916 kilo var 580 kilo lasteevne

Advokat Randi Munkeby i Tønsbergadvokatene svarer på spørsmål fra leserne.

Advokat Randi Munkeby.

Bilen ble solgt ny med 916 kg som oppgitt lasteevne. Vognkortet viste mindre, men kunden trodde likevel det var tilstrekkelig lasteevne. Så viste det seg av lasteevnen var mye lavere. Nå spør vår leser advokaten om dette er en mangel han kan reklamere på.

I følge bilens vognkort skulle lasteevnen være 790 kg. 126 kg mindre enn oppgitt i markedsføringen. Minus 65 kilo med tilleggsmontert utstyr skulle han hatt en lasteevne på 725 kg. Det var det ikke. Nå spør han Bobilverdens advokat om råd:

“Jeg kjøpte ny bobil i 2014 av anerkjent merke med 5 års garanti. I Finn-annonsen var det oppgitt 916 kg lasteevne. Da bobilen ble registrert var lasteevne i følge vognkort 790 kg. Reagerte med en gang, men tenkte det skulle være nok lasteevne. Har vært på vekt flere ganger og hatt overlast (fra 100-150 kg), men trodde det var min feil, at jeg hadde for mye med meg. Nå har jeg tømt bilen for all last, tom for vann og kun 1/4 med diesel og vekten viste da 580 kg lasteevne. Fastmontert ekstrautstyr er markise, solcellepanel og fjernsyn til sammen ca 65 kg. (Lasteevnen skulle da bli 790 – 65 = 725 kg)
Er dette en mangel jeg kan reklamere på?”

Klar mangel, men bevisbyrde
Advokat Randi Munkeby har vurdert saken etter den gitte informasjonen. Hun svarer:

“Bobilen har mangel dersom den ikke samsvarer med den beskrivelsen som følger av avtalen. Det er også en mangel dersom bobilen ikke er slik som det er beskrevet av selgeren i annonsen. Dersom det i Finn-annonsen ble oppgitt feil vekt i lasteevne, er dette i strid med avtalen.
Det er også brudd på opplysningsplikten til selger og noe du som kjøper kan reklamere på. Det gjør at du får mye lavere margin for last av passasjerer og utstyr.

Husk at det er du som kjøper som må bevise at du ble gitt feil opplysninger i forkant av kjøpet. Har du en utskrift av finn-annonsen, er det en stor fordel.
Du bør undersøke hva som stod i kjøpekontrakten og evt andre dokumenter som ble overlevert i forbindelse med kjøpet. Som kjøper har du en undersøkelsesplikt. Du kan ikke reklamere over forhold som du kunne ha oppdaget ved kjøpet.

Hvis det er en mangel, kan du kreve at selgeren retter mangelen, evt prisavslag for kostnadene ved utbedring.
Husk at du plikter å reklamere på forholdet innen rimelig tid etter at du oppdaget det!”

Har du en sak du vil rådføre deg med en advokat om, les mer her.

Del dette med andre:

  3 comments for “916 kilo var 580 kilo lasteevne

    • Når produsenten oppgir egenvekt skal sjåfør være beregnet inn med 75 kg. Men når du står på vekta ute på veien er det totalen som teller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *