Hvordan få DAB-radio i bobilen?

Eksempel på jording av DAB-antenne. Foto: Digitalradio Norge AS.

Eksempel på jording av DAB-antenne. Foto: Digitalradio Norge AS.

Du kan mene hva du vil om overgangen til DAB-radio i Norge. Likevel kan du neppe greie å forhindre at FM-nettet blir slukket i 2017. Allerede 11. januar slukkes FM-nettet i Nordland. De øvrige fylkene slukkes ett for ett det kommende året.

Etter Nordland stenges FM-nettet i Trøndelag, Møre og Romsdal av NRK 8. februar og av P4, Radio Norge med flere 21. april. Deretter slukkes Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland i hhv april og juni, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder hhv i juni og september, Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus i september og desember og til slutt slukkes FM-signalene i Troms og Finnmark 13. desember 2017.

Det er de riksdekkende radiostasjonene som slukkes i FM-nettet. Lokalradio skal fortsette å sende på FM. Det er egentlig to DAB-nett. Det ene brukes av NRK som også har regionale sendinger fordelt på syv områder. Det andre benyttes av de kommersielle kanalene og har flere kanaler. Samlet vil det være 25 riksdekkende radiokanaler tilgjengelig på DAB. Eller DAB+ som dagens teknologi kalles. I dag får du fem riksdekkende radiokanaler på FM.

En undersøkelse utført fram til 1. oktober viser at 70 prosent av husstandene har en eller flere DAB-radioer. I bil var det imidlertid langt dårligere dekning. Kun 30 prosent hadde DAB-radio eller DAB-adapter montert i bilen. Syv av ti kunne altså ikke ta inn DAB-signaler i bilen.

Undersøkelsen sier ingenting om hvordan situasjonen er i bobiler, men her er det kanskje enklere å ta med seg en «reiseradio». Men foran i bilen skiller antakeligvis ikke bobiler seg fra andre biler i DAB-tetthet..?

Bobilverden har derfor bedt Digitalradio Norge AS og kommunikasjonssjef Mari Hagerup om assistanse med å forklare hvordan du får DAB+ i bobilen. Det etterfølgende er i hovedsak basert på informasjon fra dem.

Valg av radio og antenne bestemmes av hvor i bobilen radioen sitter. Dersom man oppgraderer radio i førerhuset følger man ordinære oppgraderingsvalg – der man hovedsakelig har to hovedvalg å ta – enten oppgradere med adapter eller installere ny radio. Det finnes mange løsninger å velge blant.

DAB-adapter med USB-tilkobling. Foto: Tore Guriby/Digitalradio Norge AS.

DAB-adapter med USB-tilkobling. Foto: Tore Guriby/Digitalradio Norge AS.

Adapter er ofte billigst
Med et adapter kan du beholde bilens gamle radio. Et adapter oppgraderer FM-radioen din og du velger selv om løsningen skal være synlig eller usynlig. Du kan lese mer om skjulte adaptere hos Digitalradio Norge her. Det finnes også en rekke synlige adaptere du kan montere. De er det enklere å montere, men du får en ekstra enhet på dasjbordet. Alle adaptere må ha en godt plassert antenne. Video fra Digitalradio Norge om montering av antenne:

Om du skifter ut radioen blir det en kombinasjonsmodell som både kan ta inn DAB+ og FM. Da får du inn lokalradio i Norge og kan lytte til FM-sendinger når du er utenlands. Ingen andre land har kuttet FM-sendingene selv om de har bygget nett for DAB+.
Her kan du se en instruksjonsvideo fra Digitalradio Norge om hvordan du skifter ut radioen:

Antenne
Noen råd for bobil fra Digitalradio Norge: I en aluminiums-bobil vil takantenne fungere veldig bra, stort jordplan og høyt og fritt montert (jo høyere jo bedre gjelder i alle sammenhenger). En klebeantenne i vindu vil også fungere like godt som i en vanlig bil, forutsatt at jordingen gjøres rett. Men gjør en god forundersøkelse for å sjekke at jordingsforbindelsen er tilfredsstillende.

Med en slik glassantenne eller en takantenne skal du få gode mottaksforhold om jordingen er god. Foto: Digitalradio Norge AS.

Med en slik glassantenne eller en takantenne skal du få gode mottaksforhold om jordingen er god. Foto: Digitalradio Norge AS.

– Husk at antennens plassering er viktig – bruker du en glassklebeantenne anbefaler vi å gjøre et midlertidig feste med en klar 3M-tape eller lignende før du monterer permanent, råder Digitalradio Norge.

– I en glassfiber-bobil vil en takantenne mangle jordplan, og derfor ikke virke optimalt. Man kan imidlertid lage jordplan ved å lime for eksempel en aluminiumsplate på en del av taket. Vindusklebeantenner med jordingsbehov vil heller ikke fungere godt, siden de ikke får jording. Den beste løsningen i disse bobilene er passiv eller aktiv dipolantenne montert innvendig.

Om DAB-nettene
– DAB-kanalene sender i to ulike sendernett med ulik dekning. NRKs sendernett dekker 99,7 prosent av befolkningen mens kommersiell radio dekker 92,8 prosent.
– DAB-nettene har i dag like høy befolkningsdekning som FM-nettene. Det største FM-nettet dekker 99,5 prosent av befolkningen. Det største kommersielle FM-nettet dekker 90 prosent av befolkningen, forteller Mari Hagerup i Digitalradio Norge AS.
– Det gjøres justeringer i NRKs DAB-nett fram mot slukking, justeringene vil gi en høyere dekning enn i dag. To av tre nye sendere kommer opp i landets tre nordligste fylker.
DAB-kanalene NRK Sport, NRK P13, NRK Klassisk og NRK Jazz sender i det kommersielle nettet fram til 2017 av kapasitetshensyn.

Har du problemer med DAB-mottaket? Sjekk om antenna er korrekt montert! Ytterligere informasjon om overgangen til DAB+ finner du på radio.no.

Les mer her: Slik sikrer du godt mottak av DAB i bilen (ekstern lenke)

Del dette med andre:

  9 comments for “Hvordan få DAB-radio i bobilen?

 1. Dette er noe drit og helt unødvendig , når vi kommer til Sverige så er FM nettet intakt,kommer ikke til å skaffe noe DAB drit idet hele tatt

  • Hur gör vi svenskar som vill ta långsemester med bobilen i nordnorge?
   Hur får vi trafikinformation?
   Måste vi också montera in dab radio i bilen?

   • Du får lytte på Sveriges Radio hvis du ikke vil investere NOK 2000 – 6000 får å få en DAB+ radio som kun kan benyttes i Norge.

 2. Et alternativ som kom dårlig fram i reportasjen:
  Jeg byttet nylig TV-antenne til ny rundstråle for Riks-TV. Den nye antennen kan også tilkobles DAB-radioen med knallgodt resultat. Mye bedre enn noen glassmonterte antenner. – Og krever ikke jording på tak.

 3. Glem dab dab+ dab++++++ mm. Anvend steaming,,,wifi alla har wifi i dag,,,,hør på de program du vil.
  Total vanvittig med dab+ om nogle år finder de en bedre standard,,,, der er nokk av drit på fm,, så hvorfor vi skal ha mere drit?,,,, Vanvitt også av den grunn att vi eier så mye musik på lagringsmedier,,,, hvorfor skal vi ha bedre lyd til nyheterne i en bil, i en bordsradio. Invenstere i nye apparater nej det er sykkt og total idioti.

 4. Nok ein grunn til å dra utanlands på ferie. Eg vil ikkje montera midlertidige DAB-radioar i bilane mine, trur dette berre er ein «flopp», ny og bedre teknikk er i anmarsj. Tull å stengja ned FM båndet.

  • Det finnes antennesplittere som gjør dette mulig, men i ulike forum rapporteres det at signalet da blir redusert. Det får negativ betydning der dekningen ikke er optimal. Vi har derfor ikke omtalt denne løsningen, men diskuter den gjerne med verkstedet. Delene koster bare noen hundrelapper om du lykkes…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *