Test: Kollisjon mellom bybobil og personbil

Den tyske bilorganisasjonen ADAC har gjennomført en kollisjonstest mellom en bybobil og en vanlig personbil. Farten var ikke stor, men det var skadene.

ADAC har testet kollisjonssikkerheten i en bybobil. Foto: Skjermdump fra testvideo.

Tidligere har svenske myndigheter gjennomført en kollisjonstest med en halvintegrert og en helintegrert bobil. Den er tidligere omtalt her.

Nå har tyske ADAC gjennomført en reell kollisjonstest mellom en bybobil og en vanlig personbil.

Testen er gjennomført ved at en bybobil med en fart på 56 km/t kjører inn i en møtende personbil. Kollisjonstesten viser at bybobilen i det ytre ser ut til å klare seg langt bedre enn personbilen.

ADACs test viser at selv om bybobilen ser ut til å klare seg bedre i det ytre så er det store problemer i interiøret. En av effektene er at setene og for eksempel kjøkkenet bak i bybobilen bryter sammen i kollisjonen. Effekten er derfor stor også for passasjerene i salongen.

Deformasjonssonen er kortere i bobilen, og det er mye løst i interiøret som flyr rundt i kupeen. Dette er en test som viser hvor bobilprodusentene kan gjøre forbedringer med tanke på sikkerheten.

Bobilen i testen var utstyrt med kræsjsensor på gassflaskene og de virket som de skulle selv om mye annet fløy rundt i kupeen. Det minsker risikoen for at det oppstår brann etter kollisjonen.

ADAC ønsker å bruke erfaringene fra testen til å utfordre EU til å lage et bedre regelverk.

Se ADACs testvideo. Den taler for seg, selv om den har tysk tale:

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Test: Kollisjon mellom bybobil og personbil

  1. Hei! Hva er egentlig tryggest? Har ett barn på 3 år som bruker bakovervendt stol til vanlig men skal nå ut å reise med en peugeot bravia swan 599 og er usikker på hva som blir best mtp sikkerhet. Er det tryggest med beltemontert bilstor i sofagruppa, beltemontert i fremsetet eller bakovervendt i sofa men forankring i sjåførstol? Er så mange ulike meninger at jeg er usikker på hva som er mest sikkert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *