Denne appen kan redde livet ditt

Ved å bruke appen blir posisjonen din sendt automatisk til 113-sentralen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Bobilfolket oppsøker ofte fremmede steder. Kanskje langt fra folk. Om en ulykke eller akutt sykdom oppstår er spørsmålet om du kan fortelle redningsmannskapene hvor du er.

Hvis redningsetatene ikke vet nøyaktig hvor den skadde eller syke er, kan det oppstå forsinkelser. Appen «Hjelp 113» kan i mange tilfeller gjøre forskjellen mellom liv og død.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, sier pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse.

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er.
– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt frem er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

Én million nedlastinger
Appen «Hjelp 113» er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og over én million har lastet den ned. Man kan laste den ned fra Google play eller App store, avhengig av hva slags telefon man har.

Hvis man har en eldre versjon av appen, er det viktig å oppdatere den og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen automatisk blir sendt til 113-sentralen.

Oppdateringen av appen skjer i samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge.

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Pressemelding

Del dette med andre:

  1 comment for “Denne appen kan redde livet ditt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *