Blomstringstur og anna i Hardanger

Bløminga i Hardanger er mystisk og uforutsigelig. Mange drømmer om å se frukttrærne i blomst, men Hardanger er verd et besøk det meste av året.

Bløminga i Hardanger er en drøm for mange. Her fra Bleie gård. Foto: Visit Hardangerfjord/Vegard Breie.

Du kan velge flere ruter rundt i Hardanger. Du kan ta flere ferger på kryss og tverrs av Hardangerfjorden eller fjordarmene.

Vi har valgt en rundtur, ta den som vårt innspill til en tur du kan utvikle som du vil.

Vår rundtur starter med at vi kommer ned fra Hardangervidda til Kinsarvik. Her kan du starte med en overnatting på Kinsarvik camping eller Bråvoll camping om du ikke straks tar ferja over til Utne.

Om du blir i Kinsarvik anbefaler turistkontoret at du tar turen opp forbi fire forskjellige fosser i Husedalen – en fottur som skal gjøre seg best i sommermånedene.

Om du ikke vil gå opp langs fossene så er området rundt Kinsarvik kirke et enkelt turterreng. På kirkegården finner du flere gravsteiner der avdødes livshistorie er gjengitt. Foto: Knut Randem.

Fra Utne kan du følge Nasjonal turistveg. Da passerer du straks Lothe camping, som ligger vakkert til nede ved fjorden.

På veien videre henger frukttrærne nesten ut i veien og du har orkesterplass til blomstringen uten å forlate bobilen.

Veien her er smal, men helt grei å kjøre med en bobil. Men du må være forberedt på å samarbeide med møtende trafikk slik at dere kommer forbi hverandre. Det gjelder forresten de fleste av veiene vi beskriver i denne artikkelen.

Fra Hardanger bubilparkering har du 180 grader utsikt over Hardangerfjorden. Foto: Knut Randem.

I Jondal er det en bobilplass i båthavna med plass for bobiler med nydelig utsikt til Hardangerfjorden.

Neste stans kan være på Hardanger bubilparkering høyt over bygda Torsnes. Den er bygd på fyllmasse fra den nyeste tunnelen her. Plassen åpnet i fjor og er fortsatt under utvikling. Her skal du velge en overnattingsplass ytterst mot kanten. Der er det 180 grader utsikt over Hardangerfjorden. Virkelig et syn for øynene.

Hardanger er ikke bare frukt, men har også store kontraster i mellom fjell og jordbruk. Her fra Mauranger. Foto: Knut Randem.

Vår rundtur går videre ned til Rosendal. De fleste har nok hørt om Baroniet i Rosendal og den fenomenale rosehagen der. Men hagen er vakker også andre tider av året.

Om du parkerer på bobilplassen i sentrum av Rosendal kan du også her få fin utsikt over fjorden. Opp til Baroniet er det bare en kilometer å gå, men om bena ikke holder finnes det en parkeringsplass utenfor den store parken.

Baroniet i Rosendal har en vakker park. Den er mest berømt for rosene, men er ikke å forakte ellers i året. Foto: Knut Randem.

I Rosendal finner du også Folgefonnsenteret vegg i vegg med bobilplassen. Der kan du se og lære om det som skjer over og under breen og ut i havet. Et museum om båtbygging kan du også se her.

På bryggekanten i Rosendal kan du lære om Folgefonna og tradisjonell båtbygging. Foto: Knut Randem.

Før du tar Jondaltunnelen til Odda kan du for eksempel kjøre «glacier road» opp til sommerskisenteret på Folgefonna.

Veien opp er 19 km og asfaltert, men vi tok ikke turen opp. Her kan årstiden være avgjørende for føre og framkommelighet med bobil. Ta en prat med turistkontoret der du er for å høre vei- og føremeldingen for denne veien.

Veien fra Jondal til Folgefonna brøytes for sommeren. Foto: Andreas Skogseth.

I Odda er Camp Lothepus det nye navnet på den gamle bobilplassen midt i sentrum. Her finner du flere butikker og tilbud enn andre steder langs denne rundturen.

Det skjer en sakte oppgradering av det gamle smelteverksområdet og nye kultur- og serveringstilbud dukker opp. Det går også turstier opp til de høyeste toppene rundt sentrum.

Riksvei 13 fra Odda til E134 er en rute ut eller inn til vår rundtur. Den går forbi Låtefossen. Foto: Knut Randem.

Fra Odda kan du ta en sykkeltur til Låtefossen om du ikke skremmes av en tur på ca 28 km t/r på landeveien. Eller du kan gå kulturstien Hjøllo-Mannsåker med start i sentrum.

Til selveste fruktbygda
Vår rundtur fortsetter utover Sørfjorden i retning Kinsarvik og en full rundtur. Men stans i Lofthus.

Det er her og i de tilstøtende bygdene du finner en av de største samlingene frukttrær.

Lofthus camping ligger i en frukthage og er en opplevelse i seg selv. Fra resepsjonen kan du gå den ca 6 km lange fruktstien som tar deg gjennom gård etter gård og frukthage etter frukthage.

Lofthus camping ligger vakkert til i en frukthage med ulike frukttrær. Foto: Knut Randem.

Like bortenfor campingplassen ligger et gårdsutsalg for sider og andre produkter laget på stedet.

Mange sidergårder tilbyr smaking og salg av sine produkter. Sidersmakinger og sidercruise på fjorden er en egen attraksjon fra juni og utover.

Å være i Hardanger under bløminga er magisk. Mange prøver å treffe blomstringa og bommer år etter år. I 2021 er det en sen vår.

Vår hjemmelsmann, en pensjonert fruktbonde, fortalte at i år er det en gammeldags vår. Den er sen. Han kunne fortelle om ulike sorter og blomstringstider.

Rad på rad med ulik frukt gir blomstring i flere uker. Foto: Knut Randem.

Blomstringen foregår over flere uker. Så langt denne våren har moreller og plommer blomstret og blomstrer.

Før pinse skal eplene stå i full blomst, lovet fruktbonden. Så skal du treffe epleblomstringen er det de kommende to ukene du skal ta turen, men temperaturen avgjør og gjør det ekstra spennende.

Og kommer du tilbake på slutten av sommeren kan du kjøpe frukten fra gårdsutsalg i hele Hardanger. For egen del husker vi fortsatt verdens beste moreller. De ble kjøpt i Aga for mer enn 20 år siden…

Klikk her om du vil se rundturen vi har beskrevet i Google Maps.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Blomstringstur og anna i Hardanger

  1. Er det nogen som tror ved om vi er så heldige det bliver åbent i Norge Juli August. Vi vil gerne der op på ferie som vi plejer, jeg har kørt møbler til Norge med lastbil en del år og vi har planer om Lofoten og vestlandet ned over mvh Leif

    • Det kommer an på hva regjeringen velger å bruke et vaksinepass til. En avgjørelse er lovet i juni. Vår gjetning er at fullvaksinerte slipper inn fra 1. juli, men dette vet vi selvfølgelig ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *