Langs Helgelandskysten i bobil

Nasjonal turistveg Helgelandskysten er en del av det vi gjerne kaller Kystriksveien eller riksvei 17 som er det offisielle navnet. Dette er en veistrekning for de som har god tid i bobil og er på reise for å oppleve og ikke kun for å komme fram. Nasjonal turistveg Helgelandskysten går fra Holm i sør til Godøystraumen i nord og er 416 km lang. Den har avstikkere til E6 flere steder på strekningen.

Det finnes mange idylliske steder å overnatte langs Helgelandskysten. Foto: Knut Randem.

Det finnes mange idylliske steder å overnatte langs Helgelandskysten. Foto: Knut Randem.

Opprinnelig ble Nasjonal turistveg Helgelandskysten omtalt i to strekninger – sør og nord. Nå er de administrativt slått sammen til en strekning.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten bindes sammen av seks fergestrekninger og byr på en variert kjøreopplevelse med frodige kulturlandskap, fjelltinder, breer, kyst og havstrømmer. Her finnes mange unike naturfenomener og et utall avstikkere du kan ta. Dette er en strekning du godt kan bruke en uke eller kanskje enda mer på.

Helgelandskysten har en unik skjærgård med over 14.000 øyer og holmer. De lange fjordarmene gjør det nødvendig med de mange fergestrekningene. Fra Nasjonal turistveg går et titalls fergeruter ut til de større øyene. Du kan for eksempel reise ut til verdensarv-området Vega. På veien dit ligger også Ylvingen, kjent fra NRK-serien Himmelblå.
Fergerutene ut til øyene går ikke alltid hver dag, så her bør du ta deg tid og undersøke avgangstider dersom du ikke bare vil ta det som det kommer. Det finnes også hurtigbåter hvor du ikke kan ta med bobilen (eller andre biler). Samlet gir dette uante muligheter for øyhopping til fots, med sykkel eller bil.

Turen opp til hullet i Torghatten er ikke lang. Her med utsikt sørover. Foto: Knut Randem.

Turen opp til hullet i Torghatten er ikke lang. Her med utsikt sørover. Foto: Knut Randem.

Fergeleiet Holm markerer det sørligste punktet på Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Da har du allerede kjørt et stykke på Kystriksveien. Se tidligere omtale av Kystriksveien her.
Dette fergeleiet skal i 2017 få et nytt servicebygg og fergeleiet skal i sin helhet oppgraderes. Herfra går ferga til Vennesund. Nå starter Nasjonal turistveg Helgeland for alvor.
Langs veien finnes mange flotte steder å stanse. Det er også mange muligheter for fricamping langs riksvei 17 om du bruker øynene og har ”nese” for gode avstikkere.

Flere steder er det spor av historien. I Sømna viser arkeologiske utgravinger at det har vært bosettinger her siden eldre jernalder og fram til i dag. På slutten av middelalderen ble Sømna skilt ut som egen fjerding under Alstahaugsysla.

Gjennom vakkert kulturlandskap kjører vi opp til Brønnøysund, som profileres som ”Kystbyen midt i Norge”. Brønnøysund har hatt bystatus siden 2000 og har snaut 5000 innbyggere. Fra byen har du utsikt til Torghatten, som rager beskjedne 258 moh.
Du kan kjøre til foten av Torghatten på fylkesvei 54. Der finner du Torghatten camping, som er et godt utgangspunkt for å gå opp og gjennom fjellet.
Hullet i fjellet er omtalt i sagn, men årsaken til hullet må vi tilbake til istiden for å finne svaret på. Hullet ble gravd ut da løsere bergarter ble tæret bort. Nå er det en mektig katedral med en ”takhøyde” på 35 meter og en bredde på 20 meter. Stien opp og gjennom hullet er delvis opparbeidet, men husk godt fottøy. Når du kommer ut av hullet på sørsiden får du en vid utsikt og kan gå ned til strandkanten. Vegetasjonen er vakker og det er gode muligheter for å fiske fra svabergene utenfor campingplassen. Det finnes også en bobilparkering like nord for Brønnøysund sentrum.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten, ved Rodal i Brønnøy med den karakteristiske Torghatten midt i bildet. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Nasjonal turistveg Helgelandskysten, ved Rodal i Brønnøy med den karakteristiske Torghatten midt i bildet. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Verdensarv og Hårek fra Tjøtta
Fra Brønnøysund går ferden videre nordover til ferga Horn – Anddalsvåg. Fra Horn går det også båter til Vega og Ylvingen. Fra Vega kan du også ta ferge nordover til Tjøtta, men sjekk fergetidene før du tar turen over. Vega er et unikt område og står på UNESCOs liste over verdensarvsteder.
I Horn blir det i 2015 ferdigstilt et fornyet fergeleie med blant annet en servicebygning med toaletter.

Fra Anddalsvåg går turen videre på riksvei 17 og Nasjonal turistveg Helgeland. Ved Lauknes/Vevelstad ligger Steinmo bobilparkering.

Bilferga Rødøy går ut fra Jektvik til Kilboghavn, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen.

Bilferga Rødøy går ut fra Jektvik til Kilboghavn, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen.

Fra Forvik er det igjen ferge og denne gang til Tjøtta og historiske områder. I Forvik kommer det for øvrig et nytt serviceanlegg på fergeleiet neste år.
Tjøtta har vært bebodd siden gammel tid og det finnes en mengde funn fra jernalderen i tuftene av en større gård sør på øya. I vikingtiden ble den kalt Tjøttagodset og var et maktsentrum på kysten i mange år. Skalden Øyvind Skaldespiller og sønnen Hårek av Tjøtta bodde her.

På nordlig kurs ser vi nå fjellkjeden De syv søstre på øya Alsten hvor vi også kommer til Sandnessjøen. Fjellkjeden skal ha fått navnet av dikterpresten Petter Dass. De syv søstrene er en del av et sagn som omfatter flere av øyene langs Helgelandskysten.

Det kan du lese mer om i del 2 som du finner her.

 

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *