Utsiktspunkt med gode muligheter for fricamping

Her kan du nyte utsikten i allslags vær. Foto: Knut Randem.

E6 er Norges virkelige hovedvei der den går fra nord til sør. En viktig transportvei, men det er også mange fine avstikker du kan ta. Over Dovre kan du både få overnatting, utsikt og litt trim – helt gratis.

Oppdatert: Fra 1. juli 2020 er det forbudt å overnatte på parkeringsplassen – med hjemmel i forskrift.

Stedet er Hjerkinn og utsiktspunktet er ”Viewpoint Snøhetta” som det så fint heter på skiltet langs E6. Veien opp til parkeringsplassen er en grusvei med en del vaskebrett så har tar du det litt rolig så kopper, kar og gebiss holder seg på plass.

Bobiler og andre biler deler parkeringsplassen. Stien til utsiktspunktet i bakgrunnen. Foto: Knut Randem.

Omtrent en kilometer fra selve utsiktspunktet er det en stor parkeringsplass med toalett. Ellers ingen fasiliteter. Her står det mange bobiler over natta før eller etter turen opp til utsiktspunktet.

Turen opp til utsiktspunktet er absolutt verd innsatsen. Stien er godt tilrettelagt og gruset i fin bredde. Høydeforskjellen fra parkeringsplassen og opp til utsiktspunktet er drøyt 100 meter så enkelte partier er litt brattere enn andre, men dette er en tur med små kraftanstrengelser for de fleste.

Halvveis oppe kan du ta en avstikker til Geitberget. Foto: Knut Randem.

Tverrfjellet
Utsiktspunktet ligger på Tverrfjellet og gir deg en fantastisk utsikt mot blant annet fjellet Snøhetta. Men også selve utsiktspunktet er en attraksjon i seg selv. Her kan du sitte inne og nyte naturens skiftninger gjennom store panoramavinduer. Benkene du sitter på har en spesiell utforming og danner nærmest en tribune slik at mange kan nyte utsikten i fellesskap. Her er det også en peis som brukes ved spesielle anledninger.

Oppe. Her kan du sitte både ute og inne. Snøhetta i bakgrunnen. Foto: Knut Randem.

På stien opp får du også med deg informasjon om den historiske utviklingen i området fra 7000 år før vår tidsregning og fram til våre dager. De er hugget i skiferplater lagt ned i stien. Visste du forresten at Dovrebanen som går nede i dalen ble åpnet i 1921?

Det røde feltet til venstre er stedet der jernmalmen ble oppdaget. Foto: Knut Randem.

På et eget utsiktspunkt midtveis i stien kan du se jernmalmen ligge opp i dagen. Det var der de oppdaget malmforekomsten i fjellet.
Det var gruvedrift i Tverrfjellet i 25 år. På de årene greide de å ta ut så mye jernmalm at det i dag er god plass til Nidarosdomen inne i fjellet. Gruvedriften ble avsluttet i 1993 og det var lenge planer om å bruke gruva til lagring av spesialavfall. Det ble skrinlagt og gruvene er ikke tilgjengelige for offentligheten.

Forsvaret har i mange år hatt skytefelt på Hjerkinn. Området er nå åpnet og det letes regelmessig etter blindgjengere som ikke har eksplodert. Fra utsiktspunktet kan du også se ned på et tidligere skytefelt. Området føres nå tilbake og skal etter hvert bli uberørt natur igjen.

Du minnes om at dette er moskusland. Foto: Knut Randem.

Og ikke glem at dette moskusland. De kommer neppe nær området beskrevet her, men hold utkikk med det som skjer på avstand. Litt lenger nord langs E6 er det nok bedre muligheter for å se moskus, men vi har prøvd og det er ikke noe du skal ta som en selvfølge at du får se.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *