Grågåsa og campere drar mot sør

Vi fascineres alltid av grågåsa som hver høst samler seg i elegant formasjon under himmelhvelvet og stikker sørover. Men hvorfor ikke følge etter, i det minste et stykke på vei?

Følg etter grågåsa sørover, oppfordrer artikkelforfatteren.

Litt på lykke og fromme ruller vi sørover gjennom det jyllandske landskapet. Kornet er høstet. Vindmøller tett i tett, digre troll med armene i hvilestilling og giganter som surrer sakte rundt. Grønn energi fra den danske vind som ellers alltid blåser midt imot når du er på sykkeltur i flatlandet.

Det kjøres fort på E45, forbausende fort tenker vi nøkternt og norsk, tatt i betraktning dyrt drivstoff og økt forbruk i høye hastigheter. Vi minnes et skilt langs tyske motorveier sent på 1970-tallet; – Ikke fortere enn 130. Den gang en betimelig appell for å spare drivstoff da de arabiske oljsjeikene holdt igjen på oljen.

Vagabonden
Når du har et livslangt forhold til den sære sekt kalt campingfolket, våkner vagabonden i deg straks du parkerer på en utenlandsk rasteplass. Tungvektere med norske og fremmede kjennetegn fremkaller gode vibrasjoner der de ruller inn i oppmalte båser. Gamle kjente fra kontinentets motorveier. Schenker. Bring. Håkull. De store gutta tar lovpålagte pauser, slurv kan gi bøter.

Trafikkbildet ellers på motorveien er veldig annerledes utenfor sommersesongen. I malstrømmen i motgående felt skimtes bare innimellom bobiler, campingvogner og enda sjeldnere turistbusser.

Vi krysser grensen til Tyskland med oppdatert Covid-fakta på telefonen og en pakke medisinske munnbind i hanskerommet. Du vet aldri i et land som er nøye på formalitetene. Helgarderingen viste seg like nyttig som eurosedlene for de ellers så kontantløse nordmenn.

Vindmøllene forfølger deg like til fergehavnen.

Vindmøller til nytte
Vindmøller alene berger ikke kloden. Fakta og fornuft sier at alle veifarende må bidra til reduserte utslipp, altså en grei og miljøvennlig motivasjon for å legge opp til kortere ekspedisjoner når det begynner å rykke i reisefoten.

Derfor la vi vårt kontinentale vendepunkt i Bad Bramstedt i Schleswig-Holstein, en by vi før knapt hadde registrert på veikartet vest for A7, enda så mange ferier vi har jaget sørover og nordover på denne strekningen.

I denne skjulte perle skulle vi enda en gang oppleve velorganisert tysk regional kollektivtrafikk og dessuten få nyss om kongelige sidesprang.

Vibeke Kruse – vaskedama som endte i de kongelige gemakker.

Herlig gammeldags
Vi trives i tyske småbyer og forklaringen kan være at her vandrer du i et gatebilde denne pensjonist minnes fra sin barndoms industribygd, supplert med kinesiske restauranter og italienske iskafeer. Bad Bramstedts rundt 12.000 innbyggere kan handle grove rundstykker, brød og søte kaker i minst fem bakerier.

Byens landemerke – Roland har hatt mange roller.

Råvarene til dagens schnitzel skjæres til i en slakterbutikk – Schlacterei R. Thomsen. Langs hovedgaten kan du parkere i to timer med halve bilen inne på fortauet, alt basert på tillit uten p-skiver og p-vakter.

Du skal ikke oppholde deg lenge i byen før du fornemmer historiens sus. I hovedrollen Roland. I en annen litt mer pikant rolle den dansk-norske kongen Christian IV.
Roland er byens landmerke der han troner høyt på sokkel med sverd i hånd. Han overvåket i sin tid at all handel med blant annet okser skjedde rettferdig. Annet av tvister i denne ellers så fredelige by, skulle løses under overoppsyn av Roland på sokkelen.

Byens landemerke – Roland har hatt mange roller.

Oksenes vei
Bad Bramstedt var en overmåte viktig by for handelen og trafikken med tusener av okser som hver eneste vår ble drevet sørover fra Jylland til Tyskland og Nederland. Derfor heter en av Tysklands mest kjente sykkelveier Ochsenweg.

Ruten fører pedalfolket gjennom byer, langs kanaler, gjennom skoger og langs myr- og åkerland. Du ruller i sporene etter jyske bønder, soldater og pilegrimer, handelsmenn og tiggere.

I Bad Bramstedt må campingplassen selvsagt hete Camping Roland. Et av byens mange apotek bærer navnet Apotek Roland, en institusjon med kongelige privilegier, hva nå de måtte omfatte i republikken Tyskland. Roland i stein og solid størrelse er innfelt i veggen på apoteket. Byens viktigste arbeidsplass er Haus Alexander, en klinikk som behandler revmatiske lidelser. Stedet ble grunnlagt av Oskar-Alexander, en kjøpmann av jødisk ætt. Dette siste kostet ham livet og han døde i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1942.

Rundt kurbyen Bad Bramstedt er det rikelig med turveier.

Kongelig forelskelse
Kong Christian IV av Danmark-Norge var en gang på gjennomreise i Bad Bramstedt. Kongens kvinneblikk fanget tenåringsjenten Vibeke Kruse som var i byen med klesvask. Monarken trengte en kammerjomfru og ansatte den unge skjønne i 1629.

Hva som så skjedde i det kongelige gemakker, aner ikke vi – men Vibeke født en sønn i 1630 og i 1633 en datter av kongelig byrd. Kongen var så takknemlig – eventuelt forelsket, at han overdro et slott til henne. Så kongelig forelskelse utenfor såkalte rette sirkler er ikke av ny dato. Bondedatteren er hedret med en statue i sentrum av byen. König Christian IV har fått en gatestubb oppkalt etter seg.

Åpenbart liv laga for en ekte slakterbutikk i Bad Bramstedt.

Stor meny
Hamburg ligger fire mil og en times buss- og togtur unna. Billett til tog og storbyens busser og baner ble betalt – kontant, hos en hjelpsom sjåfør på lokalbussen. Enkelt og ubyråkratisk.

I Freie und Hansestadt Hamburg venter en meny så omfattende at du aldri drar tomhendt der fra. Vi prioriterte Museum der Arbeit og en sterk fotoutstilling om streik. Greit å bli minnet om at kampen for arbeidsfolks rettigheter er en dramatisk og global fortelling. Og utenfor museet tronet TRUDE, monsteret som boret den nye tunnelen dypt under Elben.

Alltid noe å se på når du hviler beina midt i Hamburg.

Grensehandelen
Tid for farvel til Schleswig-Holstein, forbi enda flere vindmøller plantet i tysk jord. Gammelt og ulønnsomt åkerland er «sådd» med solcellepanel så langt øyet ser. Langs veien gjøres enda flere fundament klare til himmelstrebende strømprodusenter. Hvor høye kan disse uhyrene bli? Tysklands grønne skifte kjøres på høygir. Engergiewende og skogen av hvite monster bygger om landskapet på dramatisk vis.

Grensehandel er viktig for den tyske grensebyen Aventoft.

Grågåsa drar sørover til vinterbolig i Nederland, Frankrike eller Spania. Vi ruller nordover igjen, til grensehandel i nord-frisiske Aventoft. Flatpakket øl og mineralvann, vin i flasker og vin i kartonger, søtsaker i skremmende mengder bæres ut i kortreiste og langveisfarende bobiler, personbiler eller lastes på små tilhengere av dem som bor i et EU-land. Rikelig med parkeringsplasser. Vi fra utenforlandet må fylle ut et skjema der vi høytidelig lover å ikke videreselge ølboksene.

Fredelig maurtue
Neste mellomlanding er Ringkøbing. I sommerhalvåret en livlig maurtue. I lavsesongen fredelig dansk småbysjarm med brosteinsbelagte gater og smug. Gjesten glir inn en rolig strøm av byens egne og tar feriebilder uten de hersens turistene som alltid ødelegger gode sommermotiv.

Rolig på torget i turistmagneten Ringkøbing i lavsesongen.

Hus i rød teglstein frisket opp med rosebusker som vokser opp av gaten, småbutikker for alt som er kjekt å kjøpe, ikke minst for de strikkende. Torget prydes med en skulptur signert en ekte hoffleverandør. Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik dugde til mer enn å være dronningens gemal.

Sjarm, gammel brostein og lavsesong gatelangs i Ringkøbing.

Værskifte
Vi vestlendinger vet at været skifter bråfort i kystrøkene og tar den slags utfordringer på strak arm. Kystmennesket vil vandre på stiene gjennom særegne klitter ved Lyngvig fyr, gjennom finkornet sand i et kystlandskap helt ulikt våre egne blankskurte fjell.

Stiene gjennom klittelandskapet fører helt ut til havkanten.

Vestlendingen vil høre og se Vesterhavet. Men brått forsvinner dagslyset. Vi rekker knapt å få sand under skoene før regntungt vestavær pisker rundt ørene og jager oss tilbake til bilen. GPS-en kalkulerer korteste vei til Hirtshals! Gjennomvåte kan vi bli hjemme.

Litt vemodig
Vagabonden har opp gjennom årene tilbrakt mange timer i ventekø i Hirtshals og døgn i solnedgang på campingplassen under fyret.

Lyngvig fyr fikk aldri besøk av nordmennene.

Fiskerihavnen med blåmalte fiskekuttere og garnbøtende fiskere er festet til utallige bilder. Men forvandlingens vinder har feid over byen og dens 6000 innbyggere. Byen er blitt en moderne fiskerihavn og et effektivt fergeleie.

I juli 2022 passerte 190 000 kjøretøy og 630 000 passasjerer havnen. Ny rekord. Kort eller lang rast i Hirtshals, timene har alltid et snev av vemod i seg.

Fergebyen Hirtshals er fremdeles en viktig fiskerihavn.

Noen timer til sjøs – og du er på norsk jord. Reisefølget jaktet nyfikent opplevelser i nye og kjente trakter, litt som grågåsa som inspirerte oss til å få luft under vingene. Håper flokken styrte unna alle vindmøllene. Gleder oss til å se dere igjen, plogende over hustaket på nordgående kurs.

Tekst og foto: Magne Reigstad, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *