Bløminga i Hardanger er mystisk og uforutsigelig. Mange drømmer om å se frukttrærne i blomst, men Hardanger er verd et besøk det meste av året.

Bløminga i Hardanger er en drøm for mange. Her fra Bleie gård. Foto: Visit Hardangerfjord/Vegard Breie.
Du kan velge flere ruter rundt i Hardanger. Du kan ta flere ferger på kryss og tverrs av Hardangerfjorden eller fjordarmene.
Vi har valgt en rundtur, ta den som vårt innspill til en tur du kan utvikle som du vil.
Vår rundtur starter med at vi kommer ned fra Hardangervidda til Kinsarvik. Her kan du starte med en overnatting på Kinsarvik camping eller Bråvoll camping om du ikke straks tar ferja over til Utne.
Om du blir i Kinsarvik anbefaler turistkontoret at du tar turen opp forbi fire forskjellige fosser i Husedalen – en fottur som skal gjøre seg best i sommermånedene.

Om du ikke vil gå opp langs fossene så er området rundt Kinsarvik kirke et enkelt turterreng. På kirkegården finner du flere gravsteiner der avdødes livshistorie er gjengitt. Foto: Knut Randem.
Fra Utne kan du følge Nasjonal turistveg. Da passerer du straks Lothe camping, som ligger vakkert til nede ved fjorden.
På veien videre henger frukttrærne nesten ut i veien og du har orkesterplass til blomstringen uten å forlate bobilen.
Veien her er smal, men helt grei å kjøre med en bobil. Men du må være forberedt på å samarbeide med møtende trafikk slik at dere kommer forbi hverandre. Det gjelder forresten de fleste av veiene vi beskriver i denne artikkelen.

Fra Hardanger bubilparkering har du 180 grader utsikt over Hardangerfjorden og en fantastisk solnedgang. Foto: Knut Randem.
I Jondal er det en bobilplass i båthavna med plass for bobiler med nydelig utsikt til Hardangerfjorden.
Neste stans kan være på Hardanger bubilparkering høyt over bygda Torsnes. Den er bygd på fyllmasse fra den nyeste tunnelen her. Plassen åpnet i 2020 og var fortsatt under utvikling under vårt besøk i 2021. Her skal du velge en overnattingsplass ytterst mot kanten. Der er det 180 grader utsikt over Hardangerfjorden. Virkelig et syn for øynene både med og uten solnedgang.

Hardanger er ikke bare frukt, men har også store kontraster i mellom fjell og jordbruk. Her fra Mauranger. Foto: Knut Randem.
Vår rundtur går videre ned til Rosendal. De fleste har nok hørt om Baroniet i Rosendal og den fenomenale rosehagen der. Men hagen er vakker også andre tider av året. Nå er vi en sving innom Sunnhordaland.
Om du parkerer på bobilplassen i sentrum av Rosendal kan du også her få fin utsikt over fjorden. Opp til Baroniet er det bare en kilometer å gå, men om bena ikke holder finnes det en parkeringsplass utenfor den store parken.

Baroniet i Rosendal har en vakker park. Den er mest berømt for rosene, men er ikke å forakte ellers i året. Foto: Knut Randem.
I Rosendal finner du også Folgefonnsenteret vegg i vegg med bobilplassen. Der kan du se og lære om det som skjer over og under breen og ut i havet. Et museum om båtbygging kan du også se her.
Før du tar Jondaltunnelen til Odda kan du for eksempel kjøre «glacier road» opp til sommerskisenteret på Folgefonna.
Veien opp er 19 km og asfaltert, men vi tok ikke turen opp. Her kan årstiden være avgjørende for føre og framkommelighet med bobil. Ta en prat med turistkontoret der du er for å høre vei- og føremeldingen for denne veien.
I Odda er Camp Lothepus det nye navnet på den gamle bobilplassen midt i sentrum. Her i Odda finner du flere butikker og tilbud enn andre steder langs denne rundturen.
Det skjer en sakte oppgradering av det gamle smelteverksområdet og nye kultur- og serveringstilbud dukker opp. Det går også turstier opp til de høyeste toppene rundt sentrum.

Riksvei 13 fra Odda til E134 er en rute ut eller inn til vår rundtur. Den går forbi Låtefossen. Foto: Knut Randem.
Fra Odda kan du ta en sykkeltur til Låtefossen om du ikke skremmes av en tur på ca 28 km t/r på landeveien. Eller du kan gå kulturstien Hjøllo-Mannsåker med start i sentrum.
Til selveste fruktbygda
Vår rundtur fortsetter utover Sørfjorden i retning Kinsarvik og en full rundtur. Men med en stans i Lofthus. Veien mellom Odda og Lofthus har en del trafikk og kan nok være krevende for noen med møtende trafikk. Da kan det være et alternativ å kjøre på den andre siden av fjorden og ut til Utne for å ta ferga over til Kinnsarvik.
Det er i Lofthus og i de tilstøtende bygdene du finner noen av de største samlingene frukttrær i blomst.
Lofthus camping ligger i en frukthage og er en opplevelse i seg selv. Fra resepsjonen kan du gå den ca 6 km lange fruktstien som tar deg gjennom gård etter gård og frukthage etter frukthage.
Like bortenfor campingplassen ligger et gårdsutsalg for sider og andre produkter laget på stedet. Mange sidergårder tilbyr smaking og salg av sine produkter. Sidersmakinger og sidercruise på fjorden er en egen attraksjon fra juni og utover.
Å være i Hardanger under bløminga er magisk. Mange prøver å treffe blomstringa og bommer år etter år. Blomstringen foregår i mai og juni. Den starter som regel midt i mai og varer i tre–fire uker. Reiser du i dette tidsrommet, vil du altså ganske sikkert få nyte synet av fruktblomstene som strekker seg mot solen, sier de lokale. Ved redaksjonens besøk i Lofthus i 2021, startet epleblomstringen omtrent 17. mai. De avløste da plommer og moreller som var tidligere ute.
Været og ikke minst temperaturen avgjør når blomstringen starter. Det gjør det ekstra spennende.
Og kommer du tilbake på slutten av sommeren kan du kjøpe frukten fra gårdsutsalg i hele Hardanger. For egen del husker vi fortsatt verdens beste moreller. De ble kjøpt i Aga for mer enn 20 år siden…
Klikk her om du vil se rundturen vi har beskrevet i Google Maps. Men husk, Hardanger er så mye mer.
Denne artikkelen ble første gang publisert i mai 2022. Den gjør seg godt i reprise.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no