Et alternativ til Nordkapp

Havøysund. Foto: Knut Randem

Turistmagneten Nordkapp har blitt for kommersiell for mange av oss. På vår bobiltur til Nord-Norge hadde vi etter Hammerfest litt lyst til å oppleve Nordkapp. Men på den korte E6-etappen mellom Skaidi og Olderfjorden fikk vi høre på radio at det nettopp denne dagen skulle settes turistrekord på Nordkapp.

Det ville ikke vi være med på, så vi tok i stedet fv 889 i retning Havøysund. Det må sies å ha vært et lykkelig valg.

Da vi reiste her midt i juli for et par år siden var det stille og fredelig. Få turister å se og vi fikk nyte naturen nesten alene. Det bor jo heller ikke så mye folk langs veien og i tettstedene, men Havøysund var likevel en positiv overraskelse. Der bor det om lag 1000 mennesker. De livnærer seg i stor grad av fiske. En vindmøllepark er blant de mer moderne innslagene.

Denne strekningen er nå en del av ”Nasjonale turistveger”, veistrekninger som Statens vegvesen satser ekstra på blant annet i form av opprustede rasteplasser i flott arkitektur. På fv 889 starter den nasjonale turistveien i Kokelv og bukter seg gjennom et flott landskap forbi steder som Lillefjord, Snefjord og Selvika på vei til Havøysund.

Veien ble åpnet i 1988 og går gjennom områder som tidligere var veiløse. Veien snor seg langs en værhard kyststrekning i vill natur med et klippelandskap og snaufjellet som strekker seg helt ned til havet. Et fascinerende skue.

Vi stanset underveis og fricampet, men du kan også overnatte på bobilparkering hos Statoil i Havøysund. Der får du strømtilkobling og kan lade batteriene. Der er det også en offentlig tømmestasjon.
I tillegg skal det være mulig å overnatte uten fasiliteter på Hurtigrutekaia.

Knut Randem

Selvika rasteplass med toalett. Vika ligger lunt til og er et attraktivt turområde på fine sommerdager. Nå har stedet fått en grillplass og le for vær og vind. Plassen er tilrettelagt for rullestolbrukere.
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter RRA. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter RRA
www.nasjonaleturistveger.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Et alternativ til Nordkapp

  1. Har vært i Havøysund et par ganger, fantastisk både veien dit og selve stdet. Bare så synd at de meningsløse vindmøllene har ødelagt det fine linjen i Gavlen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *