Vinterferie: Stor sjanse for stengte fjelloverganger og andre problemer

Stengte fjelloverganger, utfordrende kjøreforhold, rasfare og usikre vann. Advarslene er mange foran vinterferien.

Mange farer lurer i vinterferieutfarten, men isforholdene på vann kan være gode. Foto: Aron Widforss.

Nedbør og vekslende temperaturer gir utfordrende kjøreforhold flere steder i landet – og fare for stengte fjelloverganger, advarer Statens vegvesen. De minner om trafikk-appen der du får opp prosentvis risiko for om en fjellovergang blir stengt. Du finner også informasjon på www.vegvesen.no/trafikk.

I tillegg til risiko for stengning, får du også opp eventuelle trafikkmeldinger for strekningen og bilder fra webkamera der dette er tilgjengelig.

Nå kommer også væromslaget som kan gi isglatte veier i lavlandet. Det viktigste du gjør er å tilpasse farten etter forholdene og holde begge hendene på rattet, advarer NAF. Senk farten i tide om en situasjon oppstår.

– Oppdager du en fare for sent til å kunne stoppe, gjelder det å få ned farten så raskt som mulig. Det øker muligheten for å klare å styre unna og reduserer skadene om du skulle være uheldig å krasje.
– Når du først bremser, trå ned bremsen så hardt du kan. Når ABS-systemet slår inn, vil du kjenne vibrasjoner i bremsepedalen og høre ulyder. Dette er som det skal være, så fortsett å trykke bremsen hardt inn så ABS-bremsene får hjulpet deg, sier Nils Sødal i NAF.

Gode isforhold på vannene i fjellet, men stor skredfare
– Vinterferien starter i flere fylker og mange drar til fjells. I høyden ventes farbare vann med godt føre over hele landet, sier isvarsler i NVE Aron Widforss. NVE ber allikevel folk på tur om å være oppmerksom på svekket is og overvann i lavlandet.

Det ventes også gode isforhold i lavlandet på Østlandet. En kald periode har styrket isdekket, og selv om det enkelte dager kan være mildvær forventes isforholdene å være stabile utover uken.
På Sør- og Vestlandet er en smelteprosess allerede godt i gang, noe som fører til at vann under 500 moh ikke er farbare.

Fra Trøndelag og nordover er isen farbar på vann helt ned til havnivå, men også her vil regn neste uke føre til lokal svekking av isdekket i strømme områder.

NVE advarer også om betydelig snøskredfare i Sør-Norge.
– Vi anbefaler å sjekke snøskredvarslene i Varsom-appen når varslene er oppdatert fredag ettermiddag, sier Karsten Müller som er vaktleder i Snøskredvarslingen i NVE.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *