11  000 anmeldt for ruskjøring

Hver eneste dag i 2023 ble 31 bilførere anmeldt for ruspåvirket kjøring.

Hver dag setter mange nordmenn seg bak rattet i ruset tilstand. Foto: Unsplash.

– Det er skrekkelig høye tall. Jeg tør ikke tenke på hvor mange som ikke blir tatt, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring i en pressemelding. Totalt ble 11 428 personer rusanmeldt i fjor, viser tall fra Utrykningspolitiet. De som blir tatt er påvirket av alkohol, narkotiske stoffer eller medisiner.

– Å møte på en ruset sjåfør er nordmenns store skrekk. Og mørketallene er nok store, for det er dessverre ikke slik at de fleste blir tatt, sier Ytre-Hauge.

Politiet anslår at det kjøres 140 000 turer i trafikken av ruspåvirkede personer hver eneste dag. 74 prosent av bilistene frukter aller mest å møte en ruset sjåfør.

Høye dødstall på veiene
I fjor mistet 118 mennesker livet på norske veier. Det er to flere enn året før, som ble omtalt som et tungt ulykkesår.

– Vi må snu trenden vi har sett de siste to årene. Altfor mange mister livet på veiene våre. All statistikk viser at ruskjøring, høy hastighet og uoppmerksomhet dreper, sier motorfagsjefen i Frende.

Tall fra politiet viser at rus var en medvirkende faktor i 20 prosent av dødsulykkene i 2022.

I Frendeundersøkelsen har 1007 nordmenn også svart på om de har kjørt bil uten å være sikker på om de var helt edru. Der svarer mer enn 20 prosent «ja».

– Mange av disse er nok «dagen derpå»-kjøring der folk ikke er helt sikker på om de er helt edru, sier Roger Ytre-Hauge.

Politiets tall viser at det er flest saker med ruspåvirket kjøring på lørdager og søndager. I 2021 ble det oppdaget 30 prosent flere rustilfeller de to helgedagene.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *