Alde feirer 75 år: Fra svensk innovasjon til global suksess

Svenske Alde er synonymt med komfortabel varme i campingvogner og bobiler. I år markerer Alde sitt 75-års jubileum.

Det er 75 år siden Alde ble etablert. Bilde av deres anlegg i Färlöv fra 1961. Foto: Alde.

Gjennom dedikasjon til sin visjon om å tilby varmekomfort, har det lille svenske selskapet vokst til å dominere markedet i Europa og etablere seg solid i Nord-Amerika. Alde gir i en pressemelding et sammendrag av sin egen utvikling gjennom 75 år:

Alde Rask etablerte Alde sammen med to svogere i 1949. Foto: Alde.

I 1949 grunnla Alde Rask, sammen med svogerne Erik Ohlin og Gunnar Eklund, Alde. Med opprinnelse i utviklingen av bremser for traktorer og mekanisk stabile ben for tilhengere, utvidet Alde snart sin virksomhet.

I 1948 bygde Alde også en campingvogn, muligens den første av sitt slag i Sverige, og i 1960-årene fulgte utviklingen av komponenter og tilbehør til campingvogner, inkludert chassis og den pedalstyrte ferskvannspumpen.

Ved sine besøk hos produsentene innså Alde at de manglet et godt varmesystem for sine campingvogner.

– Alde mente at varmekomforten var for dårlig. Han ønsket en jevnere og mer skånsom varme slik at han kunne bruke campingvognen året rundt, forteller Anders Ahlbeck i Alde.

Dette skal være den første forsendelsen som gikk ut med produkter til campingbransjen. Foto: Alde.

– Geniet Alde Rask begynte arbeidet og i 1966 så det første varmesystemet fra Alde dagens lys. Konseptet var et vannbårent varmesystem med en egenutviklet patentert sirkulasjonspumpe. Et system som lignet det som ble brukt i svenske hjem. Systemet har siden den gang blitt forbedret, noe som har resultert i mange nye modeller gjennom årene.

Illustrasjonen viser prinsippene for hvordan Alde-system installeres i dag og hvordan varmen skal sirkulere. Mye avhenger av hvordan bobilprodusenten installerer systemet. Illustrasjon: Alde.

Alde Compact 3030 Plus fra Aldes fjerde generasjon. Foto: Alde.

– I 1993 lanserte vi den første generasjonen av Alde Compact varmesystem. Utviklingsprosessen startet med en forespørsel fra en tysk bobilprodusent som ønsket en varmeovn som kunne installeres i mellomgulvet.

Dette førte til lanseringen av Alde Compact 3000, en nyhet som ikke bare vekket oppsikt i bransjen, men også la grunnlaget for selskapets sterke vekst og internasjonale ekspansjon.

Gjennom årene har Compact-serien blitt forbedret og utvidet med den fjerde generasjonen; Alde Compact 3030 og Compact 3030 Plus.

Aldes produktutvikling fram til dagens produkter. Foto: Alde.

Til tross for sin globale suksess, er Alde tro mot sine røtter. Selskapets varmesystemer produseres fortsatt i Färlöv, på den samme adressen hvor Alde Rask en gang startet sitt selskap. Denne bemerkelsesverdige reisen fra et lite verksted i Sverige til en dominerende aktør på det internasjonale markedet er en suksesshistorie i campingverdenen.

Aldes anlegg i Färlöv fotografert i 2019. Du kan skille ut en av de opprinnelige bygningene om du sammenligner med bildet øverst i artikkelen. Foto: Alde.

Med et solid fotavtrykk i camping- og bobilmarkedet, og en urokkelig tro på kvalitet og innovasjon, mener selskapet at det står sterkt etter 75 år.

De har tiltro til at selskapets engasjement for komfort og varme på reisen har gjort Alde til et kjært navn blant campingvogn- og bobileiere over hele verden.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Alde feirer 75 år: Fra svensk innovasjon til global suksess

  1. Toppen bra service och ett super bra system. Gratulerar till 75 år vilket är imponerande.
    Stort tack till er alla på Alde före ert toppen bra system.
    Bo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *