Løfter kompetansen i bobilverkstedene

Generalsekretær Geir Holm forteller at NCB kjører to løp for bedre bransjeutdanning. Foto: Knut Randem.

Generalsekretær Geir Holm forteller at NCB kjører to løp for bedre bransjeutdanning. Foto: Knut Randem.

NCB – Norges Caravanbransjeforbund er på offensiven med nye opplæringstiltak. Skal bransjen få sitt eget fagbrev for bobilverkstedene? Det var et spørsmål forbundet drøftet på sin fagdag før helgen.

Torsdag avviklet NCB sitt årsmøte med påfølgende fagdag hvor hovedspørsmålet var; Hva er caravanbransjens muligheter i framtiden? Et sentralt tema var utdanning.
Det siste året har 82 personer deltatt på de fire populære kursene NCB har arrangert i gassteknikk. De som besto eksamen kan smykke sin bedrift med et merke, som viser at deres verksted er et bransjegodkjent gassverksted.
– Sertifiseringen følger den som har tatt kurset. Etter fem år skal det kontrolleres om vedkommende har arbeidet med gass i perioden og oppfyller forutsetningene for sertifiseringen, forteller generalsekretær Geir Holm i NCB. Gasskursene arrangeres i samarbeid med Teknologisk Institutt, som fortsetter med slike kurs i 2016.
– Nå har vi også lagt opp et kurs i arbeid med 12v anlegg med en tilsvarende sertifiseringsordning. Dette kurset blir gjennomført første gang i 2016.

Deltakerne på gasskursene kan pryde sine bedrifter med dette merket.

Deltakerne på gasskursene kan pryde sine bedrifter med dette merket.

Eget fagbrev i bodel?
NCB hadde invitert opplæringskonsulentene Hilde Husberg og Bjørnar Ørland slik at de kunne fortelle om relevante fagutdanninger og hvilke muligheter det er for å utvikle nye fagbrev.
Det finnes allerede fag bransjen kan ha nytte av. Reservedelsfaget kan være aktuelt for flere av de større forhandlerne, også fagutdanning innen salg og service er aktuelt. Men det bransjen er spesielt opptatt av er å få til et fagbrev som ”caravanmekaniker”.

– Det er et langt lerret å bleke når et nytt fag skal etableres under lov om fagopplæring.
– For oss blir dette to løp, sier Holm.
– De som allerede arbeider i verkstedene hos medlemmene skal få muligheten til å ta en bransjegodkjent utdanning. Gasskurset og opplæring i 12v er en del av dette bildet.
– Parallelt må vi jobbe mot det offentlige for å utvikle et fagbrev. Gass, 12v strøm, fukt, varme/kulde og blikk er sentrale fagområder i en slik utdanning.
Holm forteller at de nå har kontakt med folk som skal hjelpe NCB med å lage et rammeverk for et offentlig fagbrev som ”caravanmekaniker”.

Et fagbrev som ”caravanmekaniker” vil være aktuelt for alle forhandlere av bobiler og campingvogner. Om et slikt fagbrev blir en realitet må også bransjen ta ansvar for at lærlingene i faget får opplæring og læreplasser.

Det nye styret i NCB
Bransjeforeningen feirer i år 20 år. NCB hadde ved årsskiftet 123 medlemmer hvorav 88 forhandlere (inkludert deres avdelinger), 22 leverandører/grossister og 13 utenlandske medlemmer.
Det ble få endringer i styresammensetningen i NCB på årsmøtet. Styret består nå av:
styreleder Tor Alvern, Abobil. no AS, styremedlemmer Geir Løftamo Klevjer, Autosentrum AS, Roar Stenkløv, Sortland Caravan AS, Martin Wågan, Namsos Fritid AS og Håkan Ohlsson, Adria Caravan AB (ny). Varamedlemmer til styret er Even Hansen, Bobilnord avd. Fauske AS og Sverre William Olsen, Williams Caravan AS.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *