Den vakre kopien

Dresdens Frauenkiche stod ferdig gjenoppbygget først i 2005. Foto: Knut Randem.

Dresdens Frauenkiche stod ferdig gjenoppbygget først i 2005. Foto: Knut Randem.

Uten å kjenne historien, tror du de fleste bygningene i denne byen er mer enn hundre år gamle. Det er de ikke. Nesten alt du ser er kopier, men vel verd et besøk. Bobilplassene ligger tett på byen.

Fram til andre verdenskrig ble Dresden regnet som en av Europas vakreste byer. Byen ble også omtalt som Mellom-Europas Firenze.
Natten til 14. februar 1945 bombet om lag 2500 britiske og amerikanske bombefly byen med 650.000 sprengbomber og 200.000 brannbomber. Det medførte at 15 kvadratkilometer med bygninger ble lagt i grus. Av 28.000 bygninger var 25.000 fullstendig ødelagt. Det var ingen gamleby tilbake da krigen var over.

Gjennom årene har Dresden blitt møysommelig bygd opp igjen. Byen lå bak jernteppet, men byen har hele tiden vært under rekonstruksjon. Gamlebyen er nå en kopi av den gamle byen. Arbeidet har pågått fram til våre dager og pågår fortsatt. Frauenkirche var ferdig først i 2005.
Du ser ikke så lett at byen er en kopi, og du må vanligvis se deg godt om før du ser tegn på at dette ikke er originalen. Det er likevel trivelig å gå rundt i byen hvor det også er mange spisesteder. Julemarkedet i Dresden har ry for å være et av de beste i Tyskland.

Glimt fra Dresdens Altstadt (gamleby). Skiltene røper at gjenoppbygging og restaurering ikke er fullført. Foto: Knut Randem.

Glimt fra Dresdens Altstadt (gamleby). Skiltene røper at gjenoppbygging og restaurering ikke er fullført. Foto: Knut Randem.

En stor modernistisk bygning ble oppført i gamlebyen i DDR-tiden. Den rehabiliteres nå som kulturhus slik at også denne delen av historien blir husket. Utenom denne bygningen vil du fortsatt tro at du befinner deg blant gamle bygninger.

Dresden ligger på begge sider av elva Elben og er en storkommune i delstaten Sachsen. Altstadt og Neustadt ligger på hver sin side av elva.
Altstadt har parkanlegget Grosser Garten og de fleste kjente bygningene. Mange praktbygg ligger i tilknytning til Brühlsche Terrasse. Blant dem er barokkomplekset Zwiger med paviljonger og kunstsamlinger av blant annet porselen. Her er det også mange kunstgallerier med store samlinger fra 1800- og 1900-tallet og verdier fra det saksiske fyrstehuset. Du finner også det restaurerte kongeslottet fra 1500-tallet, Katolisches Hofkirche, Semperoperaen og altså Frauenkirche her.

Bobilplassen i Dresden er blant de enkle med strøm som eneste fasilitet. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen på Sachsenplatz er blant de enkle med strøm som eneste fasilitet. Foto: Knut Randem.

Enkel og sentral bobilplass
Det ligger flere bobilplasser tett på byen. Bobilplassen ved Sachsenplatz er både den enkleste og billigste (12 EUR). Med bobil bor du her tett på elva og Altstadt. Bare en liten kilometer er det fra bobilparkeringen og inn til sentrum. Til sentrum kan du velge å gå eller sykle langs elva eller eventuelt lenger inn i byen. Plasseringen er vist på kartet under.

På den andre siden av elva ligger bobilplassen Wiesentorstrasse. Den er dobbelt så dyr (25 EUR), Disse to bobilplassene ligger omtrent like langt fra sentrum. Bobilplassen Alberthafen ligger dobbelt så langt fra byen, men til gjengjeld er den enda billigere (5 EUR). Også TopPlatz har en bobilplass i området om du kan gå eller sykle litt lenger.
Redaksjonen benyttet bobilplassen ved Sachsenplatz for noen år siden. Strøm er eneste fasilitet, men det er god plass og folk ordner seg selv. Likevel kan det nok være kamp om strømuttakene ved stort belegg. Plassen ligger rolig til i et parkaktig område med mange høye trær og tett på et boligstrøk.En helt grei plass, men heller ikke mer.

Sachsenplatz: GPS: N 13 45’ 35 – E 51 3’ 25 – Dresden-Johannstadt, Käthe-Kollwitz-Ufer 4
Det finnes flere bobilparkeringer i Dresden. Blant annet ligger en i Meissner strasse like over elva for Altstadt og en ved Blüherpark.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *