– Vinterdekk på sommerføre gir dramatisk økning i ulykkesrisiko

Vinterdekk om sommeren er nok ingen god ide. Foto: Knut Randem.

Bilen med vinterdekk holder fortsatt en hastighet på nærmere 50 km/t når en tilsvarende bil med sommerdekk har stoppet.

Det er bladet Motor som refererer til ulike tester utført av både NAF og flere dekkprodusenter. Det er et samstemmige resultat at bilene på vinterdekk om sommeren har vesentlig lengre bremselengde. Før oppbremsingen vil de i stor grad te seg som sommerdekkene.

Her vises bremselengden i praksis i en test utført av NAF og Nokian:

https://youtu.be/NsReML3E-g4

– Det er farligere å kjøre med vinterdekk om sommeren enn med sommerdekk om vinteren, sier Torleiv Haukenes, produktsjef hos dekkforhandleren Dekkmann til Motor.

– Kjører du med sommerdekk på vinterføre, så er du klar over hvilke konsekvenser det kan få, og kjører deretter. Men de som kjører med vinterdekk på sommerføre, kjører som de pleier, fordi dekket oppfører seg helt likt inntil en alvorlig situasjon oppstår, sier Haukenes.

Bladet forteller også at en undersøkelse utført av Dekkmann og Continental viser at hver femte bilist kjører på piggfrie vinterdekk om sommeren. Omtalen er basert på vanlige personbiler og SUV-er. Les hele artikkelen her.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “– Vinterdekk på sommerføre gir dramatisk økning i ulykkesrisiko

  1. Hvordan har det seg at kjører man med piggfrie vinterdekk i desember måned på tørr asfalt og 8 varmegrader da er det ok. Men kjører man med de samme dekkene i mai måned, tørr asfalt og 12 varmegrader så er det livsfarlig? ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *