Fiat topper på forebyggende sikkerhet

Euro NCAP har gått gjennom sikkerhetssystemene i de vanligste varebilene i markedet. Det omfatter også varebiler som bobilene bygges på. Fiat Ducato tar med sine nye sikkerhetssystemer teten.

Hvor godt en varebil bremser ned når den møter hindringer er en del av Euro NCAPs (foto) test.

Gjennomgangen Euro NCAP har gjort er ingen kollisjonstest, men en gjennomgang av hvilke førerassistenter og sikkerhetssystemer det enkelte merket tilbyr. Det er altså det tilgjengelige sikkerhetsutstyret i bilen som bedømmes og testes – enten det leveres standard eller du må betale ekstra for det.

Fiat Ducato går til topps med 88 prosent og er den eneste produsenten som får platina-status. Ford Transit følger på andreplassen med 68 prosent og får gull-status med følge av VW Transporter, 65 prosent, Ford Transit Custom, 63 prosent og Mercedes Benz Vito, 61 prosent.

Mercedes Benz Sprinter får sølv-status med 52 prosent. Deretter følger Nissan Primastar, Renault Trafic, Peugeot Expert, VW Crafter, Opel/Vauxhall Vivaro og Iveco Daily med 45 til 41 prosent score.

I vurderingen av de ulike modellene teller systemer som hindrer kollisjoner med biler foran deg mest. Kjørebaneholder vurderes som nest viktigst foran systemer som bidrar til sikker hastighet og systemer som bedrer førerens oppmerksomhet og sikkerhetsbeltevarsling. Automatisk bremsing for fotgjengere og syklister vektlegges lavest i denne sammenhengen.

Sikkerhetssystemene har blitt testet i varebilene med halv nyttelast ombord. De er altså ikke testet som bobiler. Det er heller ikke testet hvordan bilene oppfører seg dersom ulykken likevel skjer.

Du kan laste ned en oversikt over modeller og resultater her, og under kan du se Euro NCAPs video fra testen av Fiat Ducato:

https://youtu.be/lBzTWeflVZU

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *