Det søte liv – skapt for 55 år siden

Etter hvert som tiden går, skifter historiske hendelser karakter og myter oppstår. En nærmere kikk på det italienske bobilmerket Laika gir oss interessante bånd tilbake til noen av sekstitallets virkelig store begivenheter.

Den italienske bobil-produsenten har vært på markedet i 55 år, og er i dag en del av Erwin Hymer Group. Laika produseres ved en ny fabrikk i Toscana.

Et blikk på logoen som preger disse bobilene gir et hint. Selve navnet er uløselig knyttet til en viktig verdenshendelse – om du tenker deg om. Se på bilens modellnavn, og la deg i tillegg forføre av fabrikkens slagord. Historien om disse bobilene starter i 1964, personen som hadde regien het Giovambattista Moscardini, målet var å skape en campingvogn som kunne trekkes av sekstitallets lille Fiat 500, og nå har vi vært med på å feire selskapets 55-års jubileum.

I forbindelse med jubileet samlet Laika alle sine importører og presenterte hele modellprogrammet under en tilstelning i Firenze.

To verdenssensasjoner fant sted i 1957, og Moscardini tok begeistret minnene om disse med seg videre. Laika var navnet på den lille russiske hunden som ble det første levende pattedyr som ble sent ut i verdensrommet og som kretset i bane rundt jorden. Dessverre døde den bare få timer etter utskytningen, til tross for at russerne lenge hevdet at den levde i flere dager. Laika var en blandingshund, men da Moscardini senere skapte den røde ”hunde-logoen” sammen med Laika-navnet, brukte han en Greyhound med vinger som merke.

Vert og leder av samlingen var Laikas styreleder, tyske André Miethe, som kan se tilbake på en solid vekst siden han overtok roret i 2015.

Den andre sensasjonen var ”Nuevo” Fiat 500 som også ble lansert i 1957. Dette var bilen som satte det italienske folket på hjul, og selv om bilen var liten og kompakt, hadde den plass til fire personer og bød på mer komfort og bedre beskyttelse mot vær og vind enn en scooter. Disse to ”fremtidsvisjonene” om et folk på hjul, og erobringen av verdensrommet inspirerte Moscardini til en ny frihet: Campinglivet. Og med dette, det søte liv. Begrepet ”La dolce vita” ble skapt gjennom filmen ved samme navn, regissert av Frederico Fellini.

På samme måte som filmens to sider, der dekadense og overflod erstattes av stillhet og meditasjon, lanserer Laika sin første campingvogn i 1964, for å skape en mulighet til reiser og opplevelser, men også en tilbaketrukket og rolig ferieform i vakkert italiensk landskap. Den lille campingvognen Laika 500 ble mottatt med akklamasjon, og i 1967 ble det produsert 123 vogner, som raskt økte til 286 eksemplarer i 1968. Den første bobilen så dagens lys i 1977.

Ingen bursdagsfeiring uten en skikkelig kake! Når det må to mann til å bære skjønner vi at det er snakk om betydelige dimensjoner.

Etter mange års suksess ble selskapet i 2000 kjøpt opp av Erwin Hymer Group, og Laika ble dermed en del av et internasjonalt selskap med mange slagkraftige merker. En helt ny fabrikk ble åpnet i Toscana i 2016, og blant de rundt 120 forhandlerne fordelt over hele Europa, finner vi også ti norske. Importør i Norge er Kroken-gruppen, lokalisert i Åndalsnes. For 2019/2020 sesongen har den norske importøren satset på 11 modeller fra det store Laika-programmet.

Importører fra hele Europa var samlet for å se på 2020-kolleksjonen til Laika og samtidig feire jubilanten.

55 år i caravan-bransjen gjør Laika til en av ”veteranene” og det alle grunn til å feire. Vert for samlingen i Firenze var styrelederen i Laika, André Miethe, og når italiensk kultur møter kulinariske opplevelser og gjestfrihet får vi virkelig en smak av ”La Dolce Vita”. Vi lar bildene tale for seg, og gratulerer produsenten med jubileet.

Tekst: Sven Furuly, BoCM
Foto: Pernille Varre og Sven Furuly

Bobilverden.no samarbeider med Bobil- og CaravanMagasinet om å dekke nyheter og begivenheter hos en rekke produsenter. Dette samarbeidet gjør at vi kan dekke mer enn vi ellers ville hatt mulighet til.
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *