Mye saktegående militær trafikk på veiene utover høsten

Militær kolonne. Foto: Håkon Aurlien, Statens vegvesen.

Forberedelsene til den store militære øvelsen «Trident Juncture» har pågått i noen uker. Saktegående militære kolonner er på veiene, men nå øker det på. Husk at det er spesielle regler for passering av militære kolonner.

I september var det i snitt 150 militære kjøretøy på veiene hver dag som følge av øvelsen. I oktober og fram til feltøvelsen i månedsskiftet oktober-november ventes det i snitt 250 kjøretøy. Antallet militære kjøretøy er ikke utfordrende i seg selv. Hvert døgn passerer det for eksempel over 40.000 kjøretøy på E6 mellom Moss og Oslo. Det er kjøremønsteret som potensielt kan by på utfordringer, melder Vegdirektoratet.

For det første opererer de militære kjøretøyene i hovedsak i kolonner. For det andre kjører de ofte saktere enn mye av den øvrige trafikken. Kolonnene vil holde en hastighet på rundt 50-60 km/t.

– Kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy, og det at de kjører saktere enn øvrig trafikk, kan føre til forsinkelser, sier Fred Anton Mykland i Statens vegvesen Region øst i en pressemelding.

På Østlandet kommer det meste av materiell og kjøretøy inn via Borg Havn i Fredrikstad. Derfra fraktes det i retning øvingsområdene nord i Hedmark og Oppland.

I Midt-Norge kommer militært materiell og personell til havnene Hammernesodden i Namdalseid, Fiborgtangen i Skogn, Orkanger og Åndalsnes. Det vil være mest trafikk langs E136 Åndalsnes – Dombås, E6 Skogn – Ulsberg, E39 Klett – Molde, fv. 30 Støren – Tynset, fv. 31 Røros – Vauldalen, fv. 65 Orkanger – Surnadalsøra og rv. 3 Ulsberg – Elverum.

– Aktiviteten vil øke fram til NATO-øvelsen starter i slutten av oktober. Så langt har ikke Vegtrafikksentralene opplevd store hindringer i trafikken pga. de militære kolonnene, sier Ruth Myklebust i Statens vegvesen Region midt. Selve øvelsen foregår i oktober og november. Men det blir mye transport av personell og materiell både før og etter øvelsen.

Det er ikke lov å forstyrre en kolonne
En militær kolonne kan bestå av minimum fire og inntil 12 kjøretøy. Første og siste bil i kolonnen er merket med henholdsvis blått og grønt flagg eller lys. Kolonnen kan også være merket med «Militær kolonne». Den vil maksimalt kjøre i 80 km/t, men i forbindelse med den aktuelle øvelsen oppgis det at hastigheten ofte vil ligge på 50 km/t.

– Øvrige trafikanter må ikke hindre eller forstyrre en militær kjøretøykolonne, disse skal ha fri vei. Det betyr at man i praksis ikke kan kjøre forbi en militær kolonne, med mindre man er på en fire felts vei. Det er ellers viktig å følge anvisninger gitt av politiet eller militærpolitiet, sier Anette Hauge i Statens vegvesen til forsvaret.no.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *