Et slott og en hage i utvikling gjennom 300 år

Et bryllup mellom Norges rikeste arving og en dansk adelsmann har gitt Norge et storslagent hageanlegg og slott fra 1665.

Baroniet i Rosendal er Norges eneste baroni og hadde en særstilling. Foto: Knut Randem.

Baroniet i Rosendal har en lang og komplisert historie gjennom arv og makt til dagens publikumsattraksjon. Rom og saler er utformet av ulike eiere gjennom hundreårene. Noen rom er unike og et av sitt slag i Norge.

Rosehagen er en del av den gamle renessansehagen. Foto: Baroniet Rosendal.

Berømt rosehage
Baroniets rosehage er storslagen når den blomstrer for fullt. Bobilverden.no besøkte anlegget under fruktblomstringen i 2021. Vi har derfor fått låne noen bilder av blomstringen fra Baroniet Rosendal. Rosehagen er en rest fra den gamle renessansehagen Ludvig Rosenkrantz og Karen Mowatt anla.

Til langt ut på høsten blomstrer det i rosehagen. Foto: Baroniet Rosendal

Den over 150 mål store hagen er en opplevelse i krysningen mellom kulturlandskapet og den organiserte hagen. Den er levende og i endring med de ulike sesongene.

Det er et vakkert og historisk hageanlegg med renessansehage, romantisk landskapspark og kjøkenhage. Fra Rosendals hage er det utsikt mot Malmangernuten, Melderskin, Laurdalstind, Hattebergfossen og Hardangerfjorden. Hagen er bygd opp over flere hundre år med skiftende stilretninger og moter innanfor hagekunsten. Her kan du oppleva over 300 år med hagehistorie!

Før rosehagen blomstrer, er det rhododendron som viser seg fram. Foto: Baroniet Rosendal.

Fra de første snøklokkene i januar er det blomstring i store deler av året med fruktblomstring og påske- og pinseliljer om våren. Den store blåregnen på slottet blomstrer tidlig på sommeren før rhododendron og asalea i mange farger blomstrer i juni. I juli kommer rosene for fullt og blomstrer langt utover høsten.

Ulike årstider, ulike uttrykk. Foto: Knut Randem.

På grunn av pandemien var ikke slottet fra 1665 tilgjengelig i 2021. I besøkssenteret kan du uansett få en digital og lærerik omvisning. I Riddersalen arrangeres også konserter med ulike artister gjennom hele sommeren. Sjekk ut baroniet.no for detaljer og årets åpningstider.

Baroniet i Rosendal har stor spennvidde i hageanlegget. Foto: Knut Randem.

Hvor bor du?
Det er flere overnattingsplasser for bobiler i området. Rosendal bubilplass, i gangavstand fra Baroniet, er svært populær og ofte fullsatt. Litt lenger unna har Hardanger bubilparkering en fantastisk utsikt. Du kan også bo på Camp Lothepus i Odda. Tunnelen gjennom fjellet bringer deg raskt til Rosendal. Om du ikke bor i Rosendal finnes det parkeringsplass utenfor Baroniets store hageanlegg.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *