Danmark – med noe for mange interesser

Her får du en smakebit av de nyeste attraksjonene, severdighetene og begivenhetene som skjer i Danmark i 2023. Fra arkitektoniske underverker til museumsåpninger, Ocean Race og nye sykkelruter.

Ocean Race 2023 går i Århus. Samtidig kan du utforske Aarhus Docklands hvor du kan se arkitekturen The Iceberg. Foto: Photopop – VisitAarhus.

Forbered deg på et år preget av arkitektur. UNESCO har utpekt København som arkitekturens verdenshovedstad i 2023. I løpet av året kan du se frem til ‘open house’ blant flere av hovedstadens arkitektoniske mesterverk. Danish Architecture Center (DAC) er det perfekte utgangspunktet hvis du vil utforske og lære mer om byens bygninger og dansk arkitektur generelt. Opplev utstillingen Made in Denmark, last ned DAC-appen og ha arkitekturen i lommen når du skal på oppdagelsesferd i København. Det skriver Visit Denmark og har mer å by på:

Ocean Race i Aarhus
Hvis 2022 var året da rød-hvite Danmark ble farget gul på grunn av Tour de France, så vil 2023 være i blåtoner på bølgen blå under Ocean Race (tidligere Volvo Ocean Race) i løpet av en måned med tøff seiling. Seilaset starter 29. mai. Opplev et Aarhus som i 11 dager blir til en stor seilasfest for både store og små.

Koldkrigsmuseet REGAN Vest der dronning og regjering skulle søke tilflukt ved en atomkrig. Foto: Lars Horn og Nordjyske Museer.

Kaldkrigsmuseet REGAN Vest
Har du noen gang vært i et underjordisk museum? Vel, nå har du muligheten! På det nye museet REGAN Vest (ekstern lenke), kan du fordype deg i historien. Museets midspunkt er skalamodellen av Danmarks mest hemmelighetsfulle bunker som ligger 60 meter under jorden i Rold Skov i Nordjylland.Bunkeren ble opprinnelig bygget på 1960-tallet som et tilfluktssted for dronningen og regjeringen i tilfelle en atomkrig.

Ole Rømer Observatoriet ny-åpnes i 2023. Foto: Ole Rømer Observatoriet.

Ole Rømer Observatoriet
Ta en tur til månen! Selv om turen går via et teleskop, er det et fascinerende syn å studere planetene Mars, Jupiter og Saturn. Ole Rømer Observatoriet (ekstern lenke) ligger i utkanten av Aarhus og åpner igjen for publikum til sommeren etter en omfattende og ganske spektakulær renovering. Bygningene har fått tilbake sin opprinnelige stil og naturen som omfavner stedet, Kongelunden, er nå en spennende park hvor besøkende kan lære enda mer om astronomi.

Copenhagen Opera Park åpner
Mens vi er inne på temaet arkitektur; i 2023 vil København bli enda grønnere med en ny attraksjon og severdighet langs vannet; Operaparken. Den ligger ved siden av byens vakre operahus og er inspirert av de romantiske parkene på 1800-tallet og vil også inneholde en kafé og en vinterhage. Designet av den danske arkitektgruppen COBE, fokuserer parken på bærekraft med systemer som gjenbruker regnvann fra bærekraftige, resirkulerbare materialer.

Den nye Herregårsruten på Fyn. Foto: VisitDenmark.

Herregårdsruten på Fyn
Nå kan du nyte 660 km med ren idyll på øyene Fyn, Langeland og Ærø. Herregårsruten er en ny sykkelrute som tar deg forbi idylliske landsbyer, sjarmerende småbyer og ikke minst herregårder og slott. Du bestemmer selv hvor du vil starte og hvor langt du vil sykkle. På veien kommer du forbi hyggelige B&B`s, gårdsbutikker og fantastiske utsiktspunkter.

Herregårsruten tar deg forbi de beste serverdigheter og slott på Fyn. Foto: VisitDenmark.

Lei en retro folkevognbuss og dra på – Vancation
Mange har nostalgiske minner fra bilferie i Danmark. Nå kan man virkelig vekke de gode barndomsminnene ved å leie en gammel folkvognbuss innredet som en bobil og ture nedover Nordvestkysten av Danmark. Vancation har laget en rekke spennende temareiser for familien og parturen.

Bornholm kommer nærmere
Har du alltid ønsket å reise til Bornholm? Denne flotte delen av Danmark med bratte klipper og vakre strender vil være mer tilgjengelig fra 2023 takket være den største hurtigbåten i verden, Express 5. Seilruten ender i Rønne på Bornholm og starter i Ystad i Sverige – som du også enkelt kan reise til med tog fra København. Inntil da kan du alltids ta fergen fra Køge (Danmark), Ystad (Sverige) eller Sassnitz i Tyskland.

UNESCO har utpekt København som arkitekturens verdenshovedstad i 2023. FOTO: Adam Mørk.

Dansk arkitektur på egen hånd
Ønsker du en guide for å utforske mer av dansk arkitektur? Du finner Dansk arkitektur høydepunkter her (ekstern lenke). Oppdag verkene til den internasjonalt anerkjente arkitekten Jørn Utzon – mannen bak Operahuset i Sydney, som feirer 50-årsjubileum i 2023. I Danmark kan du se Bagsværd-kirken, den imponerende Paustian-butikken i København, Musikhuset i Esbjerg og Utzon Center i Aalborg, som alle er designet av den berømte arkitekten. Fortsatt sulten på mer? Besøk disse 10 fantastiske bygningene av Bjarke Ingels Group (BIG) (ekstern lenke) spredt over hele Danmark.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *