Venter du på å få tilbake C1-førerkortet?

Gikk det ut i C1? Kanskje du snart kan få det tilbake uten ny prøve.

I desember ble det foreslått å ikke kreve ny kjøreprøve for de som har glemt å fornye førerkortet i kl C1 med mer enn et år. Høringsfristen er ute, men du må fortsatt vente på resultatet.

Det er snart en måned siden høringsfristen gikk ut for forslaget om endringer i førerkortforskriften. Dersom du er en av dem som venter på å få tilbake et førerkort du glemte å fornye for mer enn et år siden, må du smøre deg med tålmodighet litt til.

Slik er reglene nå: «Det følger av førerkortforskriften

§ 6-1 andre ledd at dersom førerkort i klassene C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D og DE har utløpt med mer enn ett år, må praktisk prøve bestås før klassen kan fornyes. Har søker flere førerkortklasser, er det tilstrekkelig at prøve bestås i den mest omfattende klassen som søkeren ønsker å fornye.»

Forslaget på dette punktet gikk ut på å fjerne kravet om ny oppkjøring, men å nøye seg med helseattest.

Bobilverden.no har spurt Vegdirektoratet om hvor saken står per i dag.

Henriette Spanthus Bjørnfeldt i Førerkortkontoret i Vegdirektoratet forteller at flere av høringsinstansene har uttrykt skepsis mot den foreslåtte endringen. Hun påpeker at dette forslaget også bare er et av flere forslag til endringer i førerkortforskriften og yrkessjåførforskriften.

– Høringssvarene og de argumenter som er fremstilt i høringsnotatet må veies opp mot hverandre før vi kommer til en endelig konklusjon om forslaget skal gjennomføres eller ikke, og vi kan ikke uttale oss om resultatet før denne prosessen er ferdig, skriver hun i en epost til Bobilverden.no.

Hun kan med andre ord ikke lov at endringen blir gjennomført, men om den blir gjennomført vil den heller ikke gjelde de som ikke tok overgangen fra grønn bok til et mer moderne førerkort. Hun skriver videre:

– Endringsforslaget gjelder kun de førerkort som per i dag kan fornyes etter førerkortforskriften § 6-1 andre ledd. Tidligere utløpte klasser, som for eksempel stempelrettigheter for kjøretøy opp til 7500 kg som ikke var konvertert til klasse C1(E) per 1. januar 2002, har ikke hatt rett til å fornye mot praktisk prøve etter førerkortforskriften § 6-1 andre ledd, og vil derfor heller ikke ved en eventuell endring av denne bestemmelsen få denne rettigheten.

Bjørnfeldt kunne i går ikke si noe om hvor lang tid prosessen tar før forskriften foreligger i nytt vedtak.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les mer: Glemt å fornye førerkort C1? Nå kan det bli enklere å få det tilbake
Les også hva resultatet ble: Litt lettere, men ikke som forespeilet

Del dette med andre:

  6 comments for “Venter du på å få tilbake C1-førerkortet?

 1. Dersom et førerkort med gyldighet i 5 år ikke fornyes skyldes det vel som regel forglemmelse, og man har derfor mulighet i inntil 12 mnd.å skaffe tilveie gyldig legeattest. Går det mer enn 12 mnd kan det jo fortsatt være forglemmelse og jeg forstår IKKE hvorfor ikke SVV kan sende en påminnelse lik det de gjør om du glemmer EU-kontrollen(PKK)??
  De hevder jo å være et service kontor.. Da hadde de også sluppet en lang prosess med høring og frustrerte førere i ventetiden…

 2. Noe nytt under solen?
  Kunne vært greit å få vite hvordan en skal forholde seg, når en har oppdaget at førerkort klasse C1E har gått ut for snart 2 år siden.

 3. Er det mulig å purre på for å få litt mere informasjon i denne saken tro?
  Nesten gått 3 mnd siden forrige henvendelse til Henriette Spanthus Bjørnfeldt???

 4. Tok for ca to år siden klasse BE, hva må til for å få med C1. Var jo gjennom både teori og lastsikkring, samt ulykkesforberedring! det samme som er obligatorisk for C1,
  Med BE kan eg jo i praksis kjøre lite vogntog opp til 7 tonn?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *