Advokaten: Bobilkjøpet ble hevet for 16 år gammel bobil

En privatperson kjøpte en brukt Fiat Dethleffs 6840 bobil 2000-modell av en forhandler. Kjøpesummen var 240.000 kroner og bilen hadde gått 150 000 km. Bilen ble solgt med seks måneders bruktbilgaranti.

Innen én måned etter kjøpet oppdaget kjøperen vibrasjoner ved nedbremsing og reklamerte på kjøpet. Forhandleren forsøkte å skifte hjullageret. Da det ikke løste problemet, prøvde forhandleren å bytte bremseskivene og bremseklossene. Vibrasjonen forsvant en liten stund, men kom tilbake igjen etter cirka 1000 km. Forhandleren forsøkte tre ganger å utbedre feilen uten at det hjalp.

Advokat Randi Munkeby.

Kjøperen innhentet uttalelse fra fagkyndig, som bekreftet at det ved nedbremsing over ca 60 km/t forekom kraftig vibrasjon i bremsepedal og ratt, samt at vibrasjonene økte ved økt hastighet. Han innhentet også en uttalelse fra NAF, som uttalte at ristingen økte gradvis etter som skivene ble varmere.

Kjøperen krevde å heve kjøpet. Kravet ble avvist av forhandler, som mente at ristingen skyldtes feil ved bruken, for eksempel en utforkjøring eller kjøring på fortauskant. Videre hevdet forhandler at kjøperen hadde reklamert på flere ulike forhold fordi han hadde klaget på ulyd i forstillingen en gang og to ganger på vibrasjoner.

Saken ble klaget inn for Forbrukerklageutvalget (FKU) som ga kjøperen medhold. FKU viste til at selgeren ikke har rett til å forsøke å utbedre mer enn to ganger for samme mangel. FKU var ikke enig i at klagene gjaldt ulike forhold. Det hadde hele tiden vært vibrasjonene som hadde vært tema for klagene. Dermed fant FKU at forhandler hadde benyttet sine to forsøk på avhjelp. Da var retten til å forsøke å utbedre feilen oppbrukt. FKU fant at gjentatte problemer med vibrasjoner i bilen ved nedbremsing fra ca en måned etter kjøpet og som fortsatt ikke var utbedret, var en vesentlig mangel som ga kjøperen rett til å heve kjøpet. Kjøperen fikk kjøpesummen tilbake med renter fra den datoen han reklamerte.

Av advokat Randi Munkeby

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *