Det blir enklere å avregistrere bobilen om vinteren

En del bobileiere har avregistrert bobile om vinteren for å spare noen av utgiftene når den ikke brukes. Nå blir det enklere å gjøre denne operasjonen.

Skiltlageret hos Statens vegvesen skal i hovedsak avvikles. Foto: Simen Narjord.

– Nå er snart sommeren her, og det er snart flere typer kjøretøy som vil rulle rundt på norske veier enn i vinterhalvåret. Mange av disse avregistreres om høsten, og registreres på nytt om våren. Jeg er glad for at vi nå får på plass en ordning som vil gjøre dette enklere. Fra og med denne høsten vil man kunne av- og påregistrere sesongkjøretøy digitalt, og slippe å møte opp på trafikkstasjonen to ganger i året. Det er tid spart både for brukerne og for trafikkstasjonene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Forskriftsendringene som innfører ny ordning med frivillig avregistrering uten innlevering av kjennemerker ble vedtatt i dag. Bobilverden.no omtalte saken da den var på høring i fjor sommer

Eiere av kjøretøy som bare er i bruk i deler av året, kan avregistrere kjøretøyene i perioden de ikke skal brukes. Dette gir blant annet sparte kostnader fordi forsikringsplikt ikke gjelder når kjøretøyet ikke er i bruk. Midlertidig avregistrering er særlig aktuelt for kjøretøy som bare brukes deler av sesongen som bobiler, veterankjøretøy og motorsykler.

En slik frivillig avregistrering skjer i dag ved at kjennemerkene leveres inn til en av Statens vegvesens trafikkstasjoner, og de må hentes ut igjen hvis kjøretøyet igjen skal tas i bruk.

Når man fra høsten av ikke lenger må levere inn kjennemerkene for å avregistrere et kjøretøy, som ikke skal brukes på en stund, vil Statens vegvesens kjennemerkelagre i all hovedsak avvikles. Eiere som ikke kan, eller ønsker, å bruke digitale løsninger for avregistrering, kan møte opp på en trafikkstasjon og få kjøretøyet avregistrert, uten at kjennemerkene leveres inn.

Den nye ordningen vil tre i kraft 12. september 2022. Kjøretøy som skal brukes denne sommeren, kan dermed avregistreres elektronisk til høsten.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  15 comments for “Det blir enklere å avregistrere bobilen om vinteren

  1. Det var jo endelig på tide!
    Denne løsningen har Sverige hatt i mange år.
    Statens vegvesen har jo levd i 80 tallet til nå.
    Herlig å se at de også følger med i den digitale alderen vi lever i.

    • Årsavgiften har skiftet navn og kreves inn av forsikringsselskapene for den tiden bilen er forsikret. Det er nødvendig å forsikre en bobil selv om den er avregistrert. Snakk med forsikringsselskapet om hvilke forsikringer du bør ha.

  2. Jeg har alltid ringt forsikringen og sier opp kaskoen for nå går bilen i vinter dvale,ringer opp forsikringen når vi tar den i bruk på våren og tar i bruk kaskoen.

  3. Det borde vara muligt att göra samma som i Sverige. När jag inte bruker bobilen anmmäler jag detta på Transportstyrelsens website, Transportstyrelsen ställer av bobilen och återbetalar vägskatt samt anmäler avställningen till mitt forsikringssellskap som återbetalar eller gör avdrag för forsikringspremien. Mycket enkelt och praktiskt. När jag sedan vill använda bobilen igen, anmmäler jag det till Transportstyrelsen på samma sätt. Transportstyrelsen medddelar Forsikringssellskapet som fakturerar mig. Detta kan göras många gånger varje år.

  4. Hvis en har toppforsikring som inkuderer fukt, så er vel ikke dette mulig. Den må vel være aktiv hele året for å gjelde

  5. Om en har bilen på lager om vinteren hender det at utleier flytter på bilene mens de befinner seg under lagring. Om det skjer skader under lagring har utleier ofte i sine kontrakter at utbedring av skader som oppstår under lagring skal dekkes av bilens forsikring/bileier. Det kan derfor være nyttig å beholde kaskoen om en ikke vil stå for denne risikoen.

  6. Det handler i første rekke om trafikkforsikringen. I dag på bobil m/dieselfilter kr 8,15 pr dag.
    Ved vinterlagring i ca 6 mnd blir dette en besparelse på ca kr 1600,00. Alt annet av forsikringsoppsigelse får være opp til den enkelte å vurdere. Å si opp kaskoforsikringen tar jeg ikke sjansen på. Lønner seg nok å studere forsikringen og ta en prat med forsikringsselskapet om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *