Alle kan se hvor du er

Du kjøpte et avansert alarmanlegg til bobilen og abonnerte kanskje på sporing. Vet du at abonnentene på NX Buddy kan se hvor andre abonnenter befinner seg? Ikke det? Kanskje du skal sjekke innstillingene dine?

Vet du at alle med NX Buddy kan se hvor du er? Om du ikke har gjort et aktivt valg.

Om du har kjøpt en NX-alarm og har tatt med abonnementet for NX Buddy så skal du kunne følge med på hvor din bobil er dersom den blir stjålet. Du kan lage kart over reiseruta i ferien, og du kan dele dine bevegelser med utvalgte «Buddyer» eller med andre gjester du åpner for.

Her ligger noen hundre brukere synlig for de andre brukerne av NX Buddy. Synlige profilbilder er anonymisert.

Det er bare et problem. Om du ikke følger med ved førstegangs innlogging blir posisjonen din satt til offentlig. Den enkelte må selv gå inn og endre til «usynlig» eller velge hvem som skal kunne se deg.

På det offentlige kartet i NX Buddy ser vi at det er flere hundre som ikke har endret grunninnstillingen sine. Norgeskartet er svart av navn på brukere med offentlig posisjon.

Svakt personvern?
Synes alle vi ser på kartet at det er helt greit at alle andre kan se hvor de er? Det vet vi ikke, men det høres usannsynlig ut.

Hva ser andre? De ser navnet ditt på sist registrerte posisjon. Den kan være for minutter siden. Når vi går gjennom mange navn ser vi en rekke ferske posisjoner, men også posisjoner som ikke er endret på et år. Kan deres NX ha mistet kontakten med nettet slik undertegnedes bobil gjorde i Møre og Romsdal i andre ferieuke? Eller har de oppdaget sin synlighet og endret innstillingene?

Kartet i tjenesten er tilgjengelig for abonnentene både i en egen app og med vanlig nettleser. Klikk på fanen turer (i app) og velg «Global» (offentlig i nettleser) så kan du selv se kartet. Du kan ikke søke på navn, men må gå metodisk til verks, forstørre kartet og lete etter kjente navn – kanskje på et bestemt sted. Om du bruker nettleser ser du kun navn og plassering på kartet, men ikke tidspunkt. I app-en er det annerledes. Når du klikker på et valgt navn der får du opp både plasseringen på kartet og tidspunktet posisjonen er fra.

Dersom din NX har kontakt med Buddy-systemet vil nåværende posisjon vises.

Navn, profilbilde, posisjon i kart og tidspunkt vises i app-en (utsnitt).

Er det slik det skal være?
Spørsmålet går til Marius Omlandseter, daglig leder i NX Buddy AS.

– Dette er ditt valg.

Han forteller at du ved første gangs innlogging skal gjøre noen valg. Et av dem er å bestemme om posisjonen din skal være offentlig, privat eller for venner.

– Vi vet av erfaring at mange scroller forbi dette valget for å komme videre. De som gjør det kan gå tilbake og endre synligheten når de er innlogget, sier Omlandseter.

Han røper at dette med synlighet er noe de arbeider med. Status «offentlig» blir trolig borte. I steden kommer muligheter for å legge seg til i grupper på lik linje med det som gjøres på Facebook. Valget for personlige venner (Buddy) blir beholdt.

Om du vil være synlig for mange, men er ikke komfortabel med at mange ser navnet ditt så minner Omlandseter om at det er mulig å endre det synlige navnet til et kallenavn etter eget ønske.

Er du en av de som ikke fikk med deg valget om synlighet da du logget inn første gang? Da kan du logge inn på nxbuddy.no og gjøre endringene i dette bildet.

Omlandseter røper at det kommer en del endringer og utvidelser i tilbudet etterhvert. En av tingene det arbeides med er å få til varsling til kunden i tilfelle NX-en mister kontakten med systemet. At enheten mister kontakten med systemet kan være en følge både av feil i montasje eller at det er behov for en bedre antenne.

– Vi arbeider hele tiden med å gjøre tjenestene bedre og å gi bedre opplæring til forhandlerne. Vi har også en rekke testkunder, sier Omlandseter og oppfordrer kundene til å ta kontakt dersom de har problemer de ikke greier å løse.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *