Bøter i vente for villcampere i bobil

Spaniaavisen og Spania i dag har flere artikler om bobiler på Costa Blanca. Faksimile av deres nettsider.

Den spanske solkysten er et populært tilholdssted for bobiler fra hele Europa året rundt. Ikke alle vil bo på campingplasser eller organiserte bobilplasser. Mange tyr til det som blir karakterisert som villcamping blant lokalbefolkningen. Det er ikke populært.

”De tar de beste plassene i første linje”. ”De kaster søppel og tømmer vann”. ”De blir stående i ukesvis”. ”De sperrer for utsikten og tilgjengeligheten for andre”.

Slik lyder mange av påstandene som framsettes av sinte beboere og politikere i flere kommuner langs den populære kyststrekningen. Alicante og området nord og sør for byen er spesielt populært.

I går kunne Spaniaavisen melde at kommunen Elche like sør for Alicante truer med bøter på 90 euro for de som overnatter på offentlige steder. Boten blir i følge avisa innført etter at kommunen har fått klager fra innbyggerne i blant annet La Marina og El Pinet. Kommunen hevder at det ikke bare er parkeringen som er problemet, men at bobil- og campingturistene forsøpler områdene. De har nå bedt politiet om å øke kontrollene med ulovlig parkering.

I februar skrev Spaniaavisen om at partiet Suena Torrevieja mente at parkeringen lands kystlinjen i byen foregår helt ukontrollert. De sluttet seg til et annet parti som ønsker å sette av et eget område for bobiler. Problemet også her er at bobilene blir stående over lengre tid og brukes som fast tilholdssted. Loven sier i følge partiet at man ikke kan stå parkert lenger enn 48 timer og at det er forbudt å sette ut stoler og bord.
De mest populære områdene for bobilturistene her er Cala La Higuera, Punta El Salaret, ved Los Locos-stranden, parkeringen ved Molino del Agua og ved kirkegården på La Mata.

Avisa Spania i dag har også snakket med byråden i Torrevieja og spurt om hva de vil gjøre for å komme problemet til livs.
– Det første man må gjøre fra kommunens side er å gjennomføre en inspeksjon for å få fullstendig klarhet i problemets omfang. Deretter mener vi at det må raskt få omregulert en tomt som både bobiler og campingvogner kan benytte seg av. Denne typen turisme er jo til syvende og sist positivt for Torrevieja, svarte byråd Garcia Sala.

Uvillige til å flytte seg
Avisa Spania i dag har i det siste omtalt en annen konflikt – i Albir. ”Ubudne bobilgjester i Albir”, er overskriften på en artikkel som forteller at et 30-talls bobiler har stått parkert på den offentlige parkeringsplassen bak et supermarked i hovedgaten i Albir siden 25. januar. Allerede etter en uke omtalte avisa saken. Plassen var skiltet med forbud mot campingvogner. Avisa skrev da at den kjenner til at det lokale politiet i Alfaz del Pi har mottatt klager på forsøpling, fyll og bråk.
En ansatt i butikken hevder overfor avisa at bobilene opptar plassene for kundene deres.

En måned senere omtaler Spania i dag saken på nytt. Da har ansvarlig byråd fått nok av en det han kaller en to måneders beleiring av bobiler. Han satte i gang strakstiltak for å hindre bobilene å komme inn på parkeringsplassen. Det ble varslet bygging av en mur og oppsetting av en høydebegrensende bom ved innkjøringen.
– Bobilene må derfor komme seg ut brennkvikt, hvis ikke vil de bli sperret inne, sa byråden til avisa i begynnelsen av mars.

I begynnelsen av april kan avisa igjen rapportere om utviklingen. Da forteller de om bobiler som har flyttet seg noen få meter til utsiden av høydebommen. Hva neste mottrekk blir i denne ”krigen” må vi bare vente å se.

Det er flere slike konflikter på Costa Blanca og de to avisene har gjennom årene skrevet flere artikler om disse sakene.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  4 comments for “Bøter i vente for villcampere i bobil

  1. Dette er “deiselturisme” på sitt verste. I alle tettbebygd strøk må vi bruke sunn fornuft og respektere andre og deres eiendoms rettigheter. Dette gjelder ikke bare Spania, men også Norge (og alle land). Dessverre så tror jeg over tid at noen få vil komme til å ødelegge mye for vår nomadisk livsstil.

  2. Eg har nå vært 4 uker i Spania, det meste av tiden ved Albir / Calpe. Selv og eg selv bare har lagt på camping / bobilplasser ser eg jo at endel frikampet. Det har ogsåmyndighetene akseptert. Eg har sett parkering forbudtsilt med unntak for turister men også parkering / camping forbudt for bobil. Selv og eg sykla og gikk på kryss og tvers så eg aldri forsøpling i forbindelse med fricampingene. Det står en rekke søppelcontainere plassert rundt omkring.

  3. Der vi er om vinteren var det også stort problem mellom 40-50 biler sto på ett område mellom 2 campingplasser. De benyttet disse campingplassene til å bli kvitt gråvann og toalett og å fylle vann. Nye eiere overtok der vi hilser til og nå må folk hente nøkkel for å få tilgang til tømmeplassen. At en feicanper en natt eller to når en we underveis synes jeg går an, men å basere hele vinteropphovdet som fricamper synes jeg ingen ting om. Og ja , det følger søppel med disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *