Dette handler nordmenn på «harrytur»

Statistisk sentralbyrå (SSB) har kartlagt hvilke varer nordmenn grensehandler. Ikke uventet er det mest mat, alkohol og tobakk.

Handlekurvene fylles i grensebutikkene med mat, alkohol og tobakk. Ikke uventet. Foto: KML/Pexels.

Dette kommer frem i en ny undersøkelse SSB har gjort på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet.

– Vi trenger å samle merkunnskap om grensehandelen og hvilke varer nordmenn handler i utlandet. Denne undersøkelsen vil gi oss en bedre oversikt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Tallene bekrefter det bildet vi har hatt av grensehandelen, og gir oss et mer detaljert bilde av hvilke varer folk handler på grensen. For å si noe om utviklingen fremover, vil vi trenge flere undersøkelser, sier finansminister Siv Jensen.

Undersøkelsen viser fordelingen mellom de ulike varekategoriene mat- og dagligvare, mineralvann og brus, sjokolade og godteri, sigaretter og tobakk, snus, øl, vin og brennevin, kosmetikk, hygiene- og apotekvarer, elektronikk, klær og sko, bolig- og interiørvarer, bildeler, drivstoff og annet. Pådrivere for den nye statistikken er blant annet handelsnæringen og næringsmiddelindustrien.

Årsaker til grensehandelen mellom Norge og Sverige er blant annet prisforskjeller og ulikt vareutvalg. Prisforskjellene avhenger av det generelle lønns- og kostnadsnivået i landene, av ulikheter i skatter og avgifter, av tollvernet på landbruksprodukter og av valutakursen, forteller Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *