Forvirring i Tromsø, er ikke Storgata camping en campingplass?

Noen blir sinte når de har kjørt over brua og kommet helt inn i Tromsø by og oppdager at de har kjørt til feil camping.

Tromsø camping eller Storgata camping? For daglig leder Maria Kristiansen og hennes ansatte på campingplassen i Tromsdalen er snømåking et viktig gjøremål.

Storgata Camping som de gjerne har peilet seg inn på via internett er et utested, mens Tromsø Lodge & Camping i Tromsdalen er byens eneste campingplass.

I mars lavet snøen ned i store mengder da Bobil og Caravan Magasinet var i Tromsø. Daglig leder Maria Kristiansen hos byens eneste campingplass viste oss rundt i byen. Et av stedene hun tok oss med til var Storgata Camping. Altså utestedet med campingnavnet.

Hos Storgata Camping forteller barsjef Augusta Andreassen (t.h.) at de ofte må avvise mange med både bobiler og campingvogner som har kommet feil.

– Utestedet minner om en campingplass både i navnet og konseptet. Her kan man spille minigolf, og inne i lokalet har de ei campingvogn, men her kan du ikke campe. De som kjører feil må kjøre tilbake over brua og komme til oss, smiler daglig leder Maria Kristiansen.

I Storgata camping kan du spille minigolf om vinteren, men ikke overnatte.

Lager kalender
Heldigvis blir misforståelsen ofte avklart allerede når gjestene skal booke oppholdet sitt i Tromsø. Altså før de ankommer byen. For det er ikke få e-poster og telefonsamtaler barsjef Augusta Andreassen og daglig leder Lars Kaupang hos Storgata Camping får, og de morsomste tilbakemeldingene lager de kalender av.

– Vi pleier å svare at alle er velkomne til oss for å spille minigolf, men at de må dra til Tromsdalen for å finne campingplass, forteller Augusta, som altså er barsjef på det populære utestedet i Tromsø sentrum.

– Vi har også leverandører som kommer med varer til feil «camping», smiler Maria Kristiansen når hun viser oss rundt i Tromsø.

Leverer varer feil
Utestedet åpnet i 2018, og både Maria og Augusta opplever at mange leverandører av varer også ofte kjører til feil «campingplass». Og utenfor Storgata Camping er det i perioder stort sett daglig at mange bobiler og biler med campingvogner som må snu.

– Vi har satt ut en plakat på både engelsk og tysk som forteller at vi ikke er campingplass. Mange blir sure og vi har blitt skjelt ut, men vi er altså bare et utested, smiler Augusta Andreassen, men legger til at de gjerne vil ha campinggjestene på besøk for å spille minigolf og kose seg på utestedet når de har sjekket inn hos Maria.

Lyse og rene servicehus setter vi pris på.

Moderne lokaler
I Tromsdalen tilbyr Tromsø Lodge & Camping moderne lokaler med restaurant, store fine servicehus, asfalterte oppstillingsplasser med kunstgress, og flotte hytter. Det meste på campingplassen oppleves som så og si nytt.

– Vi har gjester hele året både på hyttene og på oppstillingsplassene. Akkurat nå er alle hyttene utleid, og vi har flere bobilturister fra Europa på besøk, fortalte hun da Bobil og Caravan Magasinet besøkte henne i mars 2023.

– Mange har kommet hit for å oppleve vinter og nordlys, og kursen på norske kroner er lav. Så nå får mange av gjestene våre full valuta for pengene, smiler Maria, mens hun selv etter kort tid måtte koste 20 centimeter med nysnø fra bilen sin. Midt på campingplassen drev en tysk turist på med det samme.

Du kan oppleve flere årstider på stort lerret i Polaria.

Store snøskavler
Det måtte brøytes hyppig rundt hyttene, rundt bobilene og langs veiene, men for mange av gjestene så var også snømengdene en kuriøs opplevelse å ta med seg hjem. Kineserne som hadde kommet med fly, og tyskere i bobiler, fikk oppleve vinteren.

For ute lavet snøen ned, vi gikk forbi postkasser som var begravd inne i to meters høye snøskavler, og tromsøfolket brukte hver dag flere timer på å måke snø. Når beboerne endelig var ferdig, så kom det gjerne en brøytemaskin og måket snøen tilbake inn i innkjørslene til innbyggerne. Da som en hard brøytekant. Det var helt vanlig, fikk vi vite.

Tromsø har blitt en viktig by for vinterturisme, og selv vinterstid har byen besøk av flere turistskip.

Vakre Sommarøy
Om sommeren har campingplassen i Tromsdalen også et gruslagt område som tas i bruk, men Maria oppfordrer alle som vil besøke Tromsø om å booke på forhånd. Og har hun fullt er nærmeste campingplass Skittenelv Camping, som ligger 28 kilometer unna.
Tromsø har riktignok en perle til av en campingplass å by på, og som er omgitt av «grønn» sjø og vakker sandstrand.

Da snakker vi om Sommarøy Camping & Marina. Her betaler man for oppholdet på en automat, og fra Tromsdalen er det ca. 6 mils kjøring for å oppleve Sommarøy. Du vil ikke bli skuffet hvis du er ute etter en flott og kanskje for mange en unik arktisk campingopplevelse.

Fjellheis og Polaria
– Tromsø har mye å by på, skryter daglig leder Maria, og mener at besøkende også må få med seg byens fjellheis. Dessverre så snødde vår planlagte tur med heisen bort denne dagen, men selene og fiskene hos Polaria midt i Tromsø by fikk vi hilst på.

Hvem som var Loffen og Lyra, eller Bella og Mai San, vet vi ikke, men her får vi i hvert fall se den flotte «barten» til en av kobbene.

Her kan du hilse på storkobbene Bella og Mai San, steinkobbene Loffen og Lyra, se steinbiten i hvitøyet, se på kveita, sjøstjerner, sjøpølser, kråkeboller, skalldyr og selvsagt kjente nordlige fiskearter. Altså slik det ser ut under havoverflaten i nord så nærme som det går an å skape det i et akvarium.

Steinbiten har kraftig kjeve og kan bite seg fast. Så man bør ikke stikke fingrene i vannet.

Panoramakino
Kinosalen med det 21 meter brede panoramalerretet var fullt av besøkende fra mange land, og her ser du virkelig at Tromsø har blitt en by som er stor også på vinterturisme.
På skjermen får besøkende se filmer fra Nord-Norge og Svalbard, og kommer du om sommeren vil du i kinosalen uansett få en liten «smakebit» av nordlys og vinter i nord.
– Er det dårlig vær ute kan du besøke Polaria, og du kan ta med familien til Tromsøbadet. Tromsø har mye å by på både sommer og vinter, lover Maria Kristiansen.

Har egen bobil
Hun er selv også privat frelst av campinglivet. Har egen bobil, og kjører rundt og besøker andre steder når hun har fri fra jobben på sin egen campingplass. Hun forstår derfor de som ikke booker oppholdet lang tid i forveien, og heller ikke har laget stramme planer for turen, men skal du oppleve Tromsø by bør du altså booke før du kommer.

– Fra 20. mai til 20. september i fjor hadde vi fullt hver dag. Spesielt i juni var det vanvittig kaotisk, og vi måtte dessverre avvise mange hver dag. Det roet seg litt i juli. Så i disse periodene er det er lurt å booke plass på forhånd, påpeker Maria Kristiansen.

Tromsø camping i sommerdrakt. Foto: Tromsø camping.

Eies av idrettslaget
Det er ikke få ansatte på den bynære campingplassen, som både eies og drives av det lokale idrettslaget i Tromsdalen. 10 årsverk fordelt på rundt 20 ansatte på helårsbasis, og noen sommerjobber til stedets ungdommer.

– Vi omsetter for 38 millioner kroner, og har nesten 80 prosent belegg på våre 58 hytter. På det meste har vi 354 campinggjester, forteller hun.
Hun beskriver de typiske gjestene gjennom hele året som unge pensjonistpar med bobil og god tid, og som foretrekker gode fasiliteter og som gjerne drar inn til byen for å spise middag.

Er ute etter opplevelser
– Den andre gruppen av gjester er unge campere fra hele Europa som er ute etter opplevelser, fortsetter Kristiansen, og legger ikke skjul på at hun skulle ønske at de kunne få et område inne i Tromsø by til campinggjestene som kommer for å nyte livet i byen for en dag eller to.

– Vi tar gjerne og driver en minicamping midt inne i byen hvis vi får godkjent et område til det. Det tror jeg næringslivet, og ikke minst utestedene ville tjent på, sier hun, og kan også trekke paralleller til hvordan hun selv som camper bruker bobilen.

Flere unge mennesker
– Vi ser også at det har blitt en del flere unge mennesker i bybobil eller «hjemmelagde» bobiler. Eller ombygde minibusser eller varebiler. Mange kommer også som teltturister. Fra stedene rundt om i Troms og Finnmark ser vi også en del barnefamilier som vil oppleve storbyen, forteller Maria.

Hun har tidligere jobbet på hotell, og ifølge henne har campinggjestene som kommer til Tromsø god tid og ønsker å utforske regionen, mens på hotell er det mer forretningsfolk som har det travelt. Mindre stress, gjør det også mer behagelig for de ansatte.

Noe populært fra hotellbransjen har hun tatt med seg til campingplassen i Tromsø, og det er å ha frokostbufé hver dag.

Sola står allerede høyt på himmelen i mars.

Kan ta buss inn til sentrum
Campingplassen ligger som du sikkert nå har skjønt ikke midt inne i Tromsø bys travleste handelssentrum med umiddelbar nærhet til de beste restaurantene. Men du kan ta buss som går fra båthavna et lite stykke nedenfor campingplassen.

– Vi leier også ut sykler til de som ikke har det med seg. Tromsø har fine sykkelveier, og det er kort vei både til den populære fjellheisen og den kjente Ishavskatedralen som også mange besøker, sier hun.

Tromsø byr også på flere museum, båtturer, fjellturer og mange andre helårs- og vinteraktiviteter. Selv hadde campingplassen i fjor 80.000 gjester. Omtrent halvparten var caravanister og bobilfolk, forteller daglig leder Maria Kristiansen.

Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet

Les også: Bobilplasser i Troms og Tromsø

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *