Åpner for tre måneders utvidet grensekontroll

Regjeringen har varslet EU om at Norge kan komme til å forlenge den utvidede grensekontrollen med inntil tre måneder fra 15. mai. Dermed blir det som ventet få utenlandske turister å se på norske veier i sommer.

Det blir neppe Sverigeturer med det første. Foto: Alexander Blecher, blecher.info

En endelige avgjørelsen om forlengelse av den utvidede grensekontrollen er ennå ikke tatt skriver Justisdepartementet i en epost til Aftenposten. Varsel skal gis til EU minst fire uker før grensekontrollen gjennomføres. Norge har stengt grensene fram til 15. mai. Det var 14. april Norge varslet EU om at en forlengelse på inntil tre måneder er aktuell.

«Det er nå ikke mulig å forutse med sikkerhet hvordan spredningen av covid19-viruset vil utvikle seg i Norge eller i EU de neste månedene. Det nåværende anslaget fra Folkehelseinstituttet er at epidemien vil nå en topp i Norge mellom mai og oktober. Det må følgelig legges til grunn at mange av de gjeldende tiltakene for å begrense og bekjempe spredningen vil vedvare over tid», heter det i brevet Aftenposten har fått fra departementet.

I en pressemelding i dag skriver Justisdepartementet: Den 16. mars gjeninnførte Norge kontroll på indre grense som et tiltak for å begrense spredningen av Covid-19. Det er besluttet at tiltakene foreløpig skal videreføres fram til 16. mai kl. 08.00. Det er ikke besluttet om tiltakene skal forlenges etter det.

EU-president Ursula van der Leyen har vakt oppsikt med et ønske om kjøreregler for turisme denne sommeren. Foto: Etienne Ansotte.

EU-president Ursula von der Leyen har kommet med uttalelser som har skapt oppmerksomhet i hele Europa. Hun har tatt til orde for å lage felles regler slik at den interne turismen i EU kan komme i gang igjen i sommer. Hvorvidt det er mulig og om Norge vil følge EU gjenstår å se. Det offisielle norske reiserådet om å ikke reise utenlands gjelder fortsatt uten en sluttdato. Så lenge det rådet står gjelder heller ikke reiseforsikringen.

Det er ikke gjort endringer i karantenekravene for de som har vært i utlandet. Folkehelseinstituttet antydet for noen dager siden at karantenetiden kan settes ned fra 14 til 10 dager, men det er ikke gjort noen endring på reglene så langt.

Det er ventet at Norge forlenger den utvidede grensekontrollen etter 15. mai. Det framgår av informasjon fra Stortinget, men det formelle vedtaket er ikke gjort.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no 

Del dette med andre:

  2 comments for “Åpner for tre måneders utvidet grensekontroll

  1. Jeg forventer at Norge, som ellers, følger EU og åpner grensene. Dersom EU følger EU-presidentens råd. En sommer uten turister vil bety flere stengte dører.

    • Det som avgjør om åpne grenser eller ikke er vel ikke hvor mange konkurser det vil bli, men heller hvor mange av oss som vil dø med åpne grenser å mer smitte
      . Det må først bli trygt å slippe inn europeere dersom de er testet å funnet i orden. God Norgesferie i 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *