Camping på Sveriges østkyst

Sverige er et kjært ferieland for oss nordmenn. Oftest er det vestkysten og grensestrøkene som blir besøkt, mens østkysten er et ukjent kapittel for mange av oss. Vi tok derfor turen lengst sør og øst i Sverige for å se hva Kalmars län hadde å by på.

Kalmar Slott ligger vakkert til på en liten øy rett ved sentrum.

Kalmars Län er den østligste delen av Småland og strekker seg fra Västervik i nord ned mot Karlskrona i sør, samt Øland. Landskapet består av mye skog og landbruksområder, i tillegg til en variert kystlinje.

I nord finner vi Tjust Skärgård med et tusentall øyer. De fleste skogdekte og med blankskurte klipper der Østersjøens bølger har slått innover land. Lengre sør er kysten mer i ly bak Øland, og kysten består ofte av sandstrender.

Länet er ett av Sveriges minste målt i folketall, med snaut en kvart million innbyggere. Med sin strategiske plassering mot Østersjøen har handel og sjøfart alltid vært en viktig del av regionens næringsliv. Ikke minst overfor de baltiske statene, men også mot Tyskland og det øvrige Europa. Foruten dette er småindustri og landbruk den viktigste næringsveien i regionen. I tillegg satses det hardt på turisme i hele regionen, ikke minst camping.

Slottskirken i Kalmar er fortsatt i bruk, og mange velger å gifte seg her.

Turistmaskiner
Her finner vi alt fra store turistmaskiner med flere hundre plasser og et bredt aktivitetstilbud, til små idylliske plasser med enkle fasiliteter. I tillegg finner vi aktivitetsparker og severdigheter for enhver smak.

Det er mest langs kysten vi finner de fleste campingplasser og tilbud for ferierende. Mye er konsentrert rundt de tre største byene, Västervik, Oskarshamn og Kalmar. Vi pakket bilen og dro på tur i midten av august. Sommersesongen var på hell, men det var fortsatt stor aktivitet rundt om, selv om det ikke var det samme trykket som i skoleferien.

Været er ofte bra på denne tiden, så for dem som har anledning er ikke dette noen dum tid å dra på tur. Denne gangen valgte vi en litt annen form for overnatting, camping er nemlig mer enn campingvogn og bobil. Denne gangen skulle vi overnatte i hytter, eller stugor som det kalles i Sverige. Det var mange år siden sist vi hadde prøvd dette, og minnene om dette var ikke udelt positive. Men også campinghytter har utviklet seg gjennom årene og de enkle, trange og trekkfulle hyttene vi husket fra familiens turer på 70-tallet var forhåpentligvis bare et minne.

Oversiktsbilde over Kalmar by. Bobilplassen er rett nedenfor midten av bildet.

Sommerbyen ved Østersjøen
Vi startet vår oppdagelsesferd i Kalmar. Med hederstitler som årets sommerby fire år på rad, og mest bobilvennlige kommune i 2017, er Kalmar absolutt en by å ta med når årets ferietur skal planlegges.

Kalmar er en by med historisk sus og en av Sveriges eldste byer, grunnlagt på 1100-tallet. Vi forbinder gjerne byen med Kalmarunionen, der Dronning Margrethe samlet Danmark, Sverige og Norge til ett rike i 1397. Byen var fra 1200-tallet et viktig knutepunkt i trafikk og handel med det øvrige Europa under Hansaforbundet, og er også i dag preget av nærheten til Baltikum og det nordøstlige Tyskland.

Under en omvisning på slottet får du en god innføring i hvordan de kongelige levde. Blant annet når de hadde selskap.

Historie
Den mest kjente attraksjonen i Kalmar er slottet, som ble påbegynt på 1100-tallet. Med sin plassering ytterst på en liten øy var det mer et forsvarsverk. Det og ble ombygd til sin nåværende form av Gustav Vasa og hans sønner på 1500-tallet.

Slottet er åpent for besøkende året rundt, og det er også guidede visninger med ulike tema. Det anbefales absolutt å delta på en slik visning da en får en god innføring i Sveriges historie, og lærer hvordan livet var på slottet gjennom historien. Det var ikke bare luksus og festligheter. Vi fikk blant annet vite hvordan kongen holdt sine fiender fanget og sultet dem til døde.
Slottet brukes også til utstillinger, og i 2018 var det Leonardo Da Vinci og hans oppfinnelser som var tema. Slottet har også en egen kirke som er mye brukt til bryllup. Mange velger også å ha selve bryllupsfesten på slottet.

Gamlebyen
Innenfor slottet ligger den gamle bydelen, som utgjorde Kalmar by frem til midten av 1600-tallet da man bestemte å bygge ut Kvarnholmen der byens sentrum ligger i dag. En større brann i 1647 satte fortgang i dette arbeidet, og ødeleggelsene etter den Skånske krigen i 1679 satte et endelig punktum for dette området som bysentrum.
Området ble da brukt som boligområde for overklassen, og det finnes i dag mange godt bevarte hus fra 17- og 1800-tallet i dette området.
I dagens bysentrum på Kvarnholmen finnes det et bredt utvalg av butikker og spisesteder, og med havnen i front er det et hyggelig sted for spaserturer, shopping og servering.

Turistsjef Stefan Johnson melder ofte om fullt belegg på bobilplassen i sentrum.

Plass for campere
For campingturister finnes det mange alternativer. Det er en overnattingsplass rett ved gjestehavnen og turistkontoret. 18 plasser med strøm, vann og wifi, samt tilgang til dusj/WC, vaskemaskin og toalettømming. Det er også en stor plass for bobiler i nærheten av slottet, og en ved broen over til Øland. Litt sør for byen ligger Stensø Camping med 260 plasser. Plassen ligger idyllisk til med mye skog rundt, samtidig som den har gangavstand til sentrum (ca 2,5 km).

Aktivitet
Det er alltid noe som skjer i Kalmar. En rekke arrangementer året rundt, men med størst aktivitet i sommermånedene. Det er mye fokus på sport, og i august hvert år arrangeres triathlonet Ironman Kalmar med deltakere fra hele verden. Ellers er det både konserter, kulturarrangementer og utstillinger for enhver smak.

Turistsjef Stefan Johnson sier at en stadig større del av de besøkende til Kalmar kommer med bobil eller campingvogn. Bobilplassen ved gjestehavnen er stort sett full hele sommeren, og vi skulle gjerne sett vi kunne utvide den sier han. De har etablert en litt mindre parkering uten fasiliteter lengre bort på kaiområdet, men mange velger også å parkere sin bobil på vanlige parkeringsplasser.

Flott kveldshimmel over Kalmar med Ølandsbroen i bakgrunnen.

Vi hadde en innholdsrik dag i Kalmar, men neste punkt på programmet var Øland, så når kvelden seg på satte vi kursen ut av byen og mot Ølandsbroen.

Tekst og foto: Olav Barhaugen, BoCM
Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet

Del dette med andre:

  1 comment for “Camping på Sveriges østkyst

  1. Öland har några av Sveriges finaste badstränder, särskilt på norra Öland där det finns många campingplatser och ställplatser för bobiler, t.ex i Löttorp, Böda och Byxelkrok. På norra Öland finns också stor, fin, välskött tallskog där man kan plocka bär och svamp under sommaren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *