasjon og opplæring om hensynsfull ferdsel.

Norsk Friluftsliv anerkjenner at finansiering av fellesgoder som toaletter, søppelkasser og vedlikehold er en utfordring, og støtter at turistnæringen skal bidra til å dekke disse kostnadene. Kommunene har allerede i dag lov til å ta en begrenset avgift for å dekke kostnader til etablering og drift av fellesgoder som toaletter, parkering eller lignende.

Friluftsloven er tydelig på at denne ikke kan være høyere enn hva det koster å drifte disse fasilitetene. Det er altså ikke lov å tjene penger på bruk av naturen.

Fellesorganisasjonen frykter at dersom dette nå uthules, kan destinasjonene gjøre folks bruk av naturen til en inntektskilde for kommunen. Det vil bryte med det norske prinsippet om at naturen skal være like tilgjengelig for alle, som har røtter helt tilbake til Magnus Lagabøtes Landslov.

– Så vidt vi kan se er ikke allemannsretten nevnt med ett ord i veikartet som ble lagt fram i dag, og det stusser vi på, sier Lier.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Satser på reiselivet med over 40 tiltak

Del dette med andre:

  1 comment for “Frykter besøksbidrag kan gå ut over allemannsretten

  1. Det er et faktum at masseturisme og overturisme setter miljøavtrykk på lokalsamfunnene som besøkes, så jeg har full forståelse for ideen om turistskatt eller besøksbidrag.Det er vi vant til fra mange steder vi har besøkt i utlandet, men det må ikke gå så langt at det står pengeinnkrevere ved hver kommunegrense, og inndriver skatten.
    Så det er absolutt en berettiget frykt for at dette kan komme i konflikt med allemannsretten.
    På «Dagsnytt 18» mandag den 5 februar, satt det en person fra reiselivsbransjen, som gjentatte ganger hevdet at besøksbidraget også måtte ilegges bobilturistene fordi de åpenbart avsatte et stort miljøavtrykk i lokalsamfunnene.Det er et synspunkt man kan være enig i, men som vanlig ble ikke fritidsbåtfolket nevnt.Hvor de deponerer sitt gråvann og brunvann på en miljømessig forsvarlig måte, er meg en gåte.
    Båtfolket fyller opp holmer, skjær og bukter , og fint er det, men så snart en bobil villcamper oppe i fjellheimen er det mange som kommer i sjelenød og vil jage den inn på nærmeste campingplass og ilegge turistskatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *