Sjekk kilometerstanden på bruktbil hos Vegvesenet

Opplysninger om kilometerstand blir tilgjengelig i denne appen.

Opplysninger om kilometerstand blir tilgjengelig i denne appen.

Nå blir det enklere å oppdage om noen har jukset med kilometerstanden. Statens Vegvesen gjør opplysninger fra EU-kontrollene tilgjengelige.

Kjøp av bil ligger på toppen av klagesaker hos Forbrukerrådet hvert eneste år. I noen av tilfellene har selger skrudd tilbake kilometertelleren uten å informere kjøper om dette. En bil som oppgis å ha kjørt 100 000 km kan ha kjørt vesentlig lenger. Nå kan du sjekke kilometerstandhistorikken på en bil du har lyst til å kjøpe på vegvesen.no.

– Vi er glade for å kunne gjøre disse dataene tilgjengelig på våre hjemmesider. Vi ønsker at informasjon vi sitter på skal kunne komme brukerne våre til gode, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen. – Mange er opptatt av dette, og kilometerstand er jo gjerne noe av det som er utslagsgivende når du skal kjøpe deg ny bil. Vi håper også at denne åpenheten kan føre til at færre forsøker å jukse med dette.

Kilometerstand fra EU-kontroll
Hver gang en bil er til EU-kontroll blir kilometerstanden rapportert inn til Statens vegvesen. Det er disse tallene som nå er tilgjengelige på nettet.

– Vi har nok noen tilfeller der plutselig fall i kilometerstanden rett og slett kan skyldes en tastefeil, alt trenger ikke være tilsiktet juks fra selger eller tidlige eieres side, sier Halvorsen. – Når du har bilen til EU-kontroll, bør du alltid sjekke at det tallet som står på kontrollseddelen stemmer overens med det som står i bilen slik at dette unngås.

Fakta om tjenesten:

  • Du finner tjenesten på www.vegvesen.no/bilinfo sammen med andre kjøretøyopplysninger
  • Tjenesten viser kilometerstand ved EU-kontroller utført fra 1. januar 1997
  • Ved hver EU-kontroll rapporterer verksted/kontrollorgan inn kilometerstand til Statens vegvesen, og det er disse tallene som vises. Statens vegvesen kan ikke garantere at rapporteringen er riktig.
  • Avvik i kilometerstandhistorikken er ikke nødvendigvis juks eller svindel. Det kan også skyldes feiltasting, rettelser fra miles til kilometer, at bilen har byttet speedometer eller at telleren har nullstilt seg ved 100.000 km.
  • Feiltasting vil som hovedregel ikke bli rettet. Som tilsynsmyndighet er det viktig for Statens vegvesen å bevare alle dataene slik de ble meldt inn. Da unngår vi også at useriøse aktører kan spekulere i å endre kilometerstanden opp og ned.
  • Er kjøretøyet bruktimportert etter 30. november 2009 viser tjenesten også kilometerstand fra tidspunktet da det ble importert (fremvist til Statens vegvesen for første gangs registrering i Norge).
  • Statens vegvesen planlegger senere i år å vise kontrollsedler/resultat av EU-kontrollene i denne tjenesten.
  • Kilometerstand vil også bli tilgjengelig i Statens vegvesens app «Bil og henger».

fra pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *