75 år med praktiske løsninger

De fleste av oss forbinder Thule med skistativ, her en tidlig versjon.

De fleste som har vært borti bobil eller campingvognhar sikkert vært borti ett eller annet produkt fra Thule. Olav Barhaugen har sett litt nærmere på hva denne produsenten kan tilby for campingformål i jubileumsåret.

Thule ble etablert av familien Thulin i 1942. Erik Thulin var en friluftsmann og utviklet et fangstredskap for fiskere, en gjeddesaks. Denne satte han i produksjon under varemerket Thule, og solgte til fiskere over hele Norden. Etter hvert ble flere produkter lagt til i porteføljen, og firmaet og lønnsomheten vokste. På 1960-tallet begynte selskapet å konsentrere seg om bilrelaterte produkter som skulle gjøre det lettere for folk å ta med seg utstyr for friluftsliv i og på bilen.

Thules fabrikk og kontorer for campingrelaterte produkter i Menen, sørvest i Belgia.

Skistativ
I 1962 kom det første produktet som de fleste av oss forbinder med Thule, nemlig skistativet. Lett å montere med klemfester for bilens takrenner, og gummistrikker for å feste skiene. Dette ble etter hvert utviklet til en takgrind som rommet f.eks telt og annet campingutstyr. I 1972 så den første skiboksen dagens lys, og takstativene ble stadig utviklet med blant annet nye biltilpassede fester etter hvert som takrenner ble borte på bilene. Det kom også spesialholdere for sportsutstyr som surfebrett og kajakker. I 1992 ble en sykkelholder for montering på bilens tilhengerfeste lansert.

Thule har et utvalg av produkter for aktive folk på farten.

Campingutstyr
Campingmarkedet ble det først skikkelig fart på i 2005. Thule kjøpte da opp Omnistor som var Europas ledende produsent av sykkelholdere og markiser til bobiler og campingvogner. Familien Thulin hadde noen år tidligere solgt Thule til det børsnoterte selskapet Eldon Group. Men entreprenørskapet og lidenskapen for å skape nye produkter var fortsatt sterkt i selskapet. Thule er i dag verdensledende i produkter som gjør det lett for folk å ta med seg det de er glad i på en sikker, trygg og elegant måte. De viderefører arven fra Erik Thulin og hans famile med å utvikle og tilby produkter med høy kvalitet og praktiske løsninger for folk som vil leve et aktivt liv. Administrasjon, utvikling og produksjon av de campingrelaterte produktene er i Omnistors tidligere anlegg i Menen, Belgia, mens Thule Groups hovedkontor er i Malmø. Totalt har Thule Group ca 2200 ansatte på åtte produksjonssteder og 35 salgskontor verden over. Produktene selges i over 140 land, og omsetningen var i 2016 på 5,6 milliarder svenske kroner.

Sport og last
Thules største produktkategori er Sport&Cargo der selskapet har en global markedsandel på ca 50 prosent. Der finner vi lasteholdere, takbokser, sykkelholdere og annet utstyr for å ta med ulike typer sports- og friluftsutstyr. Kategorien Sport&Travel omfatter blant annet vesker og bager konstruert for aktivt og krevende bruk. Andre produkter er seter og vogner for å ta med barn på sykkeltur, og barnevogner for aktivt fritidsbruk. Alle produkter er utviklet i tett samarbeid med globetrottere og aktive friluftsfolk for å få produkter som er praktiske i bruk og møter de fleste behov. I tillegg har Thule et globalt testsenter på 1200 kvm i Hillerstorp i Sverige. Der testes alle produkter med harde påkjenninger der det kan simuleres både ekstrem kulde og varme. Produktene får veldig hard behandling for å sikre at de holder Thules strenge krav til kvalitet.

Thules fortelt henges opp i markisa. Foto: Knut Randem.

Teleskopstige
Produktspekteret for campingutstyr omfatter også smarte oppbevaringsløsninger som lar deg holde orden på de mange småtingene du har med på tur. For eksempel teleskopstigen som kjapt trekkes ut til nødvendig lengde, men sammenslått tar minimal plass i lasterommet. Som tilbehør finnes også en magnetisk holder som sikrer at stigen holder seg på plass langs bilens side når du kliver opp på taket. Denne kan også brukes som feste for oppbevaringsveskene eller for en vindskjerm. Meget praktisk, men litt dumt at den er magnetisk og ikke med sugekopper. Den kan derfor kun benyttes på bybobiler, og ikke på bobiler og vogner med glassfiber eller aluminium i veggene. Grunnen er ifølge Thule at sugekopper kan rive løs den ytre veggbekledningen fra isolasjonen.

Sikkerhet
Av andre produkter for bobiler og campingvogner kan vi nevne elektriske stigtrinn, nivåklosser og sikkerhetslåser for dører og vinduer. Og vi kommer selvsagt ikke utenom det store utvalget av telt og vegger for montering på markisen. Vi har fått prøve ut flere av Thules produkter over tid, og er meget godt fornøyd med både kvalitet og praktiske løsninger. Det er helt tydelig at man her har gjort en god jobb med å analysere folks bruksmønster og behov.

Tekst og foto: Olav Barhaugen,
Bobil- og Caravanmagasinet/Thule

Del dette med andre:

  1 comment for “75 år med praktiske løsninger

  1. Hei ! Har en peuegot Boxer med thule markise og fester for Boxer, Ducato og jumper ! Har jeg da noen mulighet for fester til kajakk ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *